Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο κορονοϊού AstraZeneca: Στο 70% η αποτελεσματικότητα
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο κορονοϊού AstraZeneca: Στο 70% η αποτελεσματικότητα

Εμβόλιο κορονοϊού AstraZeneca: Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται μετά από τις ανακοινώσεις για αποτελεσματικότητα 95% για το εμβόλιο της Pfizer και 94,5% για το εμβόλιο της Moderna

Εμβόλιο κορονοϊού AstraZeneca: Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξε η βρετανική AstraZeneca μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%, ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η αποτελεσματικότητα αυξήθηκε στο 90% σε μια ομάδα εθελοντών, στους οποίους δόθηκε αρχική μισή δόση, ακολουθούμενη από πλήρη δόση, με διαφορά ενός μήνα. Όταν όμως έλαβαν δύο πλήρεις δόσεις μέσα σε χρονικό διάστημα 30 ημερών, η αποτελεσματικότητα έπεσε στο 62%. Πρόκειται για τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που πραγματοποιούνται στη Βρετανία και τη Βραζιλία, επεσήμανε η AstraZeneca. Συγκεκριμένα στις έρευνες για το εμβόλιο συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 εθελοντές, οι μισοί στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπόλοιποι στη Βραζιλία. Υπήρχαν 30 περιπτώσεις Covid-19 σε άτομα που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου και 101 περιπτώσεις σε άτομα που έλαβαν εικονική ένεση.

«Η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του εμβολίου επιβεβαιώνουν ότι θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά της covid-19 και ότι θα έχει άμεση επίδραση σε αυτή την κρίση δημόσιας υγείας», σχολίασε ο Πασκάλ Σοριότ επικεφαλής της AstraZeneca.  Να υπενθυμίσουμε πως το αποτέλεσμα αυτό έρχεται μετά από τις ανακοινώσεις για αποτελεσματικότητα 95% για το εμβόλιο της Pfizer και 94,5% για το εμβόλιο της Moderna. Ωστόσο το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca, είναι πολύ πιο οικονομικό, αποθηκεύεται ευκολότερα και είναι πολύ πιο εύκολο να ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την πλευρά του ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πολύ ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει παραγγείλει 100 εκ. δόσεις του εμβολίου αυτού, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca. Ήδη 4 εκ. δόσεις είναι διαθέσιμες προς χρήση όταν το εμβόλιο εγκριθεί από την αρμόδια βρετανική αρχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις