Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Η FAZ αποθεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη
ΕΥΚΟΛΗ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Η FAZ αποθεώνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει και από τη δική της εθνική κρίση, κυρίως επειδή σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή τη φορά οι κυβερνώντες πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις.

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: «Υπό τον νέο πρωθυπουργό η Ελλάδα δείχνει τον καλύτερο εαυτό της» γράφει σε σχόλιό της για το ελληνικό σχέδιο αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Μάλιστα η FAZ παρατηρεί πως «η ελληνική κυβέρνηση μόλις παρουσίασε τα σχέδιά της για τη χρήση των πόρων από το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό Ταμείο, την ώρα που η Ρώμη βρίσκεται ακόμη στη χάραξη γενικών γραμμών. Aκόμη πιο σημαντικό από την ταχύτητα είναι το γεγονός ότι το σχέδιο της Αθήνας είναι οικονομικά υγιές και αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες αδυναμίες της χώρας: το χαμηλό ποσοστό επενδύσεων, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας, την ανάγκη αναπλήρωσης των κενών στην ψηφιοποίηση και την έλλειψη υποδομών για πράσινες επενδύσεις. Έτσι τα σχέδια της Αθήνας δεν βοηθούν μόνο στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει και από τη δική της εθνική κρίση, κυρίως επειδή σε αντίθεση με το παρελθόν, αυτή τη φορά οι κυβερνώντες πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις. Με το σχέδιό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να γίνει πρότυπο στην ΕΕ. Μπροστά στο πρόγραμμά του οι αμφισβητίες δύσκολα μπορούν να αρνηθούν το νόημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Μητσοτάκης θα μπορούσε ωστόσο να το παρουσιάσει στην Ευρώπη ακόμη καλύτερα».

Πατέλης: Το Ταμείο Ανάκαμψης περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις

“Έργα και μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν την Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, περιλαμβάνει το Ταμείο Ανάκαμψης” σημείωσε ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού, Άλεξ Πατέλης, απαντώντας σε ερώτηση για τις ξένες επενδύσεις κατά την παρουσίαση των προβλέψεων και δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο κ. Πατέλης τόνισε μεταξύ άλλων πως το τεράστιο επενδυτικό κενό, που, όπως ξέρουμε, έχει η χώρα μας, θα καλυφθεί μέσω της προσέλκυσης κεφαλαίων όχι μόνον από την εσωτερική αποταμίευση, αλλά και από το εξωτερικό. “Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης διοχετεύει 32 δισ. πόρους και θα βοηθήσει κομβικά σε αυτή τη προσπάθεια. Η πλειοψηφία των πόρων θα διοχετευτεί στην εσωτερική αγορά δίνοντας εργασία σε εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας. Πολλοί ξένοι επενδυτές μας κάνουν ερωτήσεις για το εθνικό μας σχέδιο και προσβλέπουν στα πολλαπλασιαστικά του οφέλη”, κατέληξε ο κ. Πατέλης.

Μεταξύ των κομβικών παρεμβάσεων είναι οι εξής:

-Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, καθώς και κτιρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα συμβάλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειώνει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το κράτος και κινητοποιεί πολύ σημαντικούς πρόσθετους ιδιωτικούς πόρους που επενδύονται στην ελληνική οικονομία.

– Διασύνδεση νησιών

Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας. Η υλοποίηση των διασυνδέσεων: εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδότηση των νησιών, μειώνοντας το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές και καθιστά δυνατή την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των θαλάσσιων περιοχών.

– Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια

Περιλαμβάνει την εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για το σύνολο των Δήμων της χώρας καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης την εκπόνηση μελετών οριοθέτησης των οικισμών προ του ’23, καθώς και μελετών για τον χαρακτηρισμό των δημοτικών οδών.

– 5G

Μέσω του καινοτόμου επενδυτικού ταμείου Φαιστός, ένα τέταρτο των εσόδων της δημοπράτησης κατευθύνεται στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G. Παράλληλα, σχεδιάζεται η κάλυψη των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου από δίκτυα 5G.

– Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων

Περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων θα συνδυαστεί και με την εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις. Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για τον μεταψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις