Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αλ Σίσι Αθήνα: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου στην Ελλάδα, υψηλού συμβολισμού επίσκεψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ Σίσι Αθήνα: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου στην Ελλάδα, υψηλού συμβολισμού επίσκεψη

Αλ Σίσι Αθήνα: Η επίσκεψη του προέδρου αλ Σίσι στην Ελλάδα θεωρείται υψηλού συμβολισμού, με δεδομένη την απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ της Αθήνας και του Καϊρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο

Αλ Σίσι Αθήνα: Επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί, έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σήμερα ο Πρόεδρος της Αιγύπτου θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ακολούθως θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να συναντήσει την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το μεσημέρι, στις 12:00, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα υποδεχτεί τον κ. Αλ Σίσι στο Μέγαρο Μαξίμου και θα ακολουθήσει συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών. Στις 13:20, οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Στις 14:30, ο κ. Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, θα παρακαθίσουν σε γεύμα εργασίας.

Το βράδυ, στις 20:00, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αιγύπτιου ομόλογου της, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρωθυπουργός. Το πρωί της Πέμπτης ο Αιγύπτιος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα. Τον Αιγύπτιο Πρόεδρο υποδέχθηκε το βράδυ της Τρίτης στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Υποδέχτηκα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Abdel Fattah el-Sisi. Μια επίσκεψη που σηματοδοτεί τους ισχυρούς δεσμούς και τη στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου» έγραψε αμέσως μετά την υποδοχή στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Νίκος Δένδιας

https://twitter.com/NikosDendias/status/1326227116707475456?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1326227116707475456%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.alphafreepress.gr%2F2020%2F11%2F11%2Fpolitikh%2Fal-sisi-athina-o-dendias-ypodextike-ton-aigyptio-proedro-sto-aerodromio%2F

Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη

Η επίσκεψη του προέδρου αλ Σίσι στην Ελλάδα θεωρείται υψηλού συμβολισμού, με δεδομένη την απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ της Αθήνας και του Καϊρου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνειδητοποίηση ότι οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν κοινές απειλές. Η Αίγυπτος των 100 εκατομμυρίων κατοίκων είναι η πολυπληθέστερη χώρα της περιοχής και έχει αναδειχθεί στον βασικό πυλώνα του μετριοπαθούς Ισλάμ. Παράλληλα με την ανάδειξή της ως κεντρικού συνομιλητή της Δύσης, η Αίγυπτος έχει επιλέξει την Ελλάδα ως τον πρωταρχικό εταίρο της στην περιοχή.

Η Αθήνα και το Κάιρο δεν έχουν κρύψει ότι ευθυγραμμίζονται πλήρως στην γεωπολιτική θεώρηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η επίσκεψη του προέδρου αλ Σίσι στην Ελλάδα και οι συνομιλίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γίνονται σε μια χρονική περίοδο που αναμένονται εκ νέου αλλαγές λόγω της αλλαγής προέδρου στις ΗΠΑ. Σε αυτό το χρονικό σημείο, η Ελλάδα και η Αίγυπτος επιβεβαιώνουν τις άριστες διμερείς τους σχέσεις και την στρατηγική επιλογή των ηγεσιών τους για συμπόρευση. Πολύ περισσότερο που τόσο η Ελλάδα όσο και η Αίγυπτος αντιλαμβάνονται τους κινδύνους από την επιθετική συμπεριφορά και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας και επιθυμούν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό συντονισμού τους για την αντιμετώπισή της.

Σε μια περίοδο που η Τουρκία επιχειρεί να σφετεριστεί θαλάσσιες ζώνες στις οποίες η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν κυριαρχικά δικαιώματα, στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αναμένεται να τεθούν και ευαίσθητα ζητήματα σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες. Πολύ περισσότερο που στις 6 Αυγούστου 2020, πριν από τρεις μήνες, η Ελλάδα και η Αίγυπτος οριοθέτησαν μερικώς την μεταξύ τους Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις