Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τσαβούσογλου Κύπρος: Στα κατεχόμενα αιφνιδίως
ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου Κύπρος: Στα κατεχόμενα αιφνιδίως

Τσαβούσογλου Κύπρος: Θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

Τσαβούσογλου Κύπρος: Στα κατεχόμενα βρίσκεται ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να επιθεωρήσει τις εργασίες στο Βαρώσι ενόψει της άφιξης του Τούρκου προέδρου την Κυριακή. Ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου ανήγγειλε την άφιξή του στα κατεχόμενα μέσω Twitter αναρτώντας και φωτογραφίες. Γράφει ότι έφτασε στα κατεχόμενα για τις προετοιμασίες για την επίσκεψη Ερντογάν και για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την 37η επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

Οι εορτασμοί αρχίζουν αύριο Σάββατο 14 Νοεμβρίου με διάγγελμα του Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και με ρίψη 21 χαιρετιστήριων βολών. Αύριο θα γίνει και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και στο μνημείο της ΤΜΤ επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανέγερση του μνημείου του Ραούφ Ντενκτάς.

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου θα γίνει τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ η «επίσημη» στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ θα πραγματοποιηθεί στις 12.30. Λόγω των εορτασμών και της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου την Κυριακή, θα κλείσουν ορισμένοι δρόμοι στην κατεχόμενη Λευκωσία από τις 09.30 το πρωί.

Προκλητικός ο Ντονμέζ – «Κανείς δεν θα μας σταματήσει στην Ανατολική Μεσόγειο»

Προκλητικός στις δηλώσεις του εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, κατά την αποχώρηση του γεωτρύπανου «Κανούνι» για τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Ντονμέζ αναφέρθηκε στις κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Επεσήμανε πως «οι έρευνές μας στην περιοχή θα συνεχιστούν και κανείς δεν θα μας σταματήσει. Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί».

«Το Γιαβούζ ολοκλήρωσε τις  γεωτρήσεις στην περιοχή Seljuk-1 (στα δυτικά της Κύπρου), στα 6.000 μέτρα. Τα αποτελέσματα των ερευνών αφήνουν υποσχέσεις. Ελπίζουμε πως θα προχωρήσουμε σε νέες γεωτρήσεις στην περιοχή» επισήμανε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

«Θέλουν να μας επιβάλλουν κανόνες ανάλογους με αυτούς της Συνθήκης των Σεβρών στη Γαλάζια Πατρίδα μας, αγνοώντας τους διεθνείς κανονισμούς. Οι χάρτες που μας έχουν ετοιμάσει, έχουν θαφτεί στα νερά της Μεσογείου. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο ορισμένοι ζητούν δικαιώματα σε ολόκληρη, σχεδόν, τη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής» συνέχισε ο Ντονμέζ.

Και κατέληξε, λέγοντας: «Όλες μας οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανονισμούς, όπως αυτοί έχουν θεμελιωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. Εμείς καλούμε πάντα τους συνομιλητές μας στο τραπέζι για να συζητήσουμε, δεν θέλουμε εντάσεις, δείχνουμε πάντα μια εποικοδομητική στάση. Λέμε πως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Δεν συμφέρει κανέναν να μπει σε περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις