Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9: Ολικό λοκντάουν, ποιοι “κατεβάζουν ρολά”
ΣΕ ΙΣΧΥ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9: Ολικό λοκντάουν, ποιοι “κατεβάζουν ρολά”

Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9: Τι αλλάζει σε ωράρια σούπερ μάρκετ, take away, τηλεργασία και άθληση - Στήριξη αδύναμων νοικοκυριών και αναστολή πλειστηριασμών εξήγγειλε η κυβέρνηση - Δείτε το ΦΕΚ με τους νέους περιορισμούς

Απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9: Σε νέα πραγματικότητα μπαίνει από απόψε το βράδυ στις 9 όλη χώρα καθώς θα τεθεί σε ισχύ το ολικό lockdown σε όλη τη χώρα με περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών στο ελάχιστο, ενώ πλέον μαζί με τα σούπερ μάρκετ ρολά θα κατεβάζουν και τα mini market, αλλά και τα ψιλικατζίδικα. Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνης Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό πλέον και τα mini market, αλλά και τα ψιλικατζίδικα που λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο, θα πρέπει να κλείνουν από τις 9 το βράδυ, ώρα που θα ξεκινάει ο περιορισμός της κυκλοφορίας. Ουσιαστικά το μέτρο είναι αποτρεπτικού χαρακτήρα. Ο σκοπός είναι να μην μπορούν οι πολίτες να κυκλοφορήσουν εκείνες τις ώρες και να πάνε για ψώνια σε μινι μάρκετ και ψιλικατζίδικα ή ακόμα και τις κάβες.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν το ωράριο τους θα αλλάξει από την Δευτέρα, καθώς από την επόμενη εβδομάδα τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 8:30 το βράδυ.

Ο περιορισμός της κυκλοφορίας που θα ισχύει από απόψε

Από απόψε λοιπόν οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα είναι αυστηρά και μόνο για τρεις λόγους:

για μετάβαση ή επιστροφή από την εργασία,

εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας

συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (SMS με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (SMS με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Τι θα ισχύει για delivery και take away

Κατά τις ώρες 09:00 (βράδυ) – 05:00 (πρωί) θα επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).

Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

Aτομική άθληση

Αλλαγές θα υπάρξουν από σήμερα και ως προς τη ατομική άθληση, που επιτρέπεται με sms και τον κωδικό 6. Ο κωδικός αυτός δεν αφορά την άθληση/προπόνηση στο πλαίσιο των αθλητικών σωματείων, αλλά αυστηρά και μόνο στην ατομική άθληση σε συνθέσεις έως 3 άτομα και με ισχυρή σύσταση αυτή να πραγματοποιείται κατά προτίμηση κοντά στην οικία των πολιτών, υπογράμμισε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Επιπλέον, απαγορεύονται το κυνήγι και το ψάρεμα  καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Τηλε-εργασία

Μεγάλη απόσταση θα χωρίζει από σήμερα και τους εργαζόμενους από τη βάση της εργασίας τους, αφού εδραιώνεται η τηλε-εργασία, ενώ από σήμερα και στο εξής κάθε οργανισμός του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υποχρεούται να διαθέτει ανά πάσα στιγμή έκθεση, που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό και τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε καθεστώς τηλεργασίας.

Παπαθανάσης: Μετά τις 9 δεν θα μπορούμε να πάμε βόλτα το σκύλο και να πάρουμε σουβλάκια

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν πλέον στις 8:30 το βράδυ, αλλά από την ερχόμενη Δευτέρα και το take away θα γίνεται και μετά τις 9:00 το βράδυ, αλλά μόνο για όσους βρίσκονται νόμιμα έξω για τους λόγους που έχουν διευκρινιστεί. Επίσης ήταν κατηγορηματικός, ότι απαγορεύεται να πάρει για παράδειγμα κάποιος το σκυλάκι του για βόλτα και να πάει να πάρει σουβλάκια.

ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ

Δείτε ακόμη
Απίστευτοι Έλληνες: Εν μέσω lockdown ζητούν να υιοθετήσουν σκυλιά με fast track διαδικασίες
Νέα μέτρα από σήμερα – Τι πρέπει να γνωρίζετε για sms, delivery, σούπερ μάρκετ
Λάρισα: Γέμισαν όλες οι κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό – Το 25% είναι 40άρηδες
Θεσσαλονίκη: Επέμβαση της ΕΛΑΣ για συγκέντρωση νεαρών έξω από τις φοιτητικές εστίες

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις