Κλοπές πολυτελών οχημάτων: Άρπαζαν μεγάλα αυτοκίνητα με… ταξί

ΕΛΛΑΔΑ

Κλοπές πολυτελών οχημάτων: Άρπαζαν μεγάλα αυτοκίνητα με… ταξί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Κλοπές πολυτελών οχημάτων: Για την αφαίρεσή τους οι δράστες χρησιμοποιούσαν υψηλό ηλεκτρονικό εξοπλισμό με κύριο ενδιαφέρον την απενεργοποίηση του immobilizer.

21.11.2020 | 19:21

Κλοπές πολυτελών οχημάτων: Κλοπές πολυτελών, μεγάλου κυβισμού αυτοκινήτων με… ταξί(!). Σύμφωνα με πληροφορίες  από αστυνομικές πηγές, που παρουσιάζει το Alphafreepress, μέλη σπείρας που έκλεβε τα αυτοκίνητα, έφθαναν στα σημεία στάθμευσής τους, έξω από σπίτια ή σε χώρους στάθμευσης, με ταξί.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα μέλη του κυκλώματος που έπαιρναν τα οχήματα για να τα πουλήσουν σε κυκλώματα διακινητών παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα μας, το έκαναν για ένα λόγο. Καθώς ο ένας από τους δύο συλληφθέντες είναι οδηγός ταξί, ο δεύτερος επέβαινε ως πελάτης! Έτσι, ουδείς υποψιαζόταν ότι δεν επρόκειτο για συνήθη κούρσα αλλά για σχέδιο αφαίρεσης αυτοκινήτων!

Το αντελήφθησαν όμως οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής και μετά από τη σχετική έρευνα και την παρακολούθηση του ταξί έφθασαν στις συλλήψεις των δύο μελών του κυκλώματος, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο. Όπως προαναφέρθηκε, τα οχήματα πωλούνταν σε κυκλώματα διακινητών αλλά και τα ανταλλακτικά όσων δεν πωλούνταν διοχετεύονταν στη μαύρη αγορά σε τιμές χαμηλότερες των κανονικών.

Ηλεκτρονικός εξοπλισμός

Για την αφαίρεσή τους οι δράστες χρησιμοποιούσαν υψηλό ηλεκτρονικό εξοπλισμό με κύριο ενδιαφέρον την απενεργοποίηση του immobilizer. Μετά την κλοπή τα οχήματα μεταφέρονταν σε διάφορους δρόμους έως ότου διαπιστώσουν τα μέλη του κυκλώματος ότι δεν έφεραν σύστημα γεωεντοπισμού τους (G.P.S).

Όταν πείθονταν, είτε αυτά διαλύονταν είτε πωλούνταν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, εξαρθρώθηκε, από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συμμορία που διέπραττε κλοπές πολυτελών Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων.

Από αρχές Ιουλίου

«Όπως προέκυψε από την έρευνα της ανωτέρω Υπηρεσίας», αναφέρεται «από τις αρχές του μηνός Ιουλίου του έτους 2020, υπήρξε έξαρση στις κλοπές πολυτελών Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, για την αφαίρεση των οποίων απαιτείται προηγμένος τεχνολογικός εξοπλισμός και εξειδικευμένες γνώσεις. Κατόπιν τούτου, συστήθηκε ειδική ομάδα αστυνομικών, η οποία κατάφερε να αποκαλύψει τη δράση σπείρας που προέβαινε στις ανωτέρω κλοπές, να ταυτοποιήσει και τελικά να εντοπίσει δύο από τα μέλη της».

Συνελήφθησαν στο Γαλάτσι και στον Πειραιά, δύο ημεδαποί (ηλικίας 39 και 26 ετών) ως μέλη της, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται, δύο έτεροι ημεδαποί, μέλη της εγκληματικής ομάδας. Όσον αφορά τη μεθοδολογία της συμμορίας, προσθέτει η Αστυνομία «τα μέλη εντόπιζαν οχήματα που ήταν σταθμευμένα, είτε έξω από οικίες, είτε σε μόνιμους ή προσωρινούς χώρους στάθμευσης οχημάτων και με τη χρήση εξειδικευμένου τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και συσκευές απενεργοποίησης immobilizer, τα αφαιρούσαν.

Στη συνέχεια, τα στάθμευαν προσωρινά σε ερημικούς δρόμους και αφού διαπίστωναν ότι δε διαθέτουν σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού, τα μετέφεραν σε κλειστούς χώρους στάθμευσης οχημάτων, τους οποίους είχαν νοικιάσει για το σκοπό αυτό».

Πλαστές πινακίδες

Σε επόμενο στάδιο  τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας ελληνικών αλλά και ξένων αρχών, και τα παρέδιδαν σε μέλη κυκλωμάτων παράνομης εισαγωγής και μεταφοράς αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια. Βρέθηκαν μετά από έρευνες και κατασχέθηκαν πλήθος κλειδιών οχημάτων, τηλεχειριστήρια αυτοκινήτων, φορητές συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, διαρρηκτικό εργαλείο, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές κλπ.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 13 περιπτώσεις κλοπών αυτοκινήτων, ενώ έχουν βρεθεί συνολικά εννεα οχήματα, τα οποία και επιστράφηκαν στους κατόχους τους.

Η συνολική αξία των κλαπέντων οχημάτων υπερβαίνει τις (200.000) ευρώ. Επιπρόσθετα, ο 39χρονος έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για πλήθος αδικημάτων και έχει εκτίσει ποινές κάθειρξης για κλοπές αυτοκινήτων. Οι δύο, μη συλληφθέντες κατηγορούμενοι, έχουν συλληφθεί κατά το παρελθόν για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον  Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Exit mobile version