Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Βόρεια Μακεδονία – Ευρωπαϊκή Ένωση: Δυσαρέσκεια για τη βουλγαρική στάση
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Μακεδονία – Ευρωπαϊκή Ένωση: Δυσαρέσκεια για τη βουλγαρική στάση

Βόρεια Μακεδονία – Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Βουλγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία.

Βόρεια Μακεδονία – Ευρωπαϊκή Ένωση: Με ανακοίνωσή του το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε πως η Βουλγαρία αρνήθηκε να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μπλοκάροντας έτσι επί της ουσίας την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής. Το γεγονός προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία δήλωσε ότι «η άρνηση της Βουλγαρίας να εγκρίνει το διαπραγματευτικό πλαίσιο δεν συνάδει με το πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας. Αυτή η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης είναι αντίθετη με το άρθρο 2 της συμφωνίας φιλίας του 2017 (σ.σ. μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας). Η θέση μας είναι σαφής: πιστεύουμε ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δεν πρέπει να αποτελέσει όμηρο διμερών ζητημάτων».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, το «μπλοκάρισμα» αυτό από τη μεριά της Βουλγαρίας «αποτελεί αποτυχία της πολιτικής διεύρυνσης της Ε.Ε, άσχημο μήνυμα για ολόκληρη την περιοχή και ήττα για τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές».

Βόρεια Μακεδονία – Ευρωπαϊκή Ένωση: Η βουλγαρική απάντηση

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα δήλωσε ότι η Σόφια δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των «27» και των Σκοπίων, λόγω των ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας. «Σε αυτό το στάδιο η Βουλγαρία δεν μπορεί να στηρίξει το προσχέδιο του διαπραγματευτικού πλαισίου με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και τη διεξαγωγή της πρώτης Διακυβερνητικής Διάσκεψης», είπε η υπουργός μετά τη λήξη του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Η όλη διαφωνία εδράζεται στη βουλγαρική θέση ότι ο πληθυσμός της Βόρειας Μακεδονίας δεν αποτελεί χωριστή εθνική οντότητα, αλλά έχει βουλγαρικές εθνικές και γλωσσικές ρίζες, αλλοιωμένες αρχικά από τη σερβική και ακολούθως από τη γιουγκοσλαβική προπαγάνδα.

«Ναι» για Αλβανία

Οι χώρες της ΕΕ είχαν συμφωνήσει τον περασμένο Μάρτιο ότι η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία μπορούν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να ενταχθούν στην Ένωση. Η επίσημη έναρξη αυτών των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις δύο βαλκανικές χώρες επρόκειτο να γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο. Για την περίπτωση της Αλβανίας η Ζαχαρίεβα είπε ότι η Βουλγαρία ενέκρινε το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Δείτε ακόμη

Moderna: Γιατί μια δημοσιογράφος που πάσχει από άσθμα, αποφάσισε να γίνει πειραματόζωο;
Ο Μπάιντεν διορίζει σε θέσεις συμβούλων κορυφαίους συνεργάτες του
Αντίστροφη μέτρηση – Τον Δεκέμβριο αρχίζει ο εμβολιασμός στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις