Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση lockdown Ελλάδα: Οι ημερομηνίες κλειδιά
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση lockdown Ελλάδα: Οι ημερομηνίες κλειδιά

Άρση lockdown Ελλάδα: Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς

Άρση lockdown Ελλάδα: Για τις ημερομηνίες κλειδιά της άρσης του απαγορευτικού για τον κορονοϊό μίλησε σήμερα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Σε πολλές περιοχές είναι πιο αργή η αποσυμπίεση. «Συνολικά στη χώρα πάντως βλέπουμε αποσυμπίεση.», είπε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου. «Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά.», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, αρχικά θα γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20.», είπε και προσέθεσε ότι στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν. Τέλος, είπε ότι είναι «καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Βοηθούν να υπάρχει σύνεση.»

Όλα δείχνουν lockdown έως τις 14 Δεκεμβρίου

Στο μεταξύ, «επικρατέστερο σενάριο είναι το απαγορευτικό να παραμείνει μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου με μοναδική εξαίρεση, ίσως, τα σχολεία» αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος με γνώση των συζητήσεων που γίνονται. Διαυγέστερη εικόνα αναμένεται στα μέσα της εβδομάδας και με βάση αυτά θα κάνουν τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό οι λοιμωξιολόγοι. Αν υπάρχει κάθετη πτώση των κρουσμάτων θα ανάψει το πράσινο φως για άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων στις 7 Δεκεμβρίου, διαφορετικά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν και αυτά κλειστά έως τις 14 Δεκεμβρίου.

Έχοντας ως νέο ορόσημο τα μέσα Δεκεμβρίου το διάστημα των 16 ημερών που μεσολαβεί θεωρείται μεγάλο ώστε να υπάρχουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία άρσης των περιοριστικών μέτρων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η στόχος της κυβέρνησης είναι η άρση του lockdown να γίνει ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Όπως είναι λογικό αν μια περιοχή βρεθεί εκείνη την χρονική στιγμή στο «κόκκινο» να υπάρχουν αυξημένα μέτρα. «Η προσπάθεια που γίνεται έχει σκοπό να υπάρξει ταχεία αποκλιμάκωση των κρουσμάτων ώστε να μην χρειαστεί κάτι τέτοιο», συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές.

Για το λόγο αυτό χθες υπήρξε κινητοποίηση για την Πάτρα και την αποφυγή συνωστισμού με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα. Ζητήθηκε η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Μητρόπολης για να μην υπάρξουν περιστατικά που θα οδηγήσουν σε μετάδοση του ιού και έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα αστυνόμευσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις