Ιδιώτες γιατροί – ΕΣΥ: Μόνο 8 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης

ΕΛΛΑΔΑ

Ιδιώτες γιατροί – ΕΣΥ: Μόνο 8 ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ιδιώτες γιατροί - ΕΣΥ: Μόλις 8 ιδιώτες γιατροί δέχθηκαν να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία, τους συνεδέλφους τους και τους ασθενείς, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

23.11.2020 | 16:51

Ιδιώτες γιατροί – ΕΣΥ: Μπορεί οι εικόνες των νοσηλευτριών που έσπευσαν από την Κρήτη και τα Ιωάννινα να βοηθήσουν εθελοντικά στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να προκάλεσαν συγκίνηση. Όμως το γεγονός ότι μόνο οκτώ ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, προκαλεί τουλάχιστον απογοήτευση. Οι εκκλήσεις όλων, γιατρών, νοσηλευτών, υπουργείου Υγείας και κυβέρνησης, ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο και ότι τα αποθέματα σε ανθρώπινο δυναμικό στα δημόσια νοσοκομεία εξαντλείται, δεν φαίνεται να εισακούστηκαν από τους ιδιώτες γιατρούς που είχαν κληθεί από το υπουργείο να ριχτούν μαζί με τους συναδέλφους τους των δημόσιων νοσοκομείων στη μάχη κατά της πανδημίας.

Πέτσας: Είναι απογοητευτικό…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν έκρυψε τη δυσφορία του. Χαρακτήρισε απογοητευτικό τον αριθμό προσέλευσης των ιδιωτών γιατρών μετά το κάλεσμα που υπήρξε από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενισχύσουν το έργο των συναδέλφων τους στα δημόσια νοσοκομεία. “Το γεγονός πως προσήλθαν μόνο 8 ιδιώτες γιατροί είναι απογοητευτικό. Εμείς εξακολουθήσουμε να τους καλούμε προκειμένου όλοι μαζί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας”. Παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας τόνισε πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στον σχεδιασμό της έχει συμπεριλάβει και την αξιοποίηση των ενόπλων δυνάμεων όπως τα στρατιωτικά νοσοκομεία. “Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο και θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνάμεις προκειμένου να τον κερδίσουμε”.

Απέναντι στην άρνηση των ιδιωτών γιατρών, η εικόνα των 17 νοσηλευτριών δίνει άλλη αξία στο μάθημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που παρέδωσαν σε όλους μας, όταν έφυγαν από την Κρήτη και τα Ιωάννινα και πήγαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη, για να στηρίξουν τους συναδέλφους τους στην τιτάνια “μάχη” με τον κορονοϊό, αλλά και τους ασθενείς που πολεμάνε για τη ζωή τους. Οι νοσηλεύτριες έχουν ειδίκευση στις ΜΕΘ και η προσφορά τους είναι εθελοντική. “Ευχηθείτε μας να πάνε όλα καλά και να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό που ορκιστήκαμε, να υπηρετούμε τον άνθρωπο”, δήλωσε η Ευαγγελία Αποκορωνιωτάκη από το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Η στάση τους συγκίνησε τους πάντες και ο υπουργός Υγείας τους ευχαρίστησε με τη λέξη: “Υποκλίνομαι”.

“Είναι μια βαθιά πατριωτική πράξη και θέλω στο πρόσωπό σας να σας συγχαρώ ως επαγγελματίες αλλά και ως εθελοντές στην πρώτη γραμμή” τους είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που συνομίλησε μαζί τους σε τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο σύστημα Υγείας είναι εξαιρετικά κρίσιμη και η πίεση προς τους γιατρούς -κυρίως της Θεσσαλονίκης- είναι μεγάλη. Μάλιστα ο Σ. Πέτσας προειδοποίησε ότι αυτή η εβδομάδα θα είναι δύσκολη.

“Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι δυναμική. Μόλις αδειάζουν οι κλίνες ΜΕΘ, γεμίζουν αμέσως”. Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την εικόνα σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, η πνευμονολόγος- εντατικολόγος, συντονίστρια διευθύντρια Α’ ΜΕΘ στο ΓΝΘ “Παπανικολάου”, Μηλίτσα Μπιτζάνη μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή “Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα”, στον Real Fm 107,1. Επίσης, αποκάλυψε πως χτες Κυριακή χρειάστηκε να μεταφερθεί ασθενής από το “Παπανικολάου” στο ΑΧΕΠΑ διότι δεν υπήρχε κενό κρεββάτι ΜΕΘ.

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Στη Θεσσαλονίκη μας κατέστρεψε η επιτροπή

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου- πνευμονολόγος, Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην εκπομπή “Καλημέρα Ελλάδα” του ΑΝΤ1 ανέφερε: “Χάσαμε περισσότερες ζωές, γιατί δεν προβλέφθηκε αυτό το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού”. Ο κ. Καπραβέλος, με την εμπειρία του μέσα στη ΜΕΘ ενός από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου οι γιατροί δίνουν καθημερινά έναν τιτάνιο αγώνα για να σώσουν ζωές, ανέλυσε τις αιτίες της φοβερής διασποράς του ιού στη Θεσσαλονίκη.

“Νομίζω δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση πολιτών στα μέτρα αυτοπροστασίας”, τόνισε ο κ. Καπραβέλος. “Δεν προβλέφθηκε ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ανίχνευσης και απομόνωσης του κρούσματος αυτού που δεν έχει τα θορυβώδη συμπτώματα για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όπως ήταν ο συμπολίτης μας -που περιφερόταν επί πέντε ημέρες στα καφενεία- ο οποίος αψηφούσε τον κίνδυνο και για τον εαυτό του αλλά και για τους υπόλοιπους. Γι’ αυτό έγινε αυτή η τρομακτική διασπορά”.

Τα λάθη που έγιναν στη διαχείριση, αλλά και στην πρόβλεψη της πανδημίας

“Η επιτροπή που βασίζεται σε δείγματα ουσιαστικά μας κατέστρεψε εμάς στη Θεσσαλονίκη. Γιατί δεν πρόβλεψε αυτό το φοβερό κύμα”, είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου. “Ο ιός υπήρχε, έκανε τη δουλειά του, δεν μπορέσαμε να τον ανιχνεύσουμε και αύξησε την εισαγωγή στα νοσοκομεία με τέτοιο όγκο που αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να μας ακούτε “ελαφρά τη καρδία”, δηλαδή φθάσαμε στο αμήν.

Εμείς μέσα στην εντατική να θέλουμε να διακινήσουμε ασθενή και να μην μπορούμε, να είμαστε στα όρια ασφάλειας μετακίνησης του ασθενούς, δεν είναι έτοιμος δηλαδή να φύγει και να τον διώχνουμε και οι συνάδελφοι στα τμήματα, να βλέπουν, να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στην ΜΕΘ, όπως όφειλαν. Αρα αυτά τα δύο σημαίνουν αύξηση της θνητότητας. Δηλαδή χάσαμε περισσότερες ζωές ακριβώς γιατί δεν προβλέφθηκε αυτό το κύμα της πανδημίας”

Exit mobile version