Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Σίσι – Μητσοτάκης: Η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σίσι – Μητσοτάκης: Η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα που ενώνει αντί να χωρίζει

Σίσι - Μητσοτάκης: Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο μετά την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Αλ Σίσι.

Σίσι – Μητσοτάκης: Συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Φατάχ Αλ-Σίσι έχει το μεσημέρι της Τετάρτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 13.30 και στη συνέχεια οι δυο ηγέτες προχώρησαν σε δηλώσεις ενώπιον των εκπροσώπων Τύπου.

Στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Επιβεβαιώσαμε τη βούληση για πολυμερή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου σε πολλά επίπεδα. Το διμερές εμπόριο αγγίζει 2 δισ. ευρώ. Ελλάδα και Αίγυπτος είναι εταίροι με κοινούς στρατηγικούς στόχους. Σύντομα θα είμαστε ακόμα πιο ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί. Παραμένουμε ένθερμος συμπαραστάτης στην εμβάθυνση των σχέσεων της Αιγύπτου με την ΕΕ. Η Αίγυπτος είναι θεματοφύλακας του μετριοπαθούς, του πραγματικού και μόνου Ισλάμ, σε καιρούς που ορισμένες δυνάμεις επιχειρούν να επενδύσουν με θρησκευτικό μανδύα τις γεωοπολιτικές τους επιδιώξεις.

Στην ταραγμένη περιοχή μας οι δύο χώρες μας έχουν ήδη διαμορφώσει ένα παράδειγμα ειρήνης και συνεργασίας με εμβληματική στιγμή την πρόσφατη συμφωνία της 6ης Αυγούστου για τη μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και την κοινή μας πρόθεση οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν ώστε η συμφωνία αυτή να επεκταθεί» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, αναφέροντας ότι «είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Αυτή η συμφωνία είναι το καλύτερο παράδειγμα όταν πορευόμαστε με γνώμονα διεθνές δίκαιο, κανόνες καλής γειτονίας και σεβασμό πετυχαίνουμε συμφωνίες προς όφελος των λαών μας».

Πρόκειται για «εμβληματικές κινήσεις που δημιουργούν κεκτημένα ειρήνης και συνεργασίας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ακόμη «σε αντίθεση με τη στάση της γειτονικής Τουρκίας, η Μεσόγειος μπορεί να γίνει θάλασσα που να ενώνει αντί να χωρίζει τους λαούς».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το μεταναστευτικό, χαρακτηρίζοντας σημαντικό τον ρόλο «της Αιγύπτου στην ανάσχεση μεταναστευτικών ροών» αλλά και τη συμμετοχή της στη συμφωνία ανακωχής στη Λιβύη, κάτι που «οφείλεται στην Αίγυπτο», όπως είπε ο Μητσοτάκης. «Μένει να εφαρμοστεί, με πρώτη πρόβλεψη την αποχώρηση κάθε ξένης δύναμης. Η πίστη της Ελλάδος στο σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας σας, επεκτείνεται και στην ομαλοποίηση των σχέσεων των αραβικών χώρων και του Ισραήλ».

«Κλείνω με μια ιστορική αναφορά.  Σαν σήμερα πριν 78 χρόνια ολοκληρωνόταν η ιστορική μάχη του Ελ Αλαμέιν. Ήταν η αρχή της επικράτησης κατά του φασισμού. Μεταξύ των μαχητών εκείνων υπήρξαν και χιλιάδες Έλληνες που έκαναν την Αίγυπτο ορμητήριο του αγώνα της. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν μαζί. Τότε στον πόλεμο, σήμερα στην Ειρήνη και αύριο στην ανάπτυξη και την ευημερία» ολοκλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Φατάχ Αλ-Σίσι ανέφερε: «Συλλυπητήρια για τα θύματα στη Σάμο. Έχουμε συμφωνήσει με την Ελλάδα για τη χάραξη ΑΟΖ πάνω σε διεθνείς κανόνες. Αυτό ήταν άλμα για να ανοίξει συνεργασία στη θάλασσα, μαζί με την ενίσχυση για τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Υποστηρίξαμε μαζί τη λύση του Κυπριακού πάνω σε διεθνείς νόμους κι αναφέραμε πάλι την κατάσταση στη Λιβύη. Υποστηρίξαμε και οι δυο πως η λύση πρέπει να είναι πολιτική και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ρίζες του προβλήματος πάνω στη βάση των Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνήσαμε στην άμεση ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την διεθνή τρομοκρατία και να λογοδοτήσουν οι χώρες που την υποστηρίζουν. Απορρίπτουμε κάθε προσβολή προς οποιαδήποτε θρησκεία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις