Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ναγκόρνο Καραμπάχ νέα: «Η Τουρκία δεν έχει αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή»
ΚΟΣΜΟΣ

Ναγκόρνο Καραμπάχ νέα: «Η Τουρκία δεν έχει αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις στην περιοχή»

Ναγκόρνο Καραμπάχ νέα: Ο Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε πως το κέντρο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο θα βρίσκεται έξω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποτελεί αντικείμενο μιας χωριστής συμφωνίας

Ναγκόρνο Καραμπάχ νέα: Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τη δημιουργία ενός κοινού ρωσοτουρκικού κέντρου για τη διατήρηση της ειρήνης, το οποίο θα παρακολουθεί την εκεχειρία που επιτεύχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μετέδωσε σήμερα η υπηρεσία του πρακτορείου Sputnik στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ η Ρωσία άρχισε να αναπτύσσει στην περιοχή περίπου 2.000 στρατιώτες που θα επιβλέπουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε, ωστόσο, πως δεν υπάρχει συμφωνία για την ανάπτυξη τουρκικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως το κέντρο παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός, το οποίο θα βρίσκεται έξω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποτελεί αντικείμενο μιας χωριστής συμφωνίας.

Επίσης ο γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Ναγκόρνο Καραμπάχ παραιτήθηκε από τη θέση του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύναψη της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Στο μεταξύ, η Τουρκία χαιρέτισε σήμερα τα «σημαντικά κέρδη» που πέτυχε το Αζερμπαϊτζάν σε βάρος της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας για το τέλος των εχθροπραξιών, η οποία συνήφθη υπό την αιγίδα της Ρωσίας. «Το Αζερμπαϊτζάν σημείωσε σημαντικά κέρδη στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το συγχαίρω θερμά γι’ αυτή την επιτυχία», έγραψε στο Twitter ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η χώρα του οποίου υποστηρίζει το Μπακού στη σύγκρουση.

Εξαγριωμένο πλήθος εισέβαλε στο κοινοβούλιο

Στο μεταξύ μετά την υπογραφή συμφωνίας για τερματισμό των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πλήθος έξαλλων διαδηλωτών εισέβαλε στην έδρα του κοινοβουλίου της Αρμενίας στο Γερεβάν. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Νικόλ Πασινιάν βλέποντας την εξέλιξη που είχαν οι μάχες στην περιοχή, αποφάσισε να έρθει σε συμφωνία και να σταματήσει ο πόλεμος που μαίνονταν στην περιοχή, κάτι που εξόργισε τους Αρμένιους πολίτες. Χιλιάδες μαζεύτηκαν στο κοινοβούλιο στο άκουσμα της είδησης, αισθανόμενοι πως η κυβέρνηση παραδέχτηκε ουσιαστικά την ήττα των στρατιωτικών δυνάμεών και κατήγγειλαν την συμφωνία. Μερικές εκατοντάδες εξ αυτών, κατάφεραν να εισβάλουν στο κοινοβούλιο, με την κατάσταση να είναι έκρυθμη.

Οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές σε αίθουσες συνεδριάσεων, ενώ ζήτησαν να κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ εκφράζοντας την οργή τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε πίσω και υπέγραψε την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Χιλιάδες οι διαδηλωτές και έξω από το Κοινοβούλιο όπου εξέφρασαν την οργή τους για την απόφαση του πρωθυπουργού να υπογράψει συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν. Συνθήματα όπως «τα εδάφη μας ανήκουν» και «δεν παραδίνουμε τη γη μας» φώναζαν συνεχώς οι διαδηλωτές, σε μία νύχτα με μεγάλη ένταση στο Γερεβάν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις