Ρωσικό εμβόλιο Πούτιν: Γιατί δεν πρόκειται να το κάνει

ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσικό εμβόλιο Πούτιν: Γιατί δεν πρόκειται να το κάνει

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Ρωσικό εμβόλιο Πούτιν: «Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τον εκτεταμένο εμβολιασμό και ο αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτόν ως εθελοντής. Είναι αδύνατο»

26.11.2020 | 18:50

Ρωσικό εμβόλιο Πούτιν: Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι και τα δύο εμβόλια κατά του Covid-19 που αναπτύσσει η Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου εκείνου που είχε θεωρηθεί ως το πρώτο εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

«Δεν έχουμε ξεκινήσει ακόμη τον εκτεταμένο εμβολιασμό και ο αρχηγός του κράτους δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτόν ως εθελοντής. Είναι αδύνατο», τόνισε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δηλώσεις που έκανε την Τρίτη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Ρώσος πρόεδρος εμβολιάστηκε. «Ο πρόεδρος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μη πιστοποιημένο εμβόλιο» υποστήριξε. Η Ρωσία είναι η πέμπτη χώρα παγκοσμίως με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού, ξεπερνώντας τα 2 εκατομμύρια την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πούτιν, 68 ετών, ανήκει στην κατηγορία υψηλότερου κινδύνου λόγω της ηλικίας του. Η πρώτη ομάδα εθελοντών ηλικίας 60 ετών και άνω ξεκίνησε τις δοκιμές εμβολίων στις 28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία ειδήσεων Tass τον περασμένο μήνα.

Όσοι εργάζονται για την παραγωγή του εμβληματικού εμβολίου της Ρωσίας, Sputnik V, δήλωσαν την Τρίτη ότι οι αρχικές δοκιμές έδειξαν ότι ήταν 91,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη λοιμώξεων, αν και τα τελικά αποτελέσματα του εμβολίου δεν έχουν δημοσιεύσει ακόμη. Μεταξύ εθελοντών που ξεκίνησαν τη διαδικασία εμβολιασμού νωρίτερα, προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν αποτελεσματικότητα άνω του 95%, σύμφωνα με το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την άδεια κυκλοφορίας του Sputnik V τον Αύγουστο και ένα δεύτερο ρωσικό εμβόλιο εγκρίθηκε τον Οκτώβριο, παρά το ότι οι δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του βρίσκονταν ακόμη στην φάση 3.

Η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει τον εμβολιασμό ιατρών, δασκάλων και υπαλλήλων. Μέχρι το τέλος του έτους, οι κατασκευαστές των εμβολίων αναμένεται να παράγουν περίπου 2,9 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της Ρωσίας, Τατιάνα Γκολίκοβα.

Exit mobile version