Επέτειος Πολυτεχνείου 2020: Υπέρ του εορτασμού η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος Πολυτεχνείου 2020: Υπέρ του εορτασμού η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Επέτειος Πολυτεχνείου 2020: «H σοβαρή υγειονομική κατάσταση, δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία ούτε για τον περιορισμό των Συνταγματικών ελευθεριών ούτε για την φαλκίδευση, απενεργοποίηση ή κατάργηση των στοιχείων της εθνικής μας ταυτότητας και της μακραίωνης ιστορίας μας»

16.11.2020 | 13:53

Επέτειος Πολυτεχνείου 2020: Η πρώην πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και πρώην πρόεδρος Εφετών Αγγελική Λαινιώτη σε σημερινή δήλωσή της τάσσεται υπέρ της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία η τελευταία ζητά την άρση της απαγόρευσης του εορτασμού της αυριανής επετείου του Πολυτεχνείου. Παράλληλα, η κυρία Λαινιώτη, μεταξύ των άλλων, αναφέρει στην δήλωσή της, ότι «η σοβαρή υγειονομική κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα μας, όπως και οι λοιπές χώρες της Ευρώπης, δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία ούτε για τον περιορισμό των Συνταγματικών ελευθεριών ούτε για την φαλκίδευση, απενεργοποίηση ή κατάργηση των στοιχείων της εθνικής μας ταυτότητας και της μακραίωνης ιστορίας μας». Υπενθυμίζεται, ότι υπέρ των θέσεων που διατύπωσε η Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, πλέον της κυρίας Λαινιώτη, έχουν ταχθεί από την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ο γενικός γραμματέας Βασίλης Φαϊτάς και η ταμίας Βανέσσα Παναγιώτα Ντέγκα.

«Συνυπογράφω την από 15/11/2020 ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με τίτλο «Σύνταγμα και απαγόρευση συναθροίσεων». Η σοβαρή υγειονομική κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα μας, όπως και οι λοιπές χώρες της Ευρώπης, δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία ούτε για τον περιορισμό των Συνταγματικών ελευθεριών ούτε για την φαλκίδευση, απενεργοποίηση ή κατάργηση των στοιχείων της εθνικής μας ταυτότητας και της μακραίωνης ιστορίας μας. Και μάλιστα κατά μείζονα λόγο όταν αυτά φέρουν τον μανδύα του «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Υπάρχουν τρόποι προφύλαξης από τον ιό και αυστηρά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, χωρίς να παραλειφθεί ο στοιχειώδης – ενόψει των συνθηκών – εορτασμός του Πολυτεχνείου, όπως -δυστυχώς– παραλείφθηκαν η Ανάσταση και το Πάσχα, η 25η Μαρτίου και η 28η Οκτωβρίου. Δεν το απαιτεί μόνο η Δημοκρατία αλλά και η ιστορία της πατρίδας».

Το μήνυμα από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών

Από την άλλη, ο Πρύτανης του Πανεπιστξμίου Πατρών τονίζει  σε μήνυμά του πως «το Πολυτεχνείο των ημερών μας είναι και στις MΕΘ και στις μονάδες COVID19. Εκεί, όπου νοσηλευτές και γιατροί καθημερινά δίνουν τον αγώνα για το υπέρτατο αγαθό της ζωής και της υγείας».

«Κάθε επέτειος είναι ευκαιρία αναστοχασμού και αυτοπροσδιορισμού στο παρόν και στο μέλλον. Στη σημερινή Ελλάδα η κρίση και η αδυναμία των πολιτικών συστημάτων να επιλύσουν ουσιαστικά προβλήματα του μέσου πολίτη έχουν οδηγήσει είτε σε ένα είδος πολιτικής αποχαύνωσης είτε σε πρακτικές που καθημερινά καταπατούν στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι επιτακτική ανάγκη, με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τις θεμελιώδεις έννοιες που έθεσε το κίνημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς καμία αξία δεν αποκτά ουσιαστική υπόσταση παρά μόνον από την πραγματική δράση των ανθρώπων.

Το πρόσφατο παρελθόν, ιδίως οι κοινωνικές συνθήκες όπως διαμορφώθηκαν από το 2011 και εξής επιβεβαιώνουν την αντοχή και τη διάρκεια του φασισμού. Τα νωπά ακόμη γεγονότα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδειξαν με οδυνηρό τρόπο πόσο ευρηματικός και παράλογος είναι ο φασισμός και πόσο εύθραυστη είναι η ελευθερία ακόμη και στον χώρο των Πανεπιστημίων», επισημαίνει ο κ. Μπούρας.

Exit mobile version