Μητσοτάκης Βουλή: Αναστολή πλειστηριασμών, οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης Βουλή: Αναστολή πλειστηριασμών, οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μητσοτάκης Βουλή: Τα μέτρα που ανακοίνωσε στην τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός - Παραδοχή ότι «πέσαμε έξω» για τη Θεσσαλονίκη - Τι είπε για τα μαζικά τεστ και τα σχολεία

12.11.2020 | 18:26

Μητσοτάκης Βουλή: Προαναγγελία για οικονομική ενίσχυση των αδύναμων στα Χριστούγεννα αλλά και ρύθμιση για αναστολή πλειστηριασμών έκανε στην τριτολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για την πανδημία του κορωνοϊού και τα μέτρα αντιμετώπισης. Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών με ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και πως «θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα». Οπως εξήγησε, η οικονομική δυνατότητα υπάρχει και η κυβέρνηση θα σταθεί, με απτή στήριξη κοντά στους συμπολίτες μας, που έχουν περισσότερη ανάγκη»

Η τριτολογία του Πρωθυπουργού

Πέσαμε έξω στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη. Οχι στον τουρισμό. Σε αυτό όμως πέσαμε έξω. Δεν έχω πρόβλημα να το πω

Θα υπάρξει αναστολή πλειστηριασμών με ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Θα κάνουμε έξυπνα και στοχευμένα έξυπνα τεστ σε μαθητές για να δούμε αν θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στο τέλος του μήνα.

Θα υπάρξει ενίσχυση των πιο αδύναμων τα Χριστούγεννα. Θα αποφασίσουμε τον τρόπο αλλά θα υπάρξει καθώς έχουμε τη δυνατότητα. Η κυβέρνηση θα σταθεί κοντά σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη

Νωρίτερα, στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα τονίζοντας – με αφορμή την ανάρτηση Πολάκη – πως «το πρόβλημα δεν είναι ο Πολάκης, αλλά ο δικός σας «πολακισμός»» Ως προς την πανδημία, ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενες 10 μέρες θα είναι δύσκολες.

Τι γίνεται στην Θεσσαλονίκη

Να απαντήσω στην κυρία Γεννηματά ότι δεν άκουσα όσα μου είπε και δεν έκανα αυτοκριτική υπενθυμίζω ότι για την Θεσσαλονίκη με την γνώση που έχουμε σήμερα θα μπορούσαμε να πάρουμε μια εβδομάδα νωρίτερα τα μέτρα. Η ευθύνη βαραίνει όλους πρώτα την κυβέρνηση. Πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Πέσαμε έξω στην εκτίμηση για την Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο εμείς αλλά και ολοι οι ειδικοί επιδημιολογοι. Δεν γυρνά πίσω ο χρόνος και τώρα γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό με την σύμπραξη και του ιδιωτικού τομέα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Απαντώ στον κ. Τσίπρα ότι το διαβαλκανικό μπήκε ήδη στο σύστημα.

Για την επίταξη

Θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι αν είχαμε προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτικών κλινών τον Μάρτιο Απρίλιο θα είχαμε δαπανήσει αχρείαστα χρήματα γιατί δεν μας χρειάστηκαν. Αυτό σημαίνει επίταξη. Παίρνω και πληρώνω. Αυτό που κάναμε είναι να χρησιμοποιούμε κλίνες ιδιωτικού τομέα μόνο όταν είναι απαραίτητο. Και αυτό κανουμε όπου χρειάζεται και όταν χρειάζεται.

Αναστολή πλειστηριασμών

Είναι σωστή η πρόταση του κ. Βελόπουλου και θα υπάρξει σχετική πρόταση με διάταξη που θα φέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης

Για τα σχολεία

Έχουμε στόχο 90 χιλ. λαπτοπ να πάνε έως Φεβρουάριο και θα ζητήσω από το υπουργείο επιτάχυνση

Τεστ μαζικά

Δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή να μπορέσουμε – και ίσως να μην είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή – για μαζικά τεστ στα σχολεία. Θα κάνουμε έξυπνα τεστ σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου για να δούμε αν μπορούμε να ανοίξουμε τα γυμνάσια και λύκεια.  Αλλα επαναλαμβάνω τα τεστ μπορεί να δημιουργήσουν συνθήκες εφησυχασμού.

Ενίσχυση των αδύναμων νοικοκυριών

Ο κ.Τσίπρας πρότεινε οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών. Θα υπάρξει ενίσχυση των πιο αδύναμων νοικοκυριών τα Χριστούγεννα. Το πως θα τα δώσουμε και πόσα είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα της χώρας και θα εξειδικευτεί από το υπουργείο. Η κυβέρνηση θα σταθεί όπως το έχει κάνει εως σήμερα κοντά στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Τέλος να ζητήσω από όλα τα κόμματα να υποδείξουν έναν συγκεκριμένο συνομιλητή για το υπουργείο Υγείας για να μας υποδείξουν προτάσεις για την εμβολιαστική κάλυψη. Ειδικά το εμβόλιο της Pfizer, για να διατεθεί απαιτεί περίπλοκη αλυσίδα διανομής με χαμηλές διαδικασίες. Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα. Θα ήθελα η αποστολή εμβολιασμού κόβιν να αγκαλιστεί από όλα τα κόμματα της Βουλής

Δεν πρέπει να κλείσει κανείς το μάτι σε αντιεμβολιαστικά κινήματα Θα ζητήσω από όλους τους συναδέλφους να επαναλαμβάνουν το βασικό μήνυμα να περιοριστούν οι περιττές μετακινήσεις και να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί. Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει πιστεύω ότι θα αφήσουμε πίσω την περιπέτεια αλλά θα χρειαστεί να αντέξουμε κάποιους μήνες ακόμα. Σε αυτούς που μας κατηγορούν για την στρατηγική ακορντεόν ας μας καταθέσουν προτάσεις.

Όταν ξανα-ανοίξει η οικονομία δεν πρέπει να επαναληφθεί ότι ακολούθησε μετά το πρώτο κύμα και αυτό αφορά και την κυβέρνηση. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό το λάθος.

Θυμήθηκα έναν ωραίο στίχο από τον Κοεν: Yπάρχει μια ρωγμή στα πάντα, έτσι θα μπει και το φως μέσα. Θα κερδίσουμε και αυτή την μάχη αρκεί να το κάνουμε όλοι με ευθύνη και αλληλεγγύη.

Exit mobile version