Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

06

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: “Μια ιστορική στιγμή για τη χώρα”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: “Μια ιστορική στιγμή για τη χώρα”

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: «Εγκαίνια» από Δεκέμβριο - Τα πρώτα έργα με εθνικούς πόρους τον Γενάρη - Τι προτάσεις περιλαμβάνει το Σχέδιο που έστειλε η Αθήνα στις Βρυξέλλες

Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα: Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελλάδα τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου. Όπως είπε ο ίδιος, το συγκεκριμένο Ταμείο είναι πολύ διαφορετικό από όλα τα προηγούμενα που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως το Ταμείο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις δράσεις του έως το 2026, ενώ επί το πλείστον τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα είχαν χρονικό ορίζοντα 10ετίας. Επίσης, για πρώτη φορά συνδυάζονται επενδύσεις μαζί με μεταρρυθμίσεις και στόχος είναι η προσέλκυση και ιδιωτικών κεφαλαίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως η αποτελεσματική και ορθή διαχείριση των πόρων θα στηρίξουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης. Το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας φιλοδοξεί να πυροδοτήσει μια αλλαγή προτύπου στην ελληνική οικονομία και τους θεσμούς, προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο οικονομικό μοντέλο.

Μεταξύ των κομβικών παρεμβάσεων είναι οι εξής:

-Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων

Εκτενές πρόγραμμα επιδότησης επενδύσεων που αυξάνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των κατοικιών, καθώς και κτιρίων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το πρόγραμμα συμβάλει στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μειώνει το ενεργειακό κόστος για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και το κράτος και κινητοποιεί πολύ σημαντικούς πρόσθετους ιδιωτικούς πόρους που επενδύονται στην ελληνική οικονομία.

– Διασύνδεση νησιών

Διασύνδεση της Κρήτης και των Κυκλάδων με το δίκτυο μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής χώρας. Η υλοποίηση των διασυνδέσεων: εξασφαλίζει την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδότηση των νησιών, μειώνοντας το κόστος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και την εξάρτηση της χώρας από εισαγωγές και καθιστά δυνατή την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας των θαλάσσιων περιοχών.

– Τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια

Περιλαμβάνει την εκπόνηση και θεσμοθέτηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, για το σύνολο των Δήμων της χώρας καθώς και ειδικών όρων δόμησης για περιοχές της χώρας. Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει επίσης την εκπόνηση μελετών οριοθέτησης των οικισμών προ του ’23, καθώς και μελετών για τον χαρακτηρισμό των δημοτικών οδών.

– 5G

Μέσω του καινοτόμου επενδυτικού ταμείου Φαιστός, ένα τέταρτο των εσόδων της δημοπράτησης κατευθύνεται στην ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος εταιρειών με αντικείμενο υπηρεσίες και εφαρμογές που βασίζονται στο 5G. Παράλληλα, σχεδιάζεται η κάλυψη των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου από δίκτυα 5G.

– Ψηφιακή Αναβάθμιση ελληνικών επιχειρήσεων

Περιλαμβάνει την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού και λογισμικού και τη δημιουργία, βελτίωση και περαιτέρω επέκταση των ψηφιακών υπηρεσιών τους. Η ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων θα συνδυαστεί και με την εκπαίδευση και κατάρτιση των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις. Θα δοθούν φορολογικά κίνητρα για τον μεταψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις