Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Χριστούγεννα 2020 κορονοϊός Ελλάδα: Τα σενάρια για το τι θα λειτουργεί και τι όχι
ΠΟΙΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Χριστούγεννα 2020 κορονοϊός Ελλάδα: Τα σενάρια για το τι θα λειτουργεί και τι όχι

Χριστούγεννα 2020 κορονοϊός Ελλάδα: Τα σενάρια για το τι θα λειτουργεί και τι όχι - Προβληματισμός για το άνοιγμα της εστίασης

Χριστούγεννα 2020 κορονοϊός Ελλάδα: Τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι τελείως διαφορετικά από τα Χριστούγεννα που έχουμε συνηθίσει, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Το μήνυμα αυτό στέλνουν εδώ και καιρό τόσο η ηγεσία της ΕΕ, όσο και αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικοί λοιμωξιολόγοι.

Σήμερα, ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Μάριος Λαζανάς, δίνοντας και μια εικόνα για τον τρόπο που θα είναι οι φετινές γιορτές, ανέφερε ότι «τα φετινά Χριστούγεννα δεν θα είναι όπως οι άλλες χρονιές. Ενδεχομένως να είναι όπως το Πάσχα». Σημειώνεται ότι πέρυσι το Πάσχα εορτάστηκε εν μέσω lockdown, με απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων και φυσικά απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Τα καταστήματα ήταν κλειστά, όπως και οι εκκλησίες.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα, πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα

Το μόνο σίγουρο δεδομένο μέχρι τώρα είναι ότι το lockdown δεν θα αρθεί, αλλά θα συνεχιστεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου. Από εκεί και πέρα, επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κάτι περαιτέρω. Οι λοιμωξιολόγοι περιμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής και της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να κάνουν τις εισηγήσεις τους στην κυβέρνηση για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιχειρηθεί κάποιου είδους άνοιγμα. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση του lockdown έως τις 21 Δεκεμβρίου. Το σενάριο αυτό, αν υλοποιηθεί, θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μαγαζιά κατά την περίοδο των γιορτών.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ώρες υπήρξαν φωνές για άνοιγμα δύο ταχυτήτων μετά τo lockdown, καθώς ενώ η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη σταδιακά παρουσιάζουν καλύτερη επιδημιολογικά εικόνα, υπάρχουν επαρχιακές πόλεις, όχι μόνο στη Βόρεια αλλά και στη Δυτική Ελλάδα (όπως η πόλη της Πάτρας, αλλά και η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία), οι οποίες παρουσιάζουν επικίνδυνη αύξηση κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός και τους ειδικούς και την κυβέρνηση να προειδοποιούν ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ειδικά για την Πάτρα -ενόψει και της γιορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου- υπάρχει ανησυχία να μη μετατραπεί η πόλη σε «νέα Θεσσαλονίκη». Για άνοιγμα δύο ταχυτήτων μίλησαν ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο Ηλίας Μόσιαλος, αλλά και ο γ.γ. Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ωστόσο αυτό το ενδεχόμενο διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Θα προηγηθούν τα σχολεία

Οπως έχουν επαναλάβει πολλές φορές οι ειδικοί, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε σήμερα, μιλώντας στον ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», ότι το άνοιγμα των σχολείων παραμένει βασική προτεραιότητα και πως το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι να ανοίξουν πριν από τις γιορτές, με πρώτα τα δημοτικά. Οι σχετικές αποφάσεις, ωστόσο, όπως εξήγησε, θα ληφθούν τις επόμενες εβδομάδες και κάθε κίνηση θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού και την επιδημιολογική επιβάρυνση.

Η εκδοχή του «click away»

Το πώς θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμη μελετάται. Εντονα το προηγούμενο διάστημα ακούστηκε η εκδοχή του «click away», δηλαδή τα καταστήματα να λειτουργούν σε μια ενδιάμεση κατάσταση, κυρίως μέσω e-shops αλλά με παραλαβή από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τα εποχικά καταστήματα, τα καταστήματα με παιχνίδια αλλά και τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής και αν θα τους δοθεί κάποια προτεραιότητα έναντι του υπόλοιπου εμπορίου. Διατυπώθηκε ακόμη το σενάριο το λιανεμπόριο να ανοίξει για λίγες μόνο ημέρες και να κλείσει ξανά μετά τις γιορτές.

Προβληματισμός για το άνοιγμα της εστίασης

Μετά τα σχολεία και το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, ωστόσο το πώς, πότε και αν θα γίνει τελικά αυτό παραμένει ανοιχτό. «Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη», σημείωναν χθες αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και προσέθεταν ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται. Και εδώ ένα από τα σενάρια θέλει να ανοίγουν μόνο τα εστιατόρια -και κάτω από ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις- και να παραμένουν κλειστά κλαμπ και μπαρ.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις