Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Έτοιμο το “σωτήριο” συμβόλαιο
ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ;

Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Έτοιμο το “σωτήριο” συμβόλαιο

Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική Pfizer και την γερμανική BioNTech και θα υπογράψει συμβόλαιο «τις προσεχείς ημέρες»

Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: «Έτοιμο» είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που παρασκευάζεται σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer. Οι δύο πλευρές είχαν ολοκληρώσει τις συνομιλίες και είχαν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία από τις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είχε υπογραφεί το συμβόλαιο. Η διαπραγμάτευση για τους όρους του συμβολαίου έχει ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα θα τεθεί αύριο στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου αναμένεται να λάβει και την επίσημη έγκριση. «Είναι όλα εκεί (στο συμβόλαιο) και τίποτα δεν μπορεί πλέον να το εμποδίσει», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα πηγή της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη ενήμερη για τη διαδικασία.

Η παραγγελία, όπως ήταν ήδη γνωστό από την προκαταρκτική συμφωνία, αφορά 200.000.000 εμβόλια και επιλογή για επιπλέον 100.000.000 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή, ειδικού για θέματα υγείας, Πέτερ Λίζε, μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000.000 Ευρωπαίοι. Ο κ. Λίζε διευκρίνισε ακόμη ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα παραγωγής του συγκεκριμένου εμβολίου στις γερμανικές εγκαταστάσεις της BioNTech αποκλειστικά για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. «Ο κατασκευαστής γνωρίζει την ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός.

Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Οι συμφωνίες θα υπογραφούν τις επόμενες ώρες

Τις πληροφορίες της «Bild» επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU): «Μπορώ να σημάνω λήξη συναγερμού. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν τις επόμενες ώρες και στη συνέχεια θα επικυρωθούν και νομικά με τις αυριανές αποφάσεις της Επιτροπής», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix ο κ. Βέμπερ, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο εν λόγω εμβόλιο. Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία εντός των επόμενων ημερών είχε εκφράσει προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θα εξασφαλίσει έως και 100.000.000 δόσεις. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, επισήμανε, είναι η διανομή του εμβολίου και η συντήρησή του στις χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτείται να παραμείνει.

Συμβόλαιο της Κομισιόν με Pfizer και BioNTech για 300.000.000 εμβόλια -Πώς θα διανεμηθούν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία στις αρχές Σεπτεμβρίου με τις δύο εταιρείες, Pfizer και BioNTech, για την προπαραγγελία 200.000.000 δόσεων του εμβολίου τους, με την επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100.000.000 δόσεων. Η Επιτροπή «θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στη συνέχεια θα σταλεί στα κράτη-μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο» που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις