Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απεργία σήμερα Πέμπτη 26 Νοεμβρίου (26/11) ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν τα μέσα
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Απεργία σήμερα Πέμπτη 26 Νοεμβρίου (26/11) ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν τα μέσα

Απεργία σήμερα Πέμπτη 26 Νοεμβρίου (26/11) ΜΜΜ: Μετ' εμποδίων σήμερα οι μετακινήσεις στην Αττική

Απεργία σήμερα Πέμπτη 26 Νοεμβρίου (26/11) ΜΜΜ: Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα, με την ΑΔΕΔΤ να έχει προκηρύξει 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Απαιτούμε:

-Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
-Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
-Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
-Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
-Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
-Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία. Δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε! Θα το καταργήσουμε στην πράξη!
-ΑΠΟΧΗ από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια, αποσύρουμε αυτά που ήδη κατατέθηκαν. Να δοθεί τώρα παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων».

 

Πώς θα κινηθούν τα μέσα

Μετ΄εμποδίων θα γίνουν σήμερα (26/11) οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού στην Αττική καθώς τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν η ΑΔΕΔΥ, το ΕΚΑ και πρωτοβάθμια σωματεία ζητώντας ενίσχυση των μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους εργασίας και τα σχολεία, θωράκιση του ΕΣΥ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα σε υγεία και μεταφορές.

Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα για 24 ώρες θα μείνουν Μετρό και Ηλεκτρικός καθώς οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ, στις Γραμμές 1, 2, 3 θα συμμετάσχουν στην απεργία. Το τραμ θα κινηθεί κανονικά έως τις 6μμ ενώ στη συνέχεια θα τραβήξει χειρόφρενο λόγω της στάσης εργασίας των εργαζομένων από τις 6μμ έως τη λήξη της βάρδιας. «Φοράμε μάσκες αλλά έχουμε φωνή και ζωή» σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία της ΣΤΑ.ΣΥ.

Ως εκ τούτου κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία και τρόλει καθόλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα Σωματεία των οδικών μέσων δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ μόνο μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν καλυπτόμενοι από το ΕΚΑ αλλά και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ).

Τι συμβαίνει με πλοία και πτήσεις

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας στην απεργία από τις 00:01 τα ξημερώματα της Πέμπτης 26 Νοεμβρίου έως τις 24:00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά, καθώς στην απεργία συμμετέχουν και οι λιμενεργάτες του ΟΛΠ .

Αντίθετα ανέστειλαν τη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Συμμετοχή και της ΠΟΕΔΗΝ

Στην κινητοποίηση δίνουν το παρών και οι υγειονομικοί καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Η ομοσπονδία θα προχωρήσει σε συμβολικές συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείων στις 8 το πρωί ενώ στις 12 το μεσημέρι προγραμματίζει συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο οι συγκεντρώσεις για οποιονδήποτε λόγο θεωρούνται μη σύννομες με τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού.

Συμμετέχει και η ΟΛΜΕ

Στη σημερινή απεργία συμμετέχει και η ΟΛΜΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Απαιτούμε άμεσα:

Την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ιδιαίτερα τώρα που οι συνθήκες της πανδημίας και της αναγκαστικής καταφυγής στην τηλεκπαίδευση απαιτούν επί πλέον χρηματοδότηση.
Τη λήψη των αναγκαίων μέτρων για τη λειτουργία ανοικτών σχολείων σε συνθήκες ασφάλεια και υγείας.
Τη λήψη μέτρων για τη σωστή λειτουργία της τηλεκπαίδευσης δωρεάν για όλα τα παιδιά.
Μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών για την κάλυψη των ελλείψεων στα σχολεία. Προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη άμεσων αναγκών τώρα.
Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από την πανδημία στις ΣΜΕΑΕ που παραμένουν ανοικτά και εγκυμονούν ιδιαίτερους κινδύνους.
Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.
Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία. Δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε! Θα το καταργήσουμε στην πράξη!
ΑΠΟΧΗ από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια, αποσύρουμε αυτά που ήδη κατατέθηκαν. Να δοθεί τώρα παράταση στη θητεία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις