Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μέτρα Ουχάν – Ελλάδα: Πρόταση σοκ, έξοδος ανά 3 – 4 μέρες
ΜΙΑ ΕΞΟΔΟΣ ΑΝΑ 4 ΗΜΕΡΕΣ

Μέτρα Ουχάν – Ελλάδα: Πρόταση σοκ, έξοδος ανά 3 – 4 μέρες

Μέτρα Ουχάν - Ελλάδα: Εντείνεται συνεχώς η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του δεύτερου κύματος της επιδημίας κορωνοϊού που πλήττει τη χώρα

Μέτρα Ουχάν – Ελλάδα: Πρόταση-σοκ έκανε ο καθηγητής Μικροβιολόγος Αλκιβιάδης Βατόπουλος στην προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, δείχνοντας τη δραματική κατάσταση που υπάρχει. Ο κ. Βατόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη, ανέφερε ότι κατά τη δική του γνώμη θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα Ουχάν για 10-15 ημέρες για να υπάρξει άμεση μείωση των κρουσμάτων και περιορισμός της επιδημίας. Δηλαδή να βγαίνει ένας από κάθε οικογένεια μία φορά 3-4 ημέρες για να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράζει τα βασικά και στη συνέχεια να επιστρέφει και να μένει στο σπίτι.

Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά «τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Την περασμένη εβδομάδα ευελπιστούσα σε μία ελάττωση, όμως τα κρούσματα δεν πέφτουν. Εχουμε μία επιπέδωση, ελαττώνεται λιγάκι ο αριθμός αύξησης. Είχε πει από τον Αύγουστο πως ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας ήταν η διασπορά του σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πιο δύσκολο να το ελέγξεις».

Η πρόταση για μέτρα τύπου Ουχάν

Ο κ.Βατόπουλος όμως εξέφρασε την ανησυχία του και μάλιστα όπως είπε και ο ίδιος προχώρησε σε μία πρόταση με επίπονη εφαρμογή, να ληφθούν μέτρα τύπου Κίνας. «Σπανίως λέω προσωπική άποψη αλλά νομίζω πως πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί. Στην Ουχάν στην Κίνα έβγαινε ένας άνθρωπος μία φορά την εβδομάδα να πάει να ψωνίσει στο σούπερ μάρκετ. Φοβάμαι πως αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι θα θρηνήσουμε θύματα, τα οποία δεν όφειλαν να πεθάνουν, με την έννοια ότι δεν θα μπορέσουν να νοσηλευτούν», τόνισε ο κ.Βατόπουλος.

«Αφού η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, δηλαδή μπορεί σε λίγες ημέρες να τριπλασιαστούν τα θύματα ή να δούμε και άλλες πόλεις να γεμίζουν αισθάνομαι πως πρέπει να γίνει μία ιστορία τύπου Ουχάν ή έστω τύπου Μαρτίου και μάλιστα άμεσα. Τώρα, αύριο. Να γίνει κάθε μέρα Κυριακή. Να κλείσουν τα πάντα για 10 ημέρες, σαν να είναι Κυριακή κάθε ημέρα. Να κλείσουν και οι επιχειρήσεις. Ισως τέτοια μέτρα να βοηθούσαν να αποφορτιστεί η κατάσταση». Ωστόσο κλείνοντας ο καθηγητής διευκρίνισε πως την πρόταση βέβαια την είπε αγνοώντας αν και πόσο είναι εφικτό να συμβεί κάτι τέτοιο.

Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Εντολή για άμεση επίταξη σε δύο ιδιωτικές κλινικές

Δόθηκε εντολή για άμεση επίταξη σε δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, επιτάσσονται από σήμερα και τα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Σημειώνεται ότι χθες, Πέμπτη, «εξέπνευσε» το τελεσίγραφο που είχε δοθεί από την κυβέρνηση στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας:

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία. Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφ’ ετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων. Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».

Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί και το «όχι» των εκπροσώπων 10 κλινικών

Το βράδυ της Πέμπτης έληξε άδοξα το τελεσίγραφο του Βασίλη Κικίλια, καθώς ούτε ένας από τους εκπροσώπους των 10 κλινικών, απάντησε θετικά.  Τους λόγους που αρνήθηκαν τη διάθεση 200 κλινών στο υπουργείο Υγείας για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη εξήγησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός. «Το σκεπτικό είναι ότι δε θέλουμε να μεταδώσουμε τη νόσο στους ασθενείς που νοσηλεύουμε, τόσο σε δικούς μας όσο και σε αυτούς που πήραμε πριν από δύο εβδομάδες από κρατικά νοσοκομεία, με άλλες παθήσεις», ανέφερε.

Όπως είπε στις ιδιωτικές κλινικές, είναι ενιαίες οι μονάδες και δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός. «Όταν έχεις ένα ασανσέρ και βάζεις τον νεφροπαθή ή τον καρκινοπαθή και πριν από πέντε λεπτά ήταν ο ασθενής με κορωνοϊό, σίγουρα θα υπάρξει μετάδοση», πρόσθεσε ο κ. Σαραφιανός κι επισήμανε ότι η συμφωνία με την κυβέρνηση και τον Φεβρουάριο και τώρα τον Σεπτέμβριο ήταν να νοσηλεύουμε non covid ασθενείς. «Εμείς δε νοσηλεύουμε περιστατικά covid. Αν έχουμε ύποπτο κρούσμα, το στέλνουμε σε κρατικό νοσοκομείο», τόνισε.

Άνοιξε το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424

Για να μπορέσει να αποσυμφορηθεί το σύστημα υγείας, οι ιδιωτικές κλινικές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, είχαν προτείνει δύο κέντρα αποκατάστασης, τα οποία είναι περιφερειακά της πόλης και ανεξάρτητα κτιριακά να λειτουργήσουν, ωστόσο δεν προχώρησε, γιατί δε δέχτηκαν οι ιδιοκτήτες. «Μετά προτείναμε τα νοσοκομεία που έκλεισαν πρόσφατα, το στρατιωτικό νοσοκομείο 424 και το Λοιμωδών που μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη γίνονταν εργασίες για να λειτουργήσει. Αυτά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με πολύ λίγες μετατροπές», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το βράδυ άνοιξε και το υπόγειο καταφύγιο του Στρατιωτικού Νοσοκομείου 424 και άρχισε να λειτουργεί, ωστόσο δεν υπάρχει προσωπικό. Σημείωσε βέβαια ότι στην περίπτωση επίταξης η οποία τελικά ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 8 το πρωί σήμερα, οι ιδιωτικές κλινικές θα συμμορφωθούν, ωστόσο επανέλαβε ότι η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη. «Θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και αν υπάρξει μετάδοση, θα είναι λυπηρό. Θα τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», δήλωσε ο κ. Σαραφιανός.

Εγώ προθυμοποιήθηκα να πάρουμε ασθενείς non covid

«Εγώ προθυμοποιήθηκα να πάρουμε ασθενείς non covid και από νοσοκομεία όμορων νομών, της Κατερίνης, της Βέροιας του Κιλκίς ώστε να αποφορτιστούν τα δημόσια, αλλά δεν έγινε δεκτό. Είμαστε 9 κλινικές στη Θεσσαλονίκη με 1.500-1.700 κλίνες. Μπορούμε να πάρουμε περίπου 1.000 ασθενείς. Το προτείναμε προχθές και μας απάντησαν ότι χθες το πρωί θα υπήρχε μια σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονταν εκεί και τελικά επικράτησε η πρόταση της επίταξης. Πρέπει να εκπαιδευτεί και το προσωπικό. Σε μια μέρα δεν μπορεί να γίνει, διότι τον Φεβρουάριο μας αποψίλωσαν το προσωπικό, πήραν 3.800 νοσηλευτές για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ με αποτέλεσμα όλο το έμπειρο προσωπικό να πάει σε κρατικά νοσοκομεία και μείναμε εμείς να ψάχνουμε για καινούριο νοσηλευτικό προσωπικό. Προσλάβαμε, αλλά είναι νέα παιδιά», κατέληξε.

Νέα μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα

Με την κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα να μην δείχνει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη διανύει την τρίτη εβδομάδα lockdown και οι υπόλοιπες περιοχές τη δεύτερη, η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει νέα μέτρα. Ειδικότερα, αναφορικά με τις χερσαίες πύλες εισόδου από σήμερα στις 06:00 το πρωί, έκλεισε το συνοριακό σημείο ελέγχου της Κρυσταλλοπηγής. Στα βόρεια σύνορά μας παραμένουν ανοιχτές οι πύλες εισόδου της Κακαβιάς, των Ευζώνων και του Προμαχώνα, ενώ από την Νυμφαία θα διέρχονται μόνο φορτηγά αυτοκίνητα.

Όσοι εισέρχονται στη χώρα εκτός από υποχρεωτική επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ PCR 72 ωρών, θα υποβάλλονται και σε rapid test από κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ. Όσοι ανιχνεύονται ως αρνητικοί θα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα και να κατευθύνονται στον προορισμό τους φυσικά με βάση το PLF που θα έχει υποβληθεί. Σε ό,τι αφορά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα εντατικοποιούνται οι έλεγχοι τήρησης των μέτρων. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός στην περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο ενισχύονται οι δυνάμεις των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Δημοτική Αστυνομία αυστηροποιούνται οι έλεγχοι τόσο στις μετακινήσεις των πολιτών όσο και στους χώρους εργασίας.

Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις για την άρση του lockdown

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνεται διαρκώς για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στο επίκεντρο της προσοχής εξακολουθεί να βρίσκεται η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύ και τα νοσοκομεία της περιοχής δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Αναφορικά με την άρση του lockdown οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, καθώς τότε θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα από τα τελευταία περιοριστικά μέτρα. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αρθεί το lockdown όσο νωρίτερα γίνεται, ωστόσο, όλα θα κριθούν από το πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες η κατάσταση με τους διασωληνωμένους και τους νοσηλευόμενους.

Δραματική μάχη

Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του lockdown μέχρι και χθες δηλαδή μέσα σε 12 ημέρες, οι νοσηλευόμενοι με λοίμωξη Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 110%! Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου η χώρα έμπαινε στο δεύτερο “απαγορευτικό” μετρώντας 1.854 ασθενείς, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Αττικής. Περίπου δύο εβδομάδες μετά η κατάσταση έχει ανατραπεί πλήρως. Ο πυρήνας των ασθενών βρίσκεται στη Μακεδονία και οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 ανέρχονται πλέον σύμφωνα με την χθεσινή καταγραφή σε 4.079.

Ένας αριθμός που αποτυπώνει τις δραματικές ανακατατάξεις στα νοσοκομεία, την υλοποίηση επιχειρησιακών σχεδίων, την εκκένωση κλινικών για τη μετατροπή τους σε κλινικές Covid-19, τους χιλιάδες ασθενείς που εξετάστηκαν και που εισήχθησαν για νοσηλεία, τους χιλιάδες ανθρώπους που αγωνιούν για τη μοναχική νοσηλεία των οικείων τους στις κλινικές του κορωνοϊού, τους εργαζόμενους στην υγεία που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς υγειονομικής μάχης.

2.057 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κλινικές Covid-19

Το μεγάλο μέτωπο του κορωνοϊού, και συνεπώς της μάχης, εκτείνεται στη βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλία. Σχεδόν 6 στους 10 ασθενείς της χώρας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.

Ειδικότερα, 2.057 άνθρωποι νοσηλεύονται σε κλινικές Covid-19 και άλλοι 272 διασωληνωμένοι σε μονάδες στις δομές υγείας στη βόρεια Ελλάδα. Σημαντικό βάρος έχουν κληθεί να διαχειριστούν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, με εκείνα της Λάρισας να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: νοσηλεύουν 189 ασθενείς σε απλές κλινικές και 28 διασωληνωμένους σε ΜΕΘ.

Υπερδιπλασιάστηκαν και οι διασωληνωμένοι

Τη σκληρή μάχη που γίνεται στα νοσοκομεία μαρτυρά και το “σκληρό δεδομένο” των διασωληνωμένων. Στις 7 Νοεμβρίου ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 234 και έπειτα από 12 ημέρες είχαν εκτιναχθεί στους 504. Το 54% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής βρίσκεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για όσους χρειαστούν διασωλήνωση από τους ασθενείς που ήδη βρίσκονται σε νοσηλεία αλλά και από όσους εισαχθούν είναι δυσοίωνες. Μόνο στη Θεσσαλονίκη χθες έγιναν 150 νέες εισαγωγές ασθενών με τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο να δέχονται τους περισσότερους εξ αυτών. Ενδεικτικές της μεγάλης κυκλοφορίας του ιού στις περιφέρειες Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας είναι οι εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία κατά τη χθεσινή εφημερία. Στο νοσοκομείο Κατερίνης εισήχθησαν 15 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, σε εκείνο της Έδεσσας άλλοι 11, στο νοσοκομείο Γουμένισσας 10 ασθενείς και άλλοι 11 στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, στο νοσοκομείο Κιλκίς 10 ασθενείς και 17 σε εκείνο της Δράμας. Άλλοι 35 σοβαρά νοσούντες μπήκαν για νοσηλεία στα δύο νοσοκομεία της Λάρρισας και 15 στο νοσοκομείο Βόλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις