Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

23

Ιανουαρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γύρισε από τον θάνατο: Η απίστευτη περίπτωση 45χρονου στις ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Γύρισε από τον θάνατο: Η απίστευτη περίπτωση 45χρονου στις ΗΠΑ

Γύρισε από τον θάνατο: Το εξειδικευμένο μηχάνημα αφαιρεί το αίμα από το σώμα και το διοχετεύει μέσω οξυγόνου προτού το αντλήσει ξανά.

Γύρισε από τον θάνατο: Ο 45χρονος Μίκαελ Κναπίνσκι ήταν νεκρός για 45 ολόκληρα λεπτά, αφού η καρδιά του είχε σταματήσει για όλο αυτό το διάστημα, προτού οι γιατροί καταφέρουν να τον επαναφέρουν.Ο Κναπίνσκι έκανε πεζοπορία στο εθνικό πάρκο Mount Rainier στην πολιτεία της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, όταν χάθηκε σε συνθήκες υπό του μηδενός. Σύμφωνα με το WPVI-TV που συνεργάζεται με το CNNi, ομάδα του Ναυτικού τον εντόπισε αναίσθητο. Μπήκε σε μηχανική υποστήριξη στο νοσοκομείο, αφού οι γιατροί αποφάσισαν ότι ήταν ο ιδανικός ασθενής για να μπει στο μηχάνημα γνωστό ως ECMO (Εξωσωματική μεμβράνη οξυγόνωσης). Το εξειδικευμένο αυτό μηχάνημα αφαιρεί το αίμα από το σώμα και το διοχετεύει μέσω οξυγόνου προτού το αντλήσει ξανά.

«Ο Μίκαελ ήταν αναίσθητος, είχε υποθερμία και η καρδιά του σταμάτησε λίγο αφότου μπήκε στην εντατική. Ωστόσο, είχε σφυγμό και δεν είχε σοβαρά τραύματα, επομένως όλοι σκεφτήκαμε αμέσως το ECMO», δήλωσε η γιατρός του Δρ. Τζένελε Μπάντουλακ και συνέχισε: «Γύρισε από τους νεκρούς. Δεν ήταν θαύμα, όμως, ήταν επιστήμη».

Δύο μέρες αργότερα, ο Μίκαελ άνοιξε τα μάτια του

Η θεραπεία, η οποία χρησιμοποιείται μόλις από το 2013, δεν εγγυάται την ανάρρωση, αλλά μερικές φορές μπορεί να σώσει ζωές. Σύμφωνα με την γιατρό, ο λόγος που η ομάδα επέλεξε αυτό το συγκεκριμένο μηχάνημα -το οποίο οι γιατροί χρησιμοποιούν με φειδώ επειδή απαιτεί ειδική εκπαίδευση- είναι επειδή τα όργανα του Μίκαελ ήταν τόσο παγωμένα από τις συνθήκες ψύξης, που μπορούσαν να λειτουργήσουν με λιγότερο οξυγόνο, κάτι το οποίο επί της ουσίας δίνει χρόνο στους γιατρούς για να προχωρήσουν σε επανεκκίνηση της καρδιάς.

Μετά από 45 λεπτά, το μηχάνημα κατάφερε επιτυχώς να επαναφέρει τη ροή του αίματος. Στη συνέχεια η ομάδα ζέστανε το σώμα του σε θερμοκρασία στην οποία η καρδιά θα μπορούσε να λειτουργήσει και μάλαξε την καρδιά του άλλη μια φορά. Όπως λέει η γιατρός, ήξεραν πως η καρδιά του θα άρχιζε να χτυπάει ξανά, ωστόσο η μεγαλύτερη ανησυχία τους ήταν ο εγκέφαλός του και εάν προκλήθηκε κάποια μόνιμη βλάβη, όσο η καρδιά του ήταν σταματημένη.

Δύο μέρες αργότερα, ο Μίκαελ άνοιξε τα μάτια του για πρώτη φορά. «Όταν ξύπνησα, δεν καταλάβαινα τι είχε συμβεί», δήλωσε ο Μίκαελ και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για όλη την ομάδα στο νοσοκομείο που δεν τον εγκατέλειψαν. «Είμαι ζωντανός και αναπνέω», είπε. Ο Μίκαελ πήρε εξιτήριο μόλις οκτώ μέρες μετά τη νοσηλεία του και σύμφωνα με την γιατρό του, πρόκειται να αναρρώσει πλήρως. «Στα πέντε χρόνια που έχουμε το πρόγραμμα ECMO στο νοσοκομείο, είχαμε μόνο λίγες περιπτώσεις ανθρώπων που έφυγαν από το νοσοκομείο μετά από υποθερμική καρδιακή ανακοπή. Έτσι η υπόθεση του Μίκαελ είναι σίγουρα ασυνήθιστη. Ο άνθρωπος θα ζήσει για δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις