Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σταθεροποίηση κρουσμάτων Ελλάδα: Μια πολύ μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας
ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΥΨΗΛΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΥΜΑΤΩΝ

Σταθεροποίηση κρουσμάτων Ελλάδα: Μια πολύ μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας

Σταθεροποίηση κρουσμάτων Ελλάδα: Εξαιρετικά υψηλά τα νούμερα - Αν και τα κρούσματα έχουν παρουσιάσει κάποια μείωση, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον αριθμό των θανάτων

Σταθεροποίηση κρουσμάτων Ελλάδα: Τάσεις σταθεροποίησης και ίσως και μικρή πτώση στα κρούσματα κορωνοϊού διαπιστώνουν οι ειδικοί, όπως καταγράφηκε στην ενημέρωση του υπ. Υγείας με τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Γκίκα Μαγιορκίνη και τη Βάνα Παπαευαγγέλου. Οπως ανακοίνωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, τα σημερινά κρούσματα ανέρχονται στα 1.388, 549 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, ενώ στους 84 ανέρχονται οι νεκροί. Προειδοποίησε ότι το ΕΣΥ πιέζεται αφόρητα, καθώς η πληρότητα κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι στο 86% ενώ στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα αγγίζει το 99%!

Σημειώνεται ότι με τον Νοέμβριο να αποδεικνύεται ο φονικότερος μήνας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, το ενδεχόμενο να αρθεί το lockdown στο τέλος του μήνα μοιάζει να απομακρύνεται. Η χώρα μετρά μόνο τον Νοέμβριο 1.004 νεκρούς από κορωνοϊό. Όλα αυτά ενώ συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες πανελλαδικού lockdown και τρεις στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά, με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (χθες υπήρχε μόνο κάποια κάμψη), ενώ τεράστια είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία.

Σταθεροποίηση, αλλά όχι όση αναμέναμε

Η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην νεότερη ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σύμφωνα με τον οποίο διαπιστώθηκαν 1388 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ 549 είναι οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ της χώρας. Τέλος, 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο. Η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία, καθώς σημειώνεται 86% πληρότητα κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα, 81% στην Αττική, 99% στη βόρεια Ελλάδα.

Η κα. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε μια σταθεροποίηση, ίσως και μείωση τις τελευταίες ημέρες στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι σαφές πως δεν μειώνονται με τον τρόπο που θα περιμέναμε.

Μεγάλη παραμένει η διασπορά

Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί να είναι μεγάλη συνέχισε και κάλεσε τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί. «Η συνάθροιση σε σπίτια θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του» είπε για τους πολίτες εν μέσω lockdown.

«Η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη» είπε η παιδίατρος, που ωστόσο έσπευσε να τονίσει πως μόνο τον Νοέμβριο χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 νεκροί από τον κορωνοϊό. Επίσης, μόνο μέσα στο Νοέμβριο 183 ασθενείς κάτω των 65 διασωληνώθηκαν και 117 άτομα κάτω των 65 ετών έχασαν τη ζωή τους.

Μέλημα η φροντίδα του ΕΣΥ

Όπως είπε, οι νέοι δεν θα πρέπει να πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό. «Η χαμηλή θνησιμότητα εξαρτάται, όχι μόνο από την ηλικία τους, αλλά και από τη δυνατότητα του ΕΣΥ να παρέχει την απαραίτητη επιμέλεια και νοσηλεία» σημείωσε και τόνισε πως προέχει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όριά του. «Πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ» είπε και αναφέρθηκε σε συστήματα υγείας σε όλη τη χώρα που πιέστηκαν από την πανδημία.

«Το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Η επιτυχία εξαρτάται από το ποσοστό που θα εμβολιαστεί, δεν θα κάνει ουσιαστική διαφορά μέχρι να εμβολιαστεί ικανός αριθμός» σημείωσε επίσης η κα. Παπαευαγγέλου.

Τα πολλαπλά μέτρα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Η κα. Παπαευαγγέλου μίλησε όμως και για τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα ερευνών για φάρμακα μονοκλονικών αντισωμάτων που θα μπουν στα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Σε κάθε περίπτωση, η λοιμωξιολόγος τόνισε πως κανένα μέτρο δεν είναι ικανό από μόνο του να δαμάσει την πανδημία. Όπως είπε, «θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια δέσμη από πολλά μέτρα σε ατομικό, κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό επίπεδο. Η ταυτόχρονη εφαρμογή πολλαπλών εμποδίων θα καταφέρει να δαμάσει την πανδημία» σχολίασε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε μελέτες σε εταιρείες και εργοστάσια που δείχνουν πως αν ο ιός εισέλθει σε μια κλειστή κοινωνία, η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει την διασπορά κατά τουλάχιστον 50 φορές.

Συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν

Η κα. Παπαευαγγέλου εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν, όμως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια να «επιπεδωθεί» η καμπύλη, όπως είπε. Ωστόσο, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και αυτή την εβδομάδα, εκτίμησε η λοιμωξιολόγος.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως δυο εβδομάδες νωρίτερα, καταγράφτηκαν 4,500 κρούσματα, ενώ την περασμένη 4.300, γεγονός που δείχνει τάση μείωσης και σταθεροποίησης. Παράλληλα, σταθεροποίηση παρατηρείται και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, με 400 την ημέρα.

Μαγιορκίνης: Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των νέων κρουσμάτων

«Υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των νέων κρουσμάτων», τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης. Οπως γνωστοποίησε, εκ των 1.388 κρουσμάτων κορωνοϊού, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 252 εντοπίζονται στην Αττική και τα 300 στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, 88 κρούσματα εντοπίζονται στην Πέλλα, 65 στην Ημαθία και 61 στην Καβάλα.

Όπως επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, φαίνεται να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, επισημαίνοντας ότι παρατηρείται μείωση της θετικότητας περίπου στο 50%, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα. «Η κατάσταση περιμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό.», τόνισε.

Οι 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση

Σχετικά με τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Γεγονός που θα συνεχίσει να πιέζει το σύστημα υγείας. Ο επιδημιολόγος επεσήμανε ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη. Σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα της ενδιάμεσης ανάλυσης που δείχνουν αποτελεσματικότητα που φτάνει έως και 90%. Η ανάλυση, επίσης, έδειξε ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες σε 24.000 εθελοντές που έλαβαν τη δόση του εμβολίου. Το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία κανονικού ψυγείου (2-8 βαθμούς Κελσίου).

Μαγιορκίνης: Σημάδια υποχώρησης στην Ευρώπη

«Η πανδημία covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650.000 ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα» σημείωσε o Γκίκας Μαγιορκίνης. «Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» προσέθεσε.

«Στην Ευρώπη η επιδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά» επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί. «Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3-4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες» τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Και… θετικά νέα, από τον Βόλο!

Για πρώτη φορά θετικά νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού, καθώς νωρίς το απόγευμα εκδόθηκαν 16 εξιτήρια για ασθενείς που νοσηλεύονταν στο Αχιλλοπούλειο νοσοκομείο με βαριά συμπτώματα. Ελπίδες ότι κάτι αλλάζει προς το θετικό ήταν το σημερινό μήνυμα από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, την ίδια μέρα που στήθηκαν στρατιωτικές σκηνές ώστε να λειτουργήσουν ως εξεταστήρια πιθανών κρουσμάτων του ιού και που εκκενώθηκε η καρδιολογική κλινική του ιδρύματος για να μετατραπεί σε κλινική covid-19.

Ήταν η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που μέσα σε μία ημέρα, τόσοι πολλοί άνθρωποι κατάφεραν να βγουν νικητές από τη μάχη εναντίον του ιού και αποτελεί ρεκόρ για το Νοσοκομείο. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι γιατροί, ο αγώνας δεν τελείωσε, η πίεση που ασκείται στο «Αχιλλοπούλειο» είναι ακόμη μεγάλη, και για τον λόγο αυτό σήμερα στήθηκαν τρεις μεγάλες νοσοκομειακές σκηνές εκστρατείας της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Στις σκηνές αυτές θα γίνεται η λήψη επιχρισμάτων από τους πολίτες που επιθυμούν να κάνουν μοριακά τεστ κορωνοϊού, ώστε να αποσυμφορηθούν χώροι του νοσοκομείου και να περιοριστεί η αναμονή τους κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Παρατείνεται το lockdown και την επόμενη εβδομάδα

Το lockdown θα παραταθεί και την επόμενη εβδομάδα χωρίς καμία αμφιβολία, καθώς οι ανακοινώσεις για τα κρούσματα, τους νεκρούς και τις κενές κλίνες ΜΕΘ, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για άμεση βελτίωση της καμπύλης των κρουσμάτων του κορονοϊού. Αν και η κατάσταση στην Αθήνα βελτιώνεται- σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη που συνεχίζει να έχει μεγάλο πρόβλημα- στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν δεδομένο ότι τα στοιχεία δεν επιτρέπουν χαλάρωση και έτσι η απόφαση για παράταση του lockdown είναι ειλημμένη.

Τις τελικές αποφάσεις για τα μέτρα θα τις λάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός μετά από τις νέες συσκέψεις με τους λοιμωξιολόγους και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο προγραμματισμός μέχρι πρόσφατα ήταν ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα, τώρα διαμηνύεται ότι οι όποιες ανακοινώσεις μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα. Ετσι θεωρείται δεδομένο ότι η παράταση του lockdown θα συνεχιστεί και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ενώ οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον Νίκο Χαρδαλιά στη γνωστή συνέντευξη μαζί με τον λοιμωξιολόγο Γκίκα Μαγιορκίνη.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται- άνευ απροόπτου- να ανακοινώσει τη σταδιακή άρση της καραντίνας την επόμενη εβδομάδα, για την περίοδο μετά τις 7 Δεκεμβρίου, αλλά και τότε η άρση του lockdown θα είναι εξαιρετικά σταδιακή και προσεκτική αφού έχει φανεί και από το παράδειγμα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών ότι η βιαστική άρση των αυστηρών μέτρων έχει συνέπειες.

Ετσι αν και η σταδιακή λειτουργία των σχολείων πρέπει να θεωρείται δεδομένη, κανείς δεν ξέρει ακόμα το χρονοδιάγραμμα και με ποια σειρά θα ανοίξουν νηπιαγωγεία, Γυμνάσια και Λύκεια. Θα ανοίξουν με μέτρα αυστηρά και τα καταστήματα- άγνωστο ακόμα πότε αλλά πιθανότατα πριν την κορύφωσης της εορταστικής περιόδου για να περιοριστεί η οικονομική ζημιά- αλλά θα υπάρξουν και εδώ πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.

Μεγάλος πονοκέφαλος η εστίαση

Ολοι συμφωνούν ότι στην εστίαση υπάρχει υπερμετάδοση του ιού και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι δεν θα επιτραπεί πχ η μουσική. Αλλά ακόμα το πώς και πότε θα ανοίξει η εστίαση είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Δεν αποκλείεται τέλος να υπάρξουν σοβαρές συστάσεις ενδεχομένως και μέτρα, για τις συνάξεις και τις επαφές εντός των σπιτιών για τις εορτές, όπως συνέβη και σε άλλες χώρες της Ευρώπης πχ στη Μεγάλη Βρετανία. Το αν θα υπάρξουν μόνο συστάσεις η και απαγορεύσεις παραμένει να κριθεί και να αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες. Πάντως χαρακτηριστική του προβληματισμού που υπάρχει για τις εορταστικές συναθροίσεις είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου το μεσημέρι της Δευτέρας.

“Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους σε ηλικία” είπε, τονίζοντας ότι τα κρούσματα σε ανθρώπους 20 και 30 ετών προκαλούν μετάδοση στους κόλπους των οικογενειών τους. “Τώρα λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια” πρόσθεσε ο κ. Πέτσας.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Αλλωστε όπως δήλωσε και η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη στον Σκάι “το τρίτο κύμα θα έρθει μετά τα Χριστούγεννα και μπορεί να είναι πιο δύσκολο, κι εμείς ακόμα συζητάμε γιατί δεν πρέπει να κάνουμε ρεβεγιόν τα Χριστούγεννα”…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις