Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: Ράλι στις διεθνείς αγορές
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: Ράλι στις διεθνείς αγορές

Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: Σε ράλι με +14% επιδίδεται η μετοχή της εταιρείας προσυνεδριακά στη Wall Street - Σταθερό σε τυπικές θερμοκρασίες ψύξης από 2° έως 8°C για 30 ημέρες

Εμβόλιο Moderna κορονοϊός: Με άνοδο αντιδρούν οι αγορές διεθνώς μετά τις ανακοινώσεις της Moderna για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορονοϊόυ που αναπτύσσει και η οποία κυμαίνεται στο σχεδόν 95%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 1,49%. Ο γερμανικός δείκτης Dax σημειώνει άνοδο κατά 1,19%, ενώ ο βρετανικός δείκτης FTSE100 καταγράφει κέρδη κατά 2,08% Λονδίνο 1,7%. Ο γαλλικός Cac40 σημειώνει κέρδη κατά 2,33% ενώ ο ιταλικός MIB και ο ισπανικός IBEX 35 καταγράφουν κέρδη κατά 2,39% και 3,21% αντίστοιχα. Στο ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφεται άλμα κατά 5,30% στις 690 μονάδες.

Στην Wall Street οι δείκτες σημειώνουν ισχυρή άνοδο προσυνεδριακά με τον Dow Jones να καταγράφει άνοδο κατά 400 μονάδες ή σε ποσοστό 1,37%, τον S&P500 να ενισχύεται κατά 1,36% και τον Nasdaq να καταγράφει κέρδη κατά 1,02%. Σημειώνεται ότι η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει κατά της Covid-19 καταγράφει 94,5% αποτελεσματικότητα σε μια προκαταρκτική ανάλυση των κλινικών δοκιμών, σε ένα ακόμα σημάδι ότι ο αγώνας δρόμου που διεξάγουν επιστήμονες και φαρμακευτικές εταιρείες αποδίδει καρπούς και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να ελεγχεί η πανδημία.

Τα εξαιρετικά θετικά νεά έρχονται μόλις μια εβδομάδα μετά από παρόμοιες ανακοινώσεις των Pfizer και BioNTech των οποίων το εμβόλιο που αναπτύσσουν κατέγραψε αποτελεσματικότητα 90% σε ενδιάμεση ανάλυση. Και οι δύο ερευνητικές προσπάθειες βασίζονται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται messenger RNA η οποία και δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν για την παρασκευή εγκεκριμένου εμβολίου. Προκαταρκτική ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 30.000 εθελοντές έδειξε ότι το εμβόλιο της Moderna απέτρεψε σχεδόν όλα τα συμπτώματα Covid-19, αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας σήμερα, Δευτέρα.

Μόνο πέντε από τους συμμετέχοντες που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου αρρώστησαν

Μόνο πέντε από τους συμμετέχοντες που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου αρρώστησαν, σε σύγκριση με τις 90 περιπτώσεις συμμετεχόντων που λαμβαναν το εικονικό φάρμακο και αρρώστησαν από τον κορονοϊό, σύμφωνα την ανασκόπηση από το ανεξάρτητο συμβούλιο παρακολούθησης ασφάλειας δεδομένων που έχει διοριστεί από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Το εμβόλιο αποδείχθηκε επίσης αποτελεσματικό στην προστασία από τις πιο σοβαρές νοσήσεις από Covid-19. Δεν υπήρξαν σοβαρές νοσήσεις μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο, σε σύγκριση με 11 εθελοντές που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τη δήλωση της Moderna. «Αυτό που με ενθουσίασε σήμερα ήταν τα αποτελέσματα στα σοβαρά περιστατικά», δήλωσε σε συνέντευξή της ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna Στέφαν Μπάνσελ. «Αυτό για μένα αλλάζει τα πάντα.»

Παρότι τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά, τόσο η Moderna όσο και η Pfizer αναμένεται να ζητήσουν άδεια για την χρήση έκτακτης ανάγκης από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, εφόσον οι περαιτέρω μελέτες αποδείξουν την ασφάλεια των εμβολίων. Στη ανακοίνωσή της η Moderna αναφέρει ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα στις ρυθμιστικές αρχές τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με την εταιρεία θα επιδιώξει άδεια έκτακτης χρήσης εφόσον θα έχει συγκεντρώσει σε μια τελική ανάλυση 151 περιπτώσεις και δύο μήνες δεδομένων παρακολούθησης σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ. Τα συγκεκριμένα δεδομένα αναμένονται αργότερα αυτόν τον μήνα.

Η Moderna με έδρα στην Μασαχουσέτη, έλαβε 955 εκατ. δολάρια από το πρόγραμμα Operation Warp Speed ​​των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του εμβολίου και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να καταβάλλουν έως και 1,53 δισ.δολάρια για να αγοράσουν το εμβόλιο. Η Pfizer είχε ανακοινώσει ότι δεν έλαβε καμία ομοσπονδιακή χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του εμβολίου της, αν και έχει συνάψει συμφωνία διοάθεσης στις ΗΠΑ αξίας σχεδόν 2 δισ. δολαρίων. H μετοχή της Moderna κάνει ράλι 14% προσυνεδριακά στη Wall Street.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις