Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

30

Σεπτεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: «Χρειαζόμαστε 8 εβδομάδες για να πέσουμε κάτω από τα 500»
ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: «Χρειαζόμαστε 8 εβδομάδες για να πέσουμε κάτω από τα 500»

Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: «Στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε 800 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου», εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης

Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα, ένα όριο που έβαλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6. Πρόσθεσε ότι στην καλύτερη περίπτωση να έχουμε 800 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την προσέγγισή του ωστόσο δεν έχει νόημα να γίνεται αυτή η συζήτηση, διότι πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά να υπολογιστούν κι άλλα στοιχεία.

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη πρέπει να υπάρξουν εναλλασσόμενα lockdown, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι μια λύση ασφαλής για τον υγειονομικό κίνδυνο και οικονομική δυσπραγία. Το λεγόμενο ως σύστημα «ακορντεόν» θέτει ουσιαστικά 3 εβδομάδες lockdown και δύο εβδομάδες άνοιγμα της αγοράς και ξανά το ίδιο στη συνέχεια, ώστε να επιτυγχάνεται και ο έλεγχος της πανδημίας και η λειτουργία της οικονομίας. Είναι βιολογικά σημαντικά όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης να περιορίζεται ο ιός για περίπου 21 ημέρες όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα. Σημείωσε πάντως ότι κάτι τέτοιο πρέπει να συζητηθεί και με τους φορείς της αγοράς.

Αποκλιμάκωση μετά τις 17/11

Για τη Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις του είναι μάλλον αισιόδοξες, καθώς δήλωσε ότι βλέπει αποκλιμάκωση της πανδημίας μετά τις 17 Νοεμβρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων της Πέμπτης ήταν αποτέλεσμα και των πολλών τεστ που διενεργήθηκαν.

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη οι λόγοι που ξέφυγε η κατάσταση δεν αφορά μόνο στη νεολαία αλλά γενικότερα τη χαλαρή εφαρμογή των μέτρων από τον πληθυσμό.

Δείτε ακόμα:
Εκτακτο επίδομα για τα ευάλωτα νοικοκυριά – Σκυλακάκης: Ενδεχομένως σήμερα οι ανακοινώσεις
Αναθεωρημένες οδηγίες από το CDC για τη χρήση της μάσκας
Επίδομα 800 ευρώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις