Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Η πρώτη αποσωλήνωση ασθενούς στο “Γεννηματάς”
ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Η πρώτη αποσωλήνωση ασθενούς στο “Γεννηματάς”

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Η πρώτη αποσωλήνωση ασθενούς με κορονοϊό στο "Γεννηματάς" της Θεσσαλονίκης έφερε χαμόγελα σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Θεσσαλονίκη κορονοϊός: Η πρώτη αποσωλήνωση ασθενούς στο νοσοκομείο Γεννηματάς στην Θεσσαλονίκη είναι γεγονός. Πρόκειται για έναν 50χρονο ασθενή ο οποίος τα κατάφερε και βγήκε νικητής μετά από σκληρή μάχη με τον κορονοϊό. Μάλιστα, ο 50χρονος έδωσε τόσο μεγάλη μάχη που οι γιατροί και οι νοσηλευτές της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου που δεν μπορούν να κρύψουν την χαρά και την συγκίνησή τους. Ο ασθενής διασωληνώθηκε 31 Οκτωβρίου, την πρώτη μέρα λειτουργίας της ΜΕΘ για ασθενείς με COVID-19 στο νοσοκομείο Γεννηματάς. “Τα συναισθήματα χαράς για την νίκη του ίδιου του αρρώστου, είναι απερίγραπτα. Είναι μία νίκη όλων μας” λέει η διευθύντρια της ΜΕΘ COVID του νοσοκομείου, Ελένη Αντωνιάδου.

Κάθε μέρα ένας νοσηλευτής μένει στο προσκεφάλι του κάθε ασθενή 4 ώρες. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό υπερβαίνει εαυτόν και έχει συμβεί στην συγκεκριμένη μονάδα νοσηλεύτρια να μείνει με τον ασθενή 18 συνεχόμενες ώρες, όπως εξηγεί η κυρία Αντωνιάδου στην κάμερα του Mega. “Δεν είμαστε ήρωες. Κάθε συνάνθρωπός μας που μπαίνει στη ΜΕΘ είναι ο ήρωας της οικογένειάς του”.

Βασιλακόπουλος: Αν δεν κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα πεθαίνουν σε λίγο οι συγγενείς μας

Για τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, μίλησε στην τηλεόραση του OPEN, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας. “Από το 2012 μέχρι το 2019 οι κλίνες μειώνονταν. Η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2019 ήταν από τις φτωχότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε κλίνες Εντατικές Θεραπείας, 5,5 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους, όταν στη Γερμανία έφταναν περίπου τις 30. Σήμερα έχουν αυξηθεί σημαντικά, αλλά θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα περισσότερες” τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος. Σχετικά με τη λειτουργία των ΜΕΘ, υπογράμμισε ότι “απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, ειδικά σε νοσηλευτές, οι οποίοι ωστόσο θα πρέπει να εκπαιδευθούν τουλάχιστον για ένα εξάμηνο προτού τις στελεχώσουν”.

Τσακρής: Σίγουρη η παράταση του lockdown -Προς γενικευμένο στη Βόρεια Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής θεωρεί δεδομένη την πανελλαδική παράταση του lockdown πέραν της 30ής Νοεμβρίου, εκτιμώντας μάλιστα ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας. Συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων, με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα», τόνισε ο καθηγητής. «Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με αυτά του Μαρτίου. Νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα», σημείωσε ο κ. Τσακρής. «Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (σ.σ.: θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ», υπογράμμισε.

Κικίλιας: Πολύ σοβαρή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη – Σήμερα η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία

Στην αποκάλυψη ότι σήμερα θα αποφασιστεί αν θα ληφθούν νέα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη προχώρησε ο Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στον Alpha 98,9 ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι σήμερα θα υπάρξουν αποφάσεις για νέα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι αυτά θα αφορούν κυρίως στη λειτουργία των σχολείων.

Ο κ. Κικίλιας δήλωσε ανήσυχος από όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη υπογραμμίζοντας ότι η εκπονήθηκε ένα έκτακτο πλάνο προκειμένου να μπορέσουν τα νοσοκομεία να ανταποκριθούν. «Με ανησυχεί πάρα πολύ αυτό που συμβαίνει. Η εφημερία χθες έκλεισε με 80 εισαγωγές και 20 ύποπτα κρούσματα. Υπολογίστε αυτόν τον αριθμό κάθε μέρα για τις επόμενες 10-15 μέρες. Εκπονήσαμε ένα έκτακτο πλάνο, από καρδιοχειρουργικές, αγγειοχειρουργικές αίθουσες και έχουμε άλλες 100 , όταν όλη η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται και έχουν περιστατικά από τη Θεσσαλονίκη κατά 70% και 30% από γύρω περιοχές», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα αν θα υπάρξουν νέα μέτρα για τη συμπρωτεύουσα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «είναι στο τραπέζι και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, η διυπουργική μαζί με τον πρωθυπουργό θα αποφασίσει, μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Αφήνω τους ειδικούς να κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και το συντομότερο, πρέπει να μειωθούν οι δείκτες. Οι πολίτες πρέπει να βοηθήσουν και όλοι να αναλογιστούν πόσοι μπαίνουν σε κίνδυνο».

Κικίλιας: Η άρση του lockdown θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση και από την επιθετικότητα του ιού

Αναφορικά με το πότε θα μπορέσουν οι αρχές να προχωρήσουν σε άρση του lokcdown, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι αυτό θα γίνει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη συμμόρφωση των πολιτών αλλά και ανάλογα με την επιθετικότητα του ιού». Ο Βασίλης Κικίλιας σχολίασε και το περιστατικό με τον Παύλο Πολάκη έξω από τη ΜΕΘ, χωρίς μάσκα, λέγοντας: «Αυτό που είδα στο βίντεο ήταν ο κ. Πολάκης έξω από τη ΜΕΘ χωρίς μάσκα. Έμαθα ότι και στον διάδρομο μέσα ήταν χωρίς μάσκα. Το διαβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής και ιδιοκτήτης του Σωτηρία και νοσηλευτές, ότι λειτουργούν κανονικά και οι 50 ΜΕΘ. Εγώ δεν θέλω να σχολιάσω έναν πρώην συνάδελφο γιατί ξέρω πόσο δύσκολη είναι η δουλειά και ο καθένας κρίνει αυτά που λέει ο πολιτικός στη δημόσια σφαίρα. Οι 50 ΜΕΘ λειτουργούν κανονικά και νοσηλεύουν συνανθρώπους μας».

«Στη μάχη 3 ιδιωτικά νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη – Το όριο κρουσμάτων για χαλάρωση μέτρων»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις