Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Γερμανία κορονοϊός Μέρκελ: «Καμία υπόσχεση» ότι η εστίαση θα ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία κορονοϊός Μέρκελ: «Καμία υπόσχεση» ότι η εστίαση θα ανοίξει την 1η Δεκεμβρίου

Γερμανία κορονοϊός Μέρκελ: «Καμία υπόσχεση» για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης από την 1η Δεκεμβρίου δεν θέλησε να δώσει η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ

Γερμανία κορονοϊός Μέρκελ: «Καμία υπόσχεση» για επαναλειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης από την 1η Δεκεμβρίου δεν θέλησε να δώσει η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο περιορισμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού κάτω από τα 50 ανά 100.000 κατοίκους. «Τότε θα έχουμε καλές πιθανότητες», δήλωσε η κυρία Μέρκελ κατά την διάρκεια συζήτησης που είχε με μαθητευόμενους και τους εκπαιδευτές τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Η Καγκελάριος σε Συζήτηση με τους Πολίτες» και διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε τα πάντα προκειμένου τον Δεκέμβριο να μπορούμε να προχωρήσουμε έστω και λίγο. Αλλά θα πρέπει να περάσουμε έναν δύσκολο χειμώνα».

«Πρέπει να είμαστε συνετοί», πρόσθεσε η Καγκελάριος, «ακόμη και αν βλέπουμε μια πρώτη εξομάλυνση της καμπύλης των νέων κρουσμάτων». Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η γαστρονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές. Κατά την διάρκεια της συζήτησης, η ‘Αγγελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι και η δική της καθημερινότητα έχει αλλάξει, καθώς δεν ταξιδεύει πλέον, ενώ οι συναντήσεις της γίνονται ψηφιακά. «Έχω περάσει και πιο εύκολες περιόδους – αλλά αυτό ισχύει για πολύ κόσμο», είπε χαρακτηριστικά. «Μας λείπει ασφαλώς ο αυθορμητισμός και το αίσθημα ελευθερίας, αλλά πρέπει κάπως να προχωρήσουμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε, ενώ άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις πολλών από τους συνομιλητές της για ενίσχυση της τηλεργασίας ακόμη και μετά την πανδημία.

Σπαν: Χριστούγεννα που «δεν θα μοιάζουν με αυτά που γνωρίζουμε», τα φετινά

Για Χριστούγεννα που «δεν θα μοιάζουν με αυτά που γνωρίζουμε», λόγω κορωνοϊού, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ο αριθμός νοσηλευόμενων σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να φθάσει τις 6.000, ήδη εντός Νοεμβρίου. «Πρέπει να καταφέρουμε να περάσουμε τον χειμώνα με όσο το δυνατόν χαμηλότερους αριθμούς κρουσμάτων και γι’ αυτό εκδηλώσεις με περισσότερα από 10-15 άτομα δεν θα υπάρξουν», δήλωσε ο κ. Σπαν στο Ραδιόφωνο Βερολίνου – Βραδεμβούργου RBB και διευκρίνισε ότι ακόμη και αν με τα τρέχοντα περιοριστικά μέτρα τα κρούσματα μειωθούν, «αυτό δεν σημαίνει ότι τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα μπορούμε παντού να χαλαρώσουμε με γιορτές και γάμους, σαν να μην συμβαίνει τίποτα». Ο υπουργός Υγείας ζήτησε υπομονή από τους πολίτες, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κορωνοϊός «αφήνει πολύ μακριά σημάδια ολίσθησης». Χαρακτήρισε δε «ρεαλιστικά» τα σχέδια της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας για ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων.

Αναφερόμενος στον αυξανόμενο αριθμό των νέων κρουσμάτων, ο Γενς Σπαν προειδοποίησε ακόμη για το ενδεχόμενο εντός του μήνα να διπλασιαστεί ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ και να φθάσει τους 6.000, εφόσον συνεχίσουμε ακόμη για καιρό να έχουμε 20.000 νέα κρούσματα την ημέρα και εξ αυτών το 2% να χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ επί περίπου δύο εβδομάδες. «Δεν πρέπει οι αριθμοί να αυξηθούν περισσότερο. Διαφορετικά, κάποια στιγμή θα φτάσουμε στο σημείο υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας. Με 6.000 ασθενείς οι ΜΕΘ μας μπορούν ακόμη να αντεπεξέλθουν, αλλά μόνο υπό μεγάλη πίεση», τόνισε ο υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις