Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Pfizer – δόσεις: Πώς θα χορηγείται
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer – δόσεις: Πώς θα χορηγείται

Εμβόλιο Pfizer - δόσεις: H Pfizer σχεδιάζει ήδη μια δεύτερη εκδοχή του εμβολίου κατά του κορονοϊού, που θα μπορούσε να είναι διαθέσιμη το 2021

Εμβόλιο Pfizer – δόσεις: Το υποψήφιο εμβόλιο κορονοϊού της Pfizer και της BionTech είναι τώρα ο “ηγέτης” της παγκόσμιας μάχης ενάντια στην πανδημία και εντός εβδομάδων αναμένεται εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα, ο φαρμακευτικός γίγαντας και ο Γερμανός συνεργάτης της BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο τους ήταν περισσότερο από 90% αποτελεσματικό. Ωστόσο, το εμβόλιο του Pfizer απαιτεί δύο δόσεις για να επιτύχει αυτήν την υψηλή αποτελεσματικότητα.

Οι δύο λήψεις χορηγούνται σε απόσταση τριών εβδομάδων. Τον Ιούλιο, η Pfizer είχε αναφέρει ότι οι ερευνητές της παρακολούθησαν το υψηλότερο επίπεδο αντισωμάτων εξουδετέρωσης ιών μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση στους εθελοντές. Πολλά άλλα εμβόλια απαιτούν επίσης διπλές δόσεις συμπεριλαμβανομένων αυτών της προστασίας από ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά.

Άλλα υποψήφια εμβόλια κορονοϊού που βρίσκονται ακόμη σε δοκιμές περιλαμβάνουν επίσης διπλές λήψεις: Οι συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή της Moderna παίρνουν δύο λήψεις σε απόσταση τεσσάρων εβδομάδων και η τρέχουσα δοκιμή της AstraZeneca εξετάζει τα αποτελέσματα τόσο από μία δόση εμβολίου όσο και από δύο λήψεις που δίνονται σε διάστημα ενός μήνα. Στο μεταξύ η Pfizer έδωσε βίντεο με την γραμμή παραγωγής της “υγρής ελπίδας” από το εργαστήριο μέχρι την αποθήκευση.

Εμβόλιο Pfizer: Οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα

Ωστόσο, ένα εμβόλιο δύο δόσεων συνοδεύεται από προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και την πιθανότητα ότι δεν θα επιστρέψουν όλοι στο ιατρείο για την κρίσιμη δεύτερη δόση. Επίσης απαιτεί δύο φορές περισσότερα φιαλίδια, σύριγγες, ψυγεία και επισκέψεις σε κλινικές σε μια στιγμή που οι πόροι είναι ήδη περιορισμένοι. Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει επίσης να αποσταλεί και να αποθηκευτεί σε μείον 94 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 70 βαθμούς Κελσίου). Αυτό αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για διανομή στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ιδίως σε μέρη που δεν διαθέτουν ευρεία ηλεκτρική ενέργεια ή εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.

“Όσο πιο περίπλοκο είναι το χρονοδιάγραμμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να κάνεις τους ανθρώπους να μπουν”, δήλωσε ο Walt Orenstein, ένας εμβολιολόγος και πρώην διευθυντής του Εθνικού Προγράμματος Ανοσοποίησης των ΗΠΑ στο Business Insider.

Εμβόλιο σε μορφή σκόνης η λύση για την μεταφορά και αποθήκευση

Την ίδια στιγμή κορυφαίος επιστήμονας της Pfizer δήλωσε ότι εργάζεται ήδη σε μια μορφή σκόνης του πρωτοποριακού εμβολίου, το οποίο θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα αποθήκευσης της υγρής μορφής που πρέπει να διατηρηθεί σε θερμοκρασίες ψύξης.

Ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της Pfizer, Mikael Dolsten, δήλωσε στο Business Insider ότι σχεδιάζεται ήδη μια δεύτερη έκδοση του εμβολίου και θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο το επόμενο έτος. Τα εμβόλια σε σκόνη μπορούν να ανασυσταθούν πριν από την ένεση ή μερικές φορές να χορηγηθούν μέσω εισπνοής ή ενδορινικού εμβολιασμού. Το βασικό όφελος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν ότι δεν θα χρειαζόταν να αποθηκευτεί σε εξαιρετικά κρύες θερμοκρασίες όπως η τρέχουσα έκδοση.

Εμβόλιο Pfizer: Θα χρειαζόμαστε ενισχυτικές δόσεις;

Τέτοιες προκλήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω χιονοστιβάδα αν αποδειχτεί ότι οι άνθρωποι πρέπει να εμβολιάζονται τακτικά.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να μελετήσουν τον νέο κορονοϊό για αρκετό καιρό για να προσδιορίσουν πόσο διαρκεί η ανοσία, αλλά μερικά στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μολυνθούν ξανά. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα αντισώματα του κορονοϊού εξαφανίζονται μετά από μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι η ανοσία μας – είτε δημιουργείται ως απόκριση σε λοίμωξη είτε από εμβόλιο – μπορεί να είναι παρομοίως παροδική. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει κάτι παραπάνω από αυτή τη γραμμή άμυνας, ενώ παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με την ανοσία στον ιό. “Εάν η ανοσία αποδειχθεί φευγαλέα, θα χρειαστούμε ένα σχέδιο εμβολιασμού και ένα ενισχυτικό εμβόλιο ή επανεμβολιασμό σε τακτά χρονικά διαστήματα”, δήλωσε ο Marm Kilpatrick στο Business Insider.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις