ΕΕ – ΗΠΑ δασμοί: «Αντίποινα» αξίας 4 δισ. δολαρίων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ – ΗΠΑ δασμοί: «Αντίποινα» αξίας 4 δισ. δολαρίων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Θεοδωρίδου

ΕΕ - ΗΠΑ δασμοί: Το “πράσινο φως” ανοίγει τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα που σχετίζονται με τον τομέα των αεροσκαφών

10.11.2020 | 11:45

ΕΕ – ΗΠΑ δασμοί: Οι υπουργοί Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν χθες το “πράσινο φως” για την επιβολή δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας 4 δισ. δολαρίων ως “αντίποινα” στις παράνομες επιδοτήσεις των ΗΠΑ προς την Boeing, σε μια προσπάθεια να ωθήσουν την Ουάσιγκτον να άρει τους δασμούς που έχει επιβάλει για τις παράνομες επιδοτήσεις των Βρυξελλών προς την Airbus. Το “πράσινο φως” ανοίγει τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα που σχετίζονται με τον τομέα των αεροσκαφών, καθώς και σε σειρά άλλων αγαθών που εκτείνονται από αλκοολούχα ποτά και ξηρούς καρπούς έως τσάντες και χημικά.

Η ΕΕ ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα της ότι οι κυρώσεις θα αρθούν σύντομα προκειμένου να μπορέσουν στη συνέχεια οι δύο σύμμαχοι να “επανεκκινήσουν τη διατλαντική συνεργασία”. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις ανακοίνωσε την Δευτέρα την απόφαση κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τηλεδιάσκεψη των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ. Η απόφαση θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα των Βρυξελλών τη Δευτέρα και οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα Τρίτη. “Ασκούμε τα δικαιώματά μας”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας: “Είμαστε έτοιμοι να άρουμε ή να αναστείλουμε τους δασμούς μας ανά πάσα στιγμή, αν οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πράξουν το ίδιο”.

Exit mobile version