Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

05

Ιουνίου 2023

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Νέα ρύθμιση οφειλών 120 δόσεις: Ποια τα σενάρια, τι δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα ρύθμιση οφειλών 120 δόσεις: Ποια τα σενάρια, τι δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Νέα ρύθμιση οφειλών 120 δόσεις: Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.

Νέα ρύθμιση οφειλών 120 δόσεις: Ορατό είναι το ενδεχόμενο εισαγωγής μιας νέας ρύθμισης φορολογικών οφειλών έως και 120 δόσεων μέσα στο 2021 σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Σκέψεις υπάρχουν πολλές αλλά το πώς αυτές θα ξετυλιχθούν, ξέρετε, πρέπει να έχουν μια αλληλουχία αλλά και μια σύνδεση με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά το σημαντικότερο με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα συζητάμε με τους εταίρους και τους θεσμούς», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με ενδεχόμενη επαναφορά σχήματος 120 δόσεων. Το ενδεχόμενο μιας νέας ρύθμισης οφειλών πέραν της έκτακτης ρύθμισης των 12 άτοκων ή 24 χαμηλότοκων δόσεων, η οποία θα τρέξει από τον Μάιο του 2021 και αφορά στους φόρους που γεννήθηκαν την περίοδο του lockdown και έχουν παγώσει μέχρι και τα τέλη Απριλίου, θα εξεταστεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Το υπουργείο Οικονομικών την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού εφαρμόζει διάφορες ρυθμίσεις και αναστολές προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι λόγω των νέων συνθηκών αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος. Φόροι και δόσεις ρυθμίσεων που αφορούν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020, αλλά και ο ΦΠΑ επιχειρήσεων και οι δόσεις ρυθμίσεων επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή και εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή, οι οποίοι θα έπρεπε να πληρωθούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, έχουν ανασταλεί έως τις 30 Απριλίου.

Οι οφειλές αυτές μπορούν να ρυθμιστούν από τον Μάιο είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

H ρύθμιση χάνεται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα, εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει εμπρόθεσμα μία δόση της ρύθμισης πέραν της μίας φοράς και δεν καταβάλει την τυχόν μία εκπρόθεσμη δόση της ρύθμισης με την αναλογούσα προσαύξηση αυτής (15%) μέχρι την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις