Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σκηνές Θεσσαλονίκη – κορονοϊός: Εικόνες που παγώνουν το αίμα, οριακή η κατάσταση
ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΘ ΣΤΟ ΒΕΛΛΙΔΕΙΟ

Σκηνές Θεσσαλονίκη – κορονοϊός: Εικόνες που παγώνουν το αίμα, οριακή η κατάσταση

Σκηνές Θεσσαλονίκη - κορονοϊός: Το Βελλίδειο είναι stand by για να υποδεχθεί περιστατικά covid-19 εφόσον κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με αποκάλυψη του Open TV - Το πλάνο της κυβέρνησης

Σκηνές Θεσσαλονίκη – κορονοϊός: Στο κατακόρυφο έχει φτάσει η αγωνία στη Θεσσαλονίκη για τις πραγματικές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ -με την πόλη να αποδεικνύεται «πρωταθλήτρια» με 777 νέα κρούσματα– αποτυπώνουν το υψηλό ιικό φορτίο που υπάρχει διάχυτο στο πολεοδομικό συγκρότημα. Στο πλαίσιο αυτό, σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας. Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.

Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ. Παράλληλα, φήμες που θέλουν το Βελλίδειο να μετατρέπεται σε νοσοκομείο, δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί.

Εικόνες Μπέργκαμο στην Ελλάδα;

Για επανάληψη «εικόνων από το Μπέργκαμο» στον ελληνικό βορρά προειδοποίησε χθες σε δραματικούς τόνους ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- μετέφερε την εκτίμηση της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, ότι δηλαδή στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000 ενεργά κρούσματα.

«Το 32% των τεστ βγαίνουν θετικά, αλλά και 60.000 να είναι οι νοσούντες, όπως εκτιμά το ΑΠΘ, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε κάμψη. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και σε δραματικούς τόνους απηύθυνε έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το σύστημα υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υπερβεί τα όρια των φυσικών αντοχών τους στη Θεσσαλονίκη.

«Η κατάσταση είναι κρισιμότατη» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως «οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας». Η σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση που υπάρχει στην πόλη και δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τις 12 συνεχόμενες ημέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στο ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία της πόλης να γεμίζουν σε χρόνο ρεκόρ τις κλίνες ΜΕΘ COVID που διαθέτουν.

Νέο μήνυμα Κικίλια

«Πρέπει να καταλάβετε όλοι ότι είναι σοβαρή η κατάσταση στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη Β. Ελλάδα» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκεπτόμενος την πόλη και μετά από διαδοχικές συσκέψεις με τις υγειονομικές αρχές ανακοίνωσε πως εντάσσονται στο τοπικό σύστημα υγείας 50 νέες ΜΕΘ, δηλαδή 6 στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.

Βελλίδειο: Σκέψεις να διαμορφωθεί σε χώρο νοσηλείας Covid

Έτοιμα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία

Επιπλέον, «στη μάχη, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα ρίξει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ θα αυξηθούν οι θέσεις που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές» τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με το υπουργείο Υγείας να ετοιμάζεται να ρίξει στην μάχη με τον κορωνοϊό όλα του τα όπλα.

Στο πλαίσιο του γενικού, υγειονομικού συναγερμού που έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στη Θεσσαλονίκη, πληροφορίες θέλουν να έχει τεθεί σε ετοιμότητα και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φέρεται να προετοιμάζεται το καταφύγιό του να δεχτεί ασθενείς COVID ή ακόμη και να μετατραπεί σε αυτόνομη μονάδα COVID εντός όμως του νοσοκομείου, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Παράλληλα, σαρωτικοί ήταν χθες στη διάρκεια όλης της ημέρας οι έλεγχοι στην πόλη, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να απευθύνει έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, λόγω της έκρυθμης υγειονομικά κατάστασης. «Η Θεσσαλονίκη περνάει δύσκολα και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζεται. Γι’ αυτό είμαι εδώ. Για να οργανώσουμε ακόμη καλύτερα τη συνδρομή της Αστυνομίας στον αγώνα κατά της πανδημίας» τόνισε χθες ο κ. Χρυσοχοΐδης και στρεφόμενος προς τους κατοίκους «μην εξαντλείτε την πόλη και την προστασία όλων με μετακινήσεις, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Κάνω έκκληση γι’ αυτό. Το εμβόλιο έρχεται σε λίγους μήνες. Χρειάζεται να αντέξουμε, πρέπει να αντέξουμε λίγους μήνες ακόμη, χωρίς άλλες απώλειες», τόνισε ο ίδιος.

Μάλιστα, τα κλιμάκια της ΕΛΑΣ πραγματοποιούν δεκάδες ελέγχους σε κεντρικά σημεία της πόλης, αλλά και στις πύλες εισόδου- εξόδου στη διάρκεια της ημέρας, εστιάζοντας σε πολυσύχναστα σημεία, όπως η Νέα Παραλία.

Στο πλακόστρωτο, άλλωστε, της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης είχε παρουσιαστεί έντονη κινητικότητα της νεολαίας που, κυρίως τις βραδινές ώρες, περπατούσαν κατά ομάδες, κρατώντας άλλοτε και κουτάκια με μπύρες ή αναψυκτικά και έχοντας προηγουμένως αποστείλει μήνυμα με τον κωδικό 6, δηλαδή για σωματική άσκηση στο 13033. Η συχνότητα του φαινομένου είχε εντείνει τις πληροφορίες για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη συμπρωτεύουσα με απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά η σχετική απόφαση ελήφθη τελικά για το σύνολο της χώρας.

Αυξήθηκαν κατά 50% τα κρούσματα

Τα κρούσματα κορονοϊού στην πόλη αυξήθηκαν κατά 50%. Από τα 40.000 ενεργά κρούσματα πριν από μία εβδομάδα, σήμερα ανέρχονται σε 60.000 εν μέσω lockdown. Πριν από δύο εβδομάδες ο δείκτης θετικότητας επί των διενεργημένων τεστ βρισκόταν στο 5%, στην αρχή της καραντίνας στη Θεσσαλονίκη έφτανε το 11% και παρά τα αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση της περαιτέρω διάδοσης του κορονοϊού σήμερα νοσεί το 32% των πολιτών που υποβλήθηκαν σε τεστ, όπως ανακοίνωσε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στην ενημέρωσή του.

Οι επιπλέον 50 κλίνες

6 στο ΑΧΕΠΑ
7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης,
5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης,
5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών,
15 στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης,
6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών
6 στο «Γ. Γεννηματάς»

777 τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη

Χαρακτηριστικό της κατάστασης ότι η Θεσσαλονίκη ήταν και πάλι πρώτη σε κρούσματα ανά τη χώρα, με 77, ενώ ακολούθησε η Αττική με 635.

Αναλυτικά:

39 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

4 κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

635 κρούσματα την Περιφέρεια Αττικής

777 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

48 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

69 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

85 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

49 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

1 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνο

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

18 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

137 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

33 κρούσματα  στην Π.Ε. Ξάνθης

69 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

52 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

10 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

114 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

24 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

7 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

29 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

48 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

77 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Δερμιτζάκης: Θα χειροτερεύσει η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, θα φανεί αν θα χρειαστεί παράταση στο lockdown

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης, εκφράζει τους φόβους του ότι «σύντομα θα δούμε στη Θεσσαλονίκη εικόνες που είδαμε στην Ιταλία».  «Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

«Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων» εξήγησε ο καθηγητής, ενώ τόνισε πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε παράταση στο lockdown.

Όπως εξήγησε, καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες, αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, οι αριθμοί αυτοί θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. «Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση», συμπλήρωσε.

«Εγκληματική η πορεία για το Πολυτεχνείο»

Ο κ. Δερμιτζάκης, μίλησε για το ενδεχόμενο να γίνει πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. «Οποιαδήποτε μορφή πορείας, συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι εγκληματική» τόνισε, συμφωνώντας με την θέση του καθηγητή Εξαδάκτυλου. Όπως πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης, «σε επίπεδο πολιτείας, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να τιμωρηθεί με τεράστιο πρόστιμο και έχει πολύ περισσότερες ποινικές ευθύνες».

Γιατροί και νοσηλευτές κάνουν κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις