Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβόλιο Moderna – ΕΕ: «Παράταση διαπραγματεύσεων σημαίνει καθυστέρηση παραδόσεων»
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο Moderna – ΕΕ: «Παράταση διαπραγματεύσεων σημαίνει καθυστέρηση παραδόσεων»

Εμβόλιο Moderna - ΕΕ: Προειδοποίηση Moderna στην ΕΕ - Παράταση διαπραγματεύσεων σημαίνει καθυστέρηση παραδόσεων του εμβολίου

Εμβόλιο Moderna – ΕΕ: Προειδοποίηση προς τους Ευρωπαίους απέστειλε ο CEO της Moderna ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων για την αγορά του εμβολίου κατά του κορονοϊόυ κινδυνεύει να καθυστερήσει τις παραδόσεις, καθώς άλλες χώρες έχουν προτεραιότητα αφού υπέγραψαν συμφωνίες εδώ και μήνες. «Είναι σαφές ότι η καθυστέρηση, δεν θα περιορίσει την συνολική ποσότητα, θα καθυστερήσει την παράδοση», δήλωσε ο Γάλλος Στεφάν Μπανσέλ της Moderna σε συνέντευξή του στο AFP. Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει κράτηση για 100 εκατομμύρια δόσεις από τις αρχές του Αυγούστου και «έχουμε ήδη πολλά εκατομμύρια δόσεις σε στοκ» στις ΗΠΑ, έτοιμες να παραδοθούν στις αμερικανικές αρχές μόλις δοθεί η άδεια κυκλοφορίας, αναμφίβολα τον Δεκέμβριο, είπε.

Την Δευτέρα, το Reuters μετέδωσε ότι η συμφωνία ΕΕ και Moderna μπορεί να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες. Πρόσθεσε, δε, ότι οι συζητήσεις επικεντρώνονται στη νομική διατύπωση της σύμβασης, χωρίς ωστόσο οι συνομιλητές να αντιμετωπίζουν εμπόδια σε ζητήματα όπως η τιμή. Το δημοσίευμα αποκάλυπτε ότι η τιμή που διαπραγματεύθηκε ήταν κάτω από 25 δολάρια η δόση, ωστόσο ο αξιωματούχος αρνήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος, ζητώντας να διατηρηθεί η ανωνυμία του, καθώς οι συνομιλίες είναι εμπιστευτικές.

Οι χώρες προετοιμάζουν τις εκστρατείες του

Από την Ευρώπη στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες ετοιμάζουν εκστρατείες εμβολιασμού στον απόηχο των ανακοινώσεων των τελευταίων ημερών για την αποτελεσματικότητα των υπό ανάπτυξιν εμβολίων κατά του Covid-19 των εταιρειών Pfizer/Biontech και Moderna, όμως το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη φέρνει νέα περιοριστικά μέτρα και στις δύο ακτές του Ατλαντικού.  Στην Γαλλία, η κυβέρνηση αρχίζει την οργάνωση της επιχείρησης εμβολιασμού ώστε να είναι έτοιμη για την διανομή εμβολίου κατά της Covid-19 ήδη από τον Ιανουάριο αν λάβει έγκριση και έχει προβλέψει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στον προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτόν για το 2021, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Προετοιμάζουμε μία εκστρατεία εμβολιασμού για να είμαστε έτοιμοι την στιγμή που ένα εμβόλιο θα πάρει την έγκριση των ευρωπαϊκών και των εθνικών αρχών», εξήγησε. Στην Γαλλία, 508 νέοι θάνατοι καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ήταν ο χαμηλότερος εδώ και εβδομάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αντίθετα, ο αριθμός των νοσηλευομένων έσπασε νέο ρεκόρ και βρίσκεται στις 33.466. Στην Γαλλία άρχισε η υποχώρηση της επιδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν, χωρίς ωστόσο να διαπιστώνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων, όπως ζητούν οι εκπρόσωποι του τομέα του λιανεμπορίου. Στο Βέλγιο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση εμβολιασμού τουλάχιστον του 70% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 8 εκατομμυρίων ανθρώπων, με τα εμβόλια που θα λάβουν μελλοντικά έγκριση και τα οποία θα είναι δωρεάν για κάθε πολίτη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις