Εκλογές ΗΠΑ 2020: Σχεδόν το 80% των Αμερικανών αναγνωρίζει ως νικητή τον Μπάιντεν

ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Σχεδόν το 80% των Αμερικανών αναγνωρίζει ως νικητή τον Μπάιντεν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Θεοδωρίδου

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Συνολικά ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 76,3 εκατομμύρια ψήφους, το 50,7%, ενώ ο Τραμπ 71,6 εκατομμύρια, 47,6%.

11.11.2020 | 09:32

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Σχεδόν το 80% των Αμερικανών, περιλαμβανομένων περισσότερων από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους, αναγνωρίζει τον Τζο Μπάιντεν ως νικητή των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου, αφού τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης τον ανακήρυξαν νικητή καθώς προηγείται στις αμφίρροπες πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos. Ο Μπάιντεν -που χρειαζόταν 270 εκλέκτορες για να κερδίσει στις εκλογές– έχει συγκεντρώσει 279, έναντι 214 για τον απερχόμενο Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την Edison Research, με την καταμέτρηση των ψήφων σε τρεις πολιτείες να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Συνολικά ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 76,3 εκατομμύρια ψήφους, το 50,7%, ενώ ο Τραμπ 71,6 εκατομμύρια, 47,6%. Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos πραγματοποιήθηκε από το Σάββατο το απόγευμα ως χθες Τρίτη και έδειξε ότι το 79% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές.

Ένα 13% δήλωσε ότι δεν έχει κριθεί ακόμη ο νικητής, το 3% εκτίμησε ότι κέρδισε ο Τραμπ και το 5% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει. Περίπου έξι στους δέκα Ρεπουμπλικάνους εκτίμησε ότι έχει κερδίσει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, με τους υποστηρικτές αυτού του κόμματος να το πιστεύουν σε ποσοστό σχεδόν δέκα στα δέκα. Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την ήττα του. Βιάστηκε να δηλώσει ότι νίκησε στις εκλογές προτού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι και στη συνέχεια παραπονέθηκε χωρίς στοιχεία ότι είναι θύμα εκτεταμένης νοθείας. Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 70% των Αμερικανών -83% των Δημοκρατικών και 59% των Ρεπουμπλικάνων– κρίνει ότι οι τοπικοί εκλογικοί αξιωματούχοι “ κάνουν με ειλικρίνεια τη δουλειά τους”. Επίσης το 72% δήλωσε ότι ο ηττημένος θα πρέπει να παραδεχθεί το γεγονός και το 60% ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Αγωγή στο Μίσιγκαν

Η εκστρατεία επανεκλογής του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, ότι θα καταθέσει αγωγή στο Μίσιγκαν ζητώντας τη μη επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του Μπάιντεν στην αναφερόμενη πολιτεία μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι η ψηφοφορία έγινε με νόμιμο τρόπο.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη σε έναν καταιγισμό δικαστικών προσφυγών που έχουν κατατεθεί σε κρίσιμες πολιτείες, σε μια προσπάθεια να εδραιωθούν οι αβάσιμοι ισχυρισμοί του Τραμπ για ευρεία εκλογική νοθεία.

Από την άλλη μεριά, ειδικοί στις νομικές υποθέσεις έχουν δηλώσει ότι οι δικαστικές προσφυγές του Τραμπ έχουν μικρή πιθανότητα να επιτύχουν την αλλαγή του εκλογικού αποτελέσματος, ενώ πολιτειακοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπήρξαν σημαντικές παρατυπίες στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, οι υποστηρικτές του Τραμπ αντιμετώπισαν ένα πιθανό εμπόδιο στην προώθηση των διεκδικήσεών τους για την Πενσιλβάνια. Ένας μάρτυρας, που είχε καταγγείλει τη διάπραξη εκλογικής νοθείας, απέσυρε την καταγγελία του, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα αυτή.

Νίκη των Ρεπουμπλικάνων σε μια από τις μάχες που κρίνουν την πλειοψηφία στη Γερουσία

Οι Ρεπουμπλικάνοι διατήρησαν μια από τις έδρες τους στη Γερουσία των ΗΠΑ με την επανεκλογή χθες Τρίτη του Τομ Τίλις στη Βόρεια Καρολίνα, εξέλιξη η οποία χαρακτηρίζεται βαριά ήττα για τους Δημοκρατικούς και τον Τζο Μπάιντεν, που βλέπουν τις ελπίδες τους ότι θα αποσπούσαν την πλειοψηφία των εδρών στην άνω Βουλή να μειώνονται.

«Μόλις τηλεφώνησα στον γερουσιαστή Τίλις για να τον συγχαρώ» για τη νίκη του, ανέφερε μέσω Twitter ο Καλ Κάνιγχαμ, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, πριν καν ανακοινωθούν τα οριστικά αποτελέσματα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι καταλαμβάνουν πλέον 49 έδρες έναντι 48 των Δημοκρατικών στο 100μελές σώμα. Μένουν να κριθούν ακόμη τρεις έδρες: μία στην Αλάσκα, όπου ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος γερουσιαστής προηγείται, σύμφωνα με τα ακόμη προσωρινά αποτελέσματα, και δύο στην παραδοσιακά συντηρητική Τζόρτζια, όπου θα γίνουν διπλές επαναληπτικές εκλογές την 5η Ιανουαρίου.

Οι Δημοκρατικοί καλούνται να αποσπάσουν αυτές τις δύο τελευταίες έδρες αν θέλουν να στερήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας από τους Ρεπουμπλικάνους. Στην περίπτωση που η ισορροπία είναι μοιρασμένη (50 έδρες για κάθε κόμμα), την καθοριστική ψήφο θα την έχει η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Σε διαφορετική περίπτωση, η κυβέρνηση των Δημοκρατικών κινδυνεύει να μη μπορεί να περάσει κανέναν νόμο, ούτε να εξασφαλίσει την έγκριση διορισμών από τον πρόεδρο – των υπουργών του, των πρεσβευτών του, ή δικαστών, ιδίως στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ο Τζο Μπάιντεν, μέλος του σώματος αυτού επί 36 χρόνια, θα κληθεί να αξιοποιήσει τα ταλέντα του στον διάλογο και στη διαπραγμάτευση. Ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωσε σίγουρος χθες ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει επαρκή στήριξη από πολιτικούς της αντίπαλης παράταξης.

Exit mobile version