Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα δικαιούχοι: Νέα μέτρα στήριξης
ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα δικαιούχοι: Νέα μέτρα στήριξης

Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα δικαιούχοι: Χριστουγεννιάτικος «μποναμάς» 55 εκατομμύρια ευρώ σε 482.335 δικαιούχους -Τα 6+1 μέτρα στήριξης στην πανδημία που ανακοίνωσε η κυβέρνηση -Απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων το «δώρο» Χριστουγέννων

Έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα δικαιούχοι: Ανακοινώσεις για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα και για της πρόσφατης εξαγγελίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών, έκαναν ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης. Οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας ανακοίνωσαν τα νέα έκτακτα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Η βασική εξαγγελία αφορά την έκτακτη ενίσχυση για όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Το έκτακτο επίδομα θα λάβουν πάνω από 480.000 άνθρωποι από 256.000 νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, τα ποσά του επιδόματος θα ξεκινούν από τα 200 ευρώ και θα αυξάνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.
Για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος το έκτακτο επίδομα θα προσαυξάνεται κατά 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού θα προστίθενται επιπλέον 50 ευρώ.

Επίδομα 800 ευρώ -Προθεσμίες και πληρωμές

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, για το επίδομα των 800 ευρώ, εργοδότες και εργαζόμενοι (μόνο οι εργαζόμενοι που κάνουν αίτηση για πρώτη φορά) από κλειστές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις έως τις 24 Νοεμβρίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσό του επιδόματος να καταβληθεί εντός του Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 7 Δεκεμβρίου. «Επιδίωξή μας είναι η πληρωμή της αποζημίωσης στους εργαζόμενους να γίνει σταδιακά μέχρι τέλος Δεκεμβρίου» επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

Τι θα ισχύσει για το Δώρο Χριστουγέννων

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους θα υπολογιστεί βάσει του πραγματικού καταβαλλόμενου μισθού και θα καταβληθεί από τις επιχειρήσεις-εργοδότες στις 21/12 σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία». Η αναλογία του δώρου που αντιστοιχεί στις μέρες κατά τις οποίες η σύμβαση των εργαζομένων ήταν σε αναστολή ή οι εργαζόμενοι είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» θα καταβληθεί από το Κράτος απευθείας στους εργαζόμενους μέσω του «Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ».

Εκτακτο επίδομα σε δικηγόρους, μηχανικούς οικονομολόγους

Με διάταξη στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, προσέθεσε ο υπουργός Εργασίας, που μπαίνει σήμερα στις Επιτροπές της Βουλής, «προβλέπεται χορήγησης έκτακτης και εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Το κονδύλι για έκτακτη αυτή ενίσχυση θα καλυφθεί από τις εισφορές υπέρ του κλάδου ανεργίας των παραπάνω επιστημόνων.»

Παράλληλα ανακοινώθηκε πως 483.335 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν για τον μήνα Δεκέμβριο διπλάσιο ποσό από αυτό που εισπράττουν. Μεταξύ άλλων, οι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι η υποχρεωτική μείωση ενοικίου θα συνεχιστεί και πως αύριο θα εκδοθεί νέα απόφαση που θα προβλέπει αποζημίωση του 50% της «χασούρας» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Στα νέα μέτρα προστίθεται και η αναστολή πληρωμών από δανειολήπτες και η ένταξη στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις