Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Νίκη Μπάιντεν – ηγέτες: Ποιοι επιμένουν να μην συγχαίρουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη Μπάιντεν – ηγέτες: Ποιοι επιμένουν να μην συγχαίρουν τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

Νίκη Μπάιντεν - ηγέτες: Αν και σχεδόν όλοι οι ηγέτες των άλλων κρατών το έχουν πράξει, η «εκκωφαντική» σιωπή τους, όπως την χαρακτηρίζει το CNN στην ανάλυσή του, λέει πολλά.

Νίκη Μπάιντεν – ηγέτες: Ηγέτες, όπως ο Πούτιν, ο Σι, ο Ερντογάν και ο Μπολσονάρου ακόμη δεν έχουν δώσει συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την επικράτησή του στις αμερικανικές εκλογές 2020. Αν και σχεδόν όλοι οι ηγέτες των άλλων κρατών το έχουν πράξει, η «εκκωφαντική» σιωπή τους, όπως την χαρακτηρίζει το CNN στην ανάλυσή του, λέει πολλά. Ηγέτες που έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ αποφεύγουν να τοποθετηθούν έως ότου υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα και το ειδησεογραφικό δίκτυο, αποκρυπτογράφησε τους λόγους που προς το παρόν αποφεύγουν να δώσουν συγχαρητήρια στον Μπάιντεν.

Το 2016 ο Πούτιν είχε συγχαρεί τον Τραμπ μέσα σε λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε το τελικό αποτέλεσμα, αλλά δεν έχει πράξει το ίδιο με τον Μπάιντεν. Την Δευτέρα, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε πως θα περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα για να σχολιάσουν. Στην διάρκεια της θητείας του ο Τραμπ αποθέωσε αρκετές φορές τον Πούτιν, εν μέσω μάλιστα των υποψιών για εμπλοκή της Ρωσίας στις προηγούμενες εκλογές. Σύμφωνα με το CNN, αναμένεται ανάλογη σχέση με τον Μπάιντεν που εκτιμάται πως θα αντιμετωπίζει τις ξένες παρεμβάσεις ως «εχθρικές ενέργειες».

«Ο Μπάιντεν έχει εργαστεί σκληρά με συμμάχους να απωθήσει την Ρωσία από ενέργειες εκτός συνόρων, όπως η καταγγέλλουσα απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι, ή οι δράσεις της σε Συρία, Κριμαία κτλ», ανέφερε η Κάριν φον Χίπελ, γενική διευθύντρια του Royal United Services Institute. «Οπότε ο Πούτιν γνωρίζει ότι θα γίνει προσπάθεια να περιοριστεί η δράση του». Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη Ρωσία «την κύρια απειλή» για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CBS. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ απάντησε λέγοντας ότι η Ρωσία δεν συμφώνησε με τα σχόλια του Μπάιντεν και τέτοια ρητορική ενίσχυσε το «μίσος προς τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Σι Τζινπίνγκ

Ο πρόεδρος της Κίνας είχε επίσης συγχαρεί τον Τραμπ για την εκλογή του το 2016, καλώντας για μια «σταθερή» σχέση μεταξύ των δύο κρατών. Αν και αρχικά ο Τραμπ μιλούσε με κολακευτικά λόγια για τον ομόλογό του, η κατάσταση άλλαξε στην πορεία καθώς οι δυο χώρες έχουν έρθει σε σύγκρουση για τη συμφωνία για το εμπόριο, τον κορωνοϊό, την τεχνολογία και την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κινέζος πρόεδρος δεν έχει κάνει τοποθέτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση να δείχνει διστακτική να πάρει θέση καθώς ο Μπάιντεν καυχιέται για την ικανότητά του να αναλάβει την Κίνα σε αντίθεση με τον Τραμπ, καταγγέλλοντας τον απερχόμενο Πρόεδρο για την αρχική θετική στάση του προς τη Κίνα. «Το Πεκίνο μπορεί να μην αισθάνεται υποχρεωμένο να συμβιβαστεί με τις ΗΠΑ υπό μια νέα διοίκηση, ειδικά επειδή ο κίνδυνος απρόβλεπτης δράσης είναι σημαντικά χαμηλότερος» αναφέρει η Φον Χίπελ.

«Παρόλο που ο Μπάιντεν θα είναι σκληρός στην Κίνα, η πλευρά του λέει ότι θα συνεργαστεί μαζί τους σε τομείς όπου υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον, είτε πρόκειται για την αλλαγή του κλίματος είτε για τη Βόρεια Κορέα. Θα γίνουν και οπισθοχωρήσεις και γι’ αυτό νομίζω πως θα είναι καλύτερα για την Κίνα με τον Μπάιντεν» πρόσθεσε.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Ερντογάν είχε αποθεωθεί από τον Τραμπ για τον τρόπο που χειρίστηκε την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Παρά τις πιέσεις για κυρώσεις στην Τουρκία, κυρίως για τα S-400, ο Τραμπ είχε αφήσει ελεύθερο το πεδίο στον Τούρκο πρόεδρο να πράξει ότι θέλει. Αυτό θα αλλάξει με τον Μπάιντεν, εκτιμά η φον Χίπελ, την ώρα που η Τουρκία δηλώνει πως θα τοποθετηθεί μόλις υπάρχει επίσημο αποτέλεσμα για τις εκλογές, παρακολουθώντας μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις.

Ο Μπίντεν δήλωσε πρόσφατα ανήσυχος για τις ενέργειες της Τουρκίας και πως θα έχει «έναν εντελώς διαφορετικό χειρισμό» των σχέσεων με την χώρα, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος με τους Κούρδους. Σύμφωνα με το CNN, ο Ερντογάν έχει ρισκάρει πολλάκις την σχέση του με το ΝΑΤΟ και ο Μπάιντεν έχει τονίσει πως «θα πληρώσει το τίμημα για τις πράξεις του» μην αποκλείοντας και ένα εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Αγκυρα.

Ζαϊχ Μπολσονάρου

Φανατικός υποστηρικτής του Τραμπ ο Μπολσονάρου, αποκαλείται ως και «Τραμπ των τροπικών» για την πολιτική που ακολουθεί στη Βραζιλία. Κι αυτός έχει σιωπήσει για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ κοινό τους στοιχείο είναι πως έχουν εντάξει τα παιδιά τους στην πολιτική μάχη. Αν και έλεγε πως ελπίζει να κερδίσει ο Τραμπ, τα πράγματα αποδείχθηκαν αρνητικά γι’ αυτόν. Κοινά τους στοιχεία, η ραγδαία πτώση δημοτικότητας, τα μισογύνικα σχόλια κατά καιρούς και οι ομοφοβικές τους δηλώσεις. Με την ήττα του Τραμπ, ο Μπολσονάρου χάνει έναν σημαντικό σύμμαχο ειδικά σε ζητήματα περιβάλλοντος και ανθρώπινων δικαιωμάτων, αναφέρει το CNN.

«Πολλοί ηγέτες είναι σε άρνηση με την πανδημία, όπως ο Μπολσονάρου και η ήττα του Τραμπ μπορεί να σημαίνει την αρχή του τέλους αντίστοιχων ηγετών. Ο Μπολσονάρου αντιμετώπισε τον κορωνοϊό όπως και ο Τραμπ: ουσιαστικά αδιαφορώντας για τους πολίτες τους» σχολιάζει η Φον Χίπελ.

Αντρες Μάνουελ Λόπεζ Ομπραδόρ, Μεξικό

Ο Ομπραδόρ αρνήθηκε να τοποθετηθεί για τη νίκη του Μπάιντεν, λέγοντας πως θα περιμένει το τελικό αποτέλεσμα. Ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στην τοποθέτησή του πάντως, καθώς είπε πως θα περιμένει τις δικαστικές διαμάχες που άνοιξε ο Τραμπ, για να πάρει θέση. «Θα περιμένουμε την εξέλιξη με τα νομικά ζητήματα. Θέλουμε να πράξουμε σωστά. Θα περιμένουμε με σεβασμό προς τους ανθρώπους και τα δικαιώματά τους» είπε σε δήλωσή του το Σάββατο. Ο Ομπραδόρ είχε ιδιαίτερα καλή σχέση τα τελευταία χρόνια με τον Τραμπ, παρά τις απειλές του Αμερικανού προέδρου και τα ρατσιστικά του σχόλια στο παρελθόν για τους Μεξικανούς.

Αμφότεροι «έχτισαν» την προεδρία τους πάνω στην προσωπικότητά τους και τα βρήκαν στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Τον Ιούλιο γιόρτασαν μαζί μία εμπορική συμφωνία που έκαναν, συμπεριλαμβανομένου και του Καναδά. Ο Ομπραδόρ εμφανίζεται διστακτικός να δώσει συγχαρητήρια στον Μπάιντεν, ίσως οφείλεται στην φιλία του με τον Τραμπ, αναφέρει το CNN. Ο ίδιος πάντως δήλωνε πως έχει ιδιαίτερα καλή σχέση και με τον Μπάιντεν τον οποίο γνωρίζει για «πάνω από 10 χρόνια».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις