Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ερντογάν – Μπάιντεν: Η Τουρκία δεν θα πει τα… συγχαρητήρια ακόμα
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν – Μπάιντεν: Η Τουρκία δεν θα πει τα… συγχαρητήρια ακόμα

Ερντογάν - Μπάιντεν: Δύο ημέρες μετά την εξασφάλιση της νίκης του Τζο Μπάιντεν, η Άγκυρα συνεχίζει να τηρεί σιγή ιχθύος – Ο Ομέρ Τσελίκ επικαλέστηκε «λόγους σεβασμού προς τον αμερικανικό λαό»

Ερντογάν – Μπάιντεν: Την οριστικοποίηση του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών περιμένει η Τουρκία, για να συγχαρεί τον νικητή των αμερικανικών εκλογών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος. Αν και έχουν περάσει δύο ημέρες αφότου ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει τους απαιτούμενους εκλέκτορες, η Άγκυρα τηρεί σιγή ιχθύος. Η Τουρκία βρίσκεται σε διένεξη με την Ουάσινγκτον σε σειρά ζητημάτων, από την πολιτική στη Συρία έως την αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Πηγή ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από μια συνάντηση του AKP, που έγινε υπό την προεδρία του Ερντογάν, ο Ομέρ Τσέλικ είπε ότι η Άγκυρα θα συγχαρεί και θα επικοινωνήσει με τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ μόλις οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, «από σεβασμό προς τις ΗΠΑ και τον αμερικανικό λαό».

Ο Ερντογάν θα κάνει ανακοινώσεις για τον Αλμπαϊράκ «αν το κρίνει σκόπιμο»

Την υποβάθμιση του θέματος της παραίτησης του γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών φαίνεται ότι επιδιώκει η τουρκική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος δήλωσε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει αργότερα την απόφασή του για την παραίτηση, «εφόσον το κρίνει σκόπιμο».

Η παραίτηση του Αλμπαϊράκ προκάλεσε πολιτική θύελλα. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι παραιτείται για λόγους υγείας. Ωστόσο η κίνηση έγινε μία ημέρα αφότου ο Ερντογάν διόρισε νέο κεντρικό τραπεζίτη και εν μέσω έντονων πιέσεων που υφίσταται η τουρκική λίρα, με αποτέλεσμα πολλοί να συνδέσουν την παραίτηση με τις οικονομικές εξελίξεις.

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ είπε, μετά τη συνεδρίαση του κόμματος υπό την προεδρία του Ερντογάν, ότι με βάση το προεδρικό σύστημα της Τουρκίας την ευθύνη για τον διορισμό και την απόλυση υπουργών έχει αποκλειστικά ο πρόεδρος της χώρας. «Οποιαδήποτε ανακοίνωση για το θέμα αυτό θα γίνει από τον πρόεδρό μας, αν το κρίνει σκόπιμο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον Τσελίκ, η παραίτηση του Αλμπαϊράκ δεν ήταν στην ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων στη σημερινή συνεδρίαση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις