Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση λοκντάουν Ελλάδα: Σενάρια για νέα παράταση, ποιες είναι οι “κόκκινες” περιοχές
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση λοκντάουν Ελλάδα: Σενάρια για νέα παράταση, ποιες είναι οι “κόκκινες” περιοχές

Άρση λοκντάουν Ελλάδα: Αρχισαν οι αεροδιακομιδές ασθενών σε άλλες πόλεις - Έξι στους 10 ασθενείς νοσηλεύονται στη Βόρεια Ελλάδα - Σε πολύ δύσκολη κατάσταση το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Άρση λοκντάουν Ελλάδα: Με τους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ να ξεπερνούν για πρώτη φορά χθες τους 600 (608 για την ακρίβεια) και τους θανάτους να «αγγίζουν» τους 100, τα σενάρια είναι ανοιχτά, με τον πρωθυπουργό πάντως χθες, να αφήνει μία ελπίδα για θετικά νέα, τουλάχιστον όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων. Το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό κυρίως στην βόρεια Ελλάδα, αν και από την Θεσσαλονίκη ήρθαν κάποια αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη εβδομάδα, καθώς έρευνες στα λύματα δείχνουν μείωση του φορτίου κατά 50%. Σήμερα ωστόσο η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με  τα νοσοκομεία να έχουν γεμάτες πλέον τις ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το ιικό φορτίο δείχνει αυξητικές τάσεις σε ορισμένες περιοχές και αυτό αποτελεί λόγο για να «φρενάρει» η κυβέρνηση μία άρση μέτρων.

Πηγή ανησυχίας, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, που χθες ανακοίνωσε την παράταση του lockdown ως τις 7 Δεκεμβρίου, αποτελούν επτά περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος. Ειδικά για την Πάτρα, εν όψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, υπάρχει ανησυχία για τις επόμενες ημέρες και έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων.

Σκέψεις για παράταση του lockdown ως 21 Δεκεμβρίου, αποφάσεις από βδομάδα

Πέρα από την δεδομένη παράταση ως τις 7 Δεκεμβρίου, δεν αποκλείεται μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση του lockdown ως τις 21 Δεκεμβρίου. Το σενάριο αυτό αν υλοποιηθεί, θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μαγαζιά στην περίοδο των γιορτών. Ο κ. Πέτσας είπε χθες ότι «η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια, όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας».

«Ο στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας» σημείωσε. «Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό για την άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή τη σταδιακή άρση υπάρχει και ο σχεδιασμός για τα σχολεία», απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Πέτσας. «Εάν χρειαστεί, στον σχεδιασμό μας είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και μετά η επίταξη. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια», πρόσθεσε τονίζοντας πως ελπίζει ότι ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούνιο.

Πότε θα ανοίξουν τα σχολεία -Τι είπε ο πρωθυπουργός σε μαθητές δημοτικού

Η κυβέρνηση έχει τονίσει πως πρωταρχικός στόχος στην άρση του lockdown είναι να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία. Αυτό τόνισε χθες ξανά ο πρωθυπουργός, ο οποίος μέσω τηλεδιάσκεψης με μαθητές του Δημοτικού, τους είπε πως την επόμενη εβδομάδα «θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε», ανέφερε.

«Θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε» ανέφερε ο Κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως τα σχολεία θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν θα αρχίσει η χαλάρωση του lockdown, με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση να ξαναρχίζει πρώτη τη διά ζώσης διδασκαλία.

Προβληματισμός για το άνοιγμα της εστίασης

Μετά τα σχολεία και το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση που ωστόσο, το πώς, πότε και αν θα γίνει τελικά αυτό, παραμένει ανοιχτό. «Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη», σημείωσαν χθες αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και προσθέτουν ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται.

Κορωνοϊός: Τα σενάρια για άρση απαγορευτικού | 26/11/2020

Βράζει η Βόρεια Ελλάδα

Η επέλαση του κορωνοϊού στη Μακεδονία και τη Θράκη αποτυπώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο μέσα στα νοσοκομεία τους τις τελευταίες εβδομάδες, στη μάχη που γίνεται για να αναπτυχθούν κλίνες απλές και Εντατικές για ασθενείς με λοίμωξη Covid-19, στον αμείωτο ρυθμό εισαγωγής νέων ασθενών αλλά και διασωληνωμένων, στην εναγώνια προσπάθεια να μην μείνει κανένας ασθενής χωρίς περίθαλψη και νοσηλεία, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει πως θα νοσηλευτεί εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την οικία του.

Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με τους εργαζομένους του, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο οποίο νοσηλεύονταν χθες το βράδυ 100 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 εκ των οποίων οι 21 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ, στη ΜΑΦ, στην αίθουσα ανάνηψης και στη χειρουργική αίθουσα.

Έξι στους 10 ασθενείς νοσηλεύονται στη βόρεια Ελλάδα

Το 60% των ασθενών με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού στο ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Από τους 3.585 ασθενεις που νοσηλεύονταν χθες το βράδυ σε απλές κλινικές στο σύστημα υγείας, οι 2.214 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλοι 303 νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ενώ 314 ήταν διασωληνωμένοι, αυξημένοι μάλιστα κατά 10 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στο ΕΣΥ στις συγκεκριμένες υγειονομικές περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης είναι ότι οι ασθενείς πλέον διασωληνώνονται και εκτός ΜΕΘ σε άλλους χώρους των νοσοκομείων, ιδίως σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης. με φορητό εξοπλισμό. Χθες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν διαθέσιμες μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό και ανάλογη ήταν η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας. Η αεροδιακομιδή των τριών βαρέως νοσούντων από την Καβάλα στην Αττική δείχνει με τον πιο σαφή τρόπο την αδυναμία του ΕΣΥ να συγκρατήσει το κύμα των ασθενών στη βόρεια Ελλάδα, και ουδείς βεβαίως αποκλείει τη συνέχιση των αεροδιακομιδών και από άλλα νοσοκομεία επιβαρυμένα λόγω της επιδημίας.

Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, για παράδειγμα, οι εργαζομένοι, υπογραμμίζουν πως εκτός από τις πεπερασμένες αντοχές των ίδιων, έχουν ξεπεραστεί οι αντοχές των υποδομών, όπως εκείνες της παροχής οξυγόνου. Αναφέρουν ενδεικτικα πως στο νοσοκομείο τον περασμένο Αύγουστο οι ανάγκες ημερησίως στην παροχή οξυγόνου ήταν περίπου 700cm3 και πλέον ξεπερνούν τα 2.000 cm3 ημερησίως, συνεπώς τριπλασιάστηκαν.

Ανεβαίνουν σταθερά και οι διασωληνωμένοι

Χθες οι διασωληνωμένοι ήταν 608, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, αλλά ως αργά το βράδυ είχαν μειωθεί σε 597. Στις ΜΕΘ βρίσκονταν 605 ασθενείς και άλλοι 290 σε άλλες Μονάδες, όπως ΜΑΦ, ΜΕΛ, θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 608 διασωληνωμένους που ανέφερε χθες η έκθεση του ΕΟΔΥ, οι 11 (ποσοστό 1,8%) είναι ηλικίας 18-39 χρόνων, οι 258 (42,5%) ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-64 χρόνων και τέλος υπάρχουν και άλλοι 358 ασθενείς (ποσοστό 55,7%) ηλικίας 65 χρόνων και άνω.

Στην Αττική οι διασωληνωμένοι είναι σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση 153 και αλλοι 675 νοσηλεύονταν σε απλές κλινικές.

Βαρύς ο απολογισμός

Στις 31 Οκτωβρίου οι νεκροί που είχε αφήσει πίσω του το ασθενές μέχρι τότε επιδημικό κύμα ήταν 626. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου, οι νεκροί είχαν φτάσει τους 997. Οι θάνατοι είχαν αυξηθεί κατά 60%. Σήμερα, 13 ημέρες μετά, οι θάνατοι έχουν διπλασιαστεί, φτάνοντας στους 2.001. Το 70% των θανάτων της επιδημίας στη χώρα μας, από την αρχή της τον περασμένο Φεβρουάριο, έχουν καταγραφεί μέσα στον Νοέμβριο που όπως ολα δείχνουν “διεκδικεί” τον τίτλο του πιο φονικού μήνα της επιδημίας κορωνοιού, για το τρέχον έτος.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για τους θανάτους προκύπτει από την γεωγραφική κατανομή των θανατηφόρων κρουσμάτων κορωνοιού, καθώς περίπου το 70% των νεκρών έχουν καταλήξει σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, δείχνοντας τον τρόπο που “σάρωσε” το επιδημικό κύμα τη βόρεια Ελλάδα και το 27% σε νοσοκομεία της Αττικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις