Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβόλιο Οξφόρδης – Λιγοξυγκάκης: Ο γενικός πληθυσμός θα ξεκινήσει να το λαμβάνει μετά το Πάσχα
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο Οξφόρδης – Λιγοξυγκάκης: Ο γενικός πληθυσμός θα ξεκινήσει να το λαμβάνει μετά το Πάσχα

Εμβόλιο Οξφόρδης - Λιγοξυγκάκης: Η ανθρωπότητα με το εμβόλιο έχει πλέον τη δυνατότητα να εξαφανίσει τον κορονοϊό σύμφωνα με τον Πέτρο Λιγοξυγκάκη

Εμβόλιο Οξφόρδης – Λιγοξυγκάκης: Την πεποίθηση ότι με το εμβόλιο η ανθρωπότητα έχει πλέον τη δυνατότητα να εξαφανίσει τον κορονοϊό εξέφρασε ο Πέτρος Λιγοξυγκάκης, καθηγητής ανοσολογίας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Ο κ. Λιγοξυγκάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, κλήθηκε αρχικά να σχολιάσει όσα δημοσιοποιήθηκαν για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης και τη «χρυσή» δοσολογία και εξήγησε: «Η κλινική δοκιμή είχε δυο υποδοκιμές. Η μία ήταν με δυο ενέσεις με υψηλή συγκέντρωση του εμβολίου και η δεύτερη υποδοκιμή είχε την πρώτη δόση με χαμηλή συγκέντρωση και τη δεύτερη με υψηλή. Η δεύτερη δοσολογία έδωσε το 90% της αποτελεσματικότητας και με αυτό το πρωτόκολλο θα προχωρήσει το πανεπιστήμιο στο να ζητήσει άδεια για τη χρήση του εμβολίου στον πληθυσμό»

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για το εμβόλιο της Οξφόρδης, ο καθηγητής υποστήριξε ότι θα τηρηθούν προτεραιότητες. «Το εμβόλιο έχει ήδη αρχίσει να παρασκευάζεται, πλέον οι προσπάθειες θα εστιαστούν στη διαδικασία της διάθεσης στον πληθυσμό. Πρώτα θα το λάβουν οι υγειονομικοί, μετά οι άνθρωποι που διαμένουν και εργάζονται σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες. Εκτιμούμε ότι ο γενικός πληθυσμός θα ξεκινήσει να λαμβάνει το εμβόλιο μετά το Πάσχα».

Πώς κατασκευάστηκε τόσο γρήγορα το εμβόλιο

Ο Πέτρος Λιγοξυγκάκης ερωτήθηκε και το βασικό επιχείρημα των αρνητών του εμβολίου, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι δεν είναι δυνατόν οι επιστήμονες να κατάφεραν να βρουν τόσο γρήγορα την «απάντηση» στον κορ0νοϊό.

«Είναι σωστή απορία. Πρώτον, για τα προηγούμενα εμβόλια δεν υπήρχε μια τέτοια συνεργασία παγκόσμια και σύμπραξη των επιστημόνων. Το δεύτερο είναι ότι το ινστιτούτο της Οξφόρδης ιδρύθηκε στις αρχές δεκαετίας του ‘90 ακριβώς με αυτόν τον σκοπό. Να φτιάξει ένα εμβόλιο που μπορεί να τροποποιηθεί ανά πάσα στιγμή για να εφαρμοστεί στην ασθένεια Χ, δηλαδή σε οποιαδήποτε νέα ασθένεια μπορεί να πλήξει τον ανθρώπινο πληθυσμό. Έφτασαν σε σημείο να κινούνται πολύ γρήγορα και να τροποποιούν το “όχημα” του αδενοϊού για οποιαδήποτε ασθένεια» επισήμανε ο καθηγητής.

«Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να εξαφανίσουμε τον κορoνοϊό»

Στη συνέχεια, ο κ. Λιγοξυγκάκης αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Οξφόρδης, ξεκινώντας από την τιμή του, τα 3 δολάρια και για τις δυο δόσεις:

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Η φιλοσοφία της Οξφόρδης ήταν από την αρχή να κατασκευαστεί ένα εμβόλιο για όλο τον πλανήτη. Να κάνουμε μια πολύ δυνατή καμπάνια για εμβολιασμούς σε όλο τον κόσμο ώστε να εξαφανίσουμε τον ιό, όχι απλά να εμβολιάσουμε πληθυσμούς. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να εξαλειφθεί η ασθένεια, όπως η ευλογιά το 1980 ή η πολιομυελίτιδα»

Σύμφωνα με τον καθηγητή, με το εμβόλιο της Οξφόρδης υπάρχει η δυνατότητα να διατεθεί εύκολα σε χώρες που δεν έχουν καταψύκτες -όπως απαιτείται για το εμβόλιο της Pfizer- ή δεν μπορούν να «σηκώσουν» οικονομικά ακριβά εμβόλια. Πότε θα γίνουν όλα αυτά; «Θεωρητικές μελέτες δείχνουν ότι πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον στο 70% του πληθυσμού για να έχουμε εγκαθιδρύσει την ανοσία αγέλης. Όμως αυτό γίνεται σταδιακά, όπως και ο εμβολιασμός και γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση. Το χρονοδιάγραμμα εξαρτάται και από το πώς θα λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός. Μέχρι τότε, να μείνουμε προσηλωμένοι στην πανδημία που καλπάζει» ανέφερε καταλήγοντας ο καθηγητής Πέτρος Λιγοξυγκάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις