Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εμβόλιο Pfizer Ελλάδα: Πότε θα επιτευχθεί μεγάλο ποσοστό ανοσίας
ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο Pfizer Ελλάδα: Πότε θα επιτευχθεί μεγάλο ποσοστό ανοσίας

Εμβόλιο Pfizer Ελλάδα: Για άγνωστες πτυχές του εμβολίου, αλλά και τον στόχο της ανοσίας στην κοινότητα, μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος

Εμβόλιο Pfizer Ελλάδα: Για το εμβόλιο της Pfizer και για κάποια άγνωστα στοιχεία που αφορούν την ελπιδοφόρα αυτή εξέλιξη για την ανθρωπότητα μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics Ηλίας Μόσιαλος. “Είμαστε πολύ κοντά. Έχουμε την ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιριών που ακόμη δεν έχει αναλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα 90%. Το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα”, ανέφερε ο κ. Μόσιαλος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

“Αυτό που ξέρουμε από εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε πιθήκους είναι ότι σε κάποια αυτός που το κάνει δεν μεταδίδει τη νόσο, σε άλλα έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, άρα και να μεταδοθεί η νόσος δεν θα έχει την ίδια ένταση. Δεν ξέρουμε και πόσο θα μας προστατεύει. Το αδύναμο σημείο του ιού είναι ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα”, συνέχισε ο καθηγητής.

“Για το συγκεκριμένο εμβόλιο της Pfizer είναι δύο οι δόσεις. Για τα άλλα που είναι σε εξέλιξη είναι μία η δόση. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Είναι ένα τεχνικό θέμα. Ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και για τις ευπαθείς ομάδες”, πρόσθεσε ο κ. Μόσιαλος.

“Η κ. Κοτανίδου είπε ότι θα είναι ασφαλές το εμβόλιο, αφού δεν θα πάρει έγκριση αν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει μεγάλες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνει. Αν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό πόνο. Αυτό δεν είναι τίποτα από την προφύλαξη που μπορούμε να έχουμε από κορονοϊό. Οι κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών, όπως έγινε με άλλες εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι που να μας ανησυχεί”, εξήγησε ο ίδιος.

“Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%. Στο ποσοστό αυτό θα προστεθεί και η ανοσία που έχουν αποκτήσει όσοι κόλλησαν τη νόσο. Θα περάσουν δύο-τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το τείχος για να αρχίσει να φθίνει η νόσος. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους αν έρθει αύριο, αλλά δεν πιστεύω ότι πρέπει να επιβληθεί”, κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις