Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Γιατί ανεβαίνουν οι αγορές
ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Γιατί ανεβαίνουν οι αγορές

Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Η φαρμακευτική ανακοίνωσε ότι το εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα 90% - Υψηλή πτήση για το ΧΑ με τη βοήθεια Μπάιντεν, Moody’s, ΟΤΕ και τραπεζών - Σε ιστορικό χαμηλό ρεκόρ τα ομόλογα - Με αρνητικά επιτόκια το 2ετές και το 3ετές ομόλογο

Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Ισχυρά κέρδη καταγράφουν τα διεθνή ταμπλό, μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη γερμανική BionTech, έχει 90% αποτελεσματικότητα. Οι άνθρωποι της εταιρείας μιλούν για «μια μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την αθρωπότητα» και δηλώνουν ότι θα αιτηθούν έγκριση της χρήσης του εμβολίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Άνοδος 3% σημειώνεται στα futures του S&P, τα furures του Dow «βλέπουν» άνοδο 1.400 μονάδων στο άνοιγμα, ενώ την ίδια ώρα υποχωρεί το δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να πλησιάζει στο 1,1. Ανοδικά κινούνται και οι τιμές των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο. Οι εξελίξεις για το εμβόλιο, σε συνδυασμό με τη νίκη του Μπάιντεν και μια σειρά εταιρικών γεγονότων οδηγούν σε εκρηκτική άνοδο 5,43% το ΧΑ.

Οι εξελίξεις για το εμβόλιο δίνουν τον τόνο ενώ το ανοδικό κλίμα στην Αθήνα ενισχύει η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, καθώς δημιουργεί την αίσθηση ότι η Αμερική γυρνά σελίδα, μια εξέλιξη που θα δώσει ανάσα και στις οικονομίες άλλων χωρών καθώς σηματοδοτεί το τέλος του δόγματος πρώτα η Αμερική. Σε ανάλογο ανοδικό μομέντουμ οι ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, με τον γεραμνικό DAX στο 5,17%, τον γαλλικό CAC 40 με άνοδο 5,92% και ο πανευρωπαικός Stoxx 600 με άνοδο 4,19%. Ταυτόχρονα το ΧΑ ενσωματώνει την απρόσμενη -κατά τους αναλυτές- αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s, ενώ μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν κινητοποιηθεί ιδιαίτερα λόγω της πώλησης στην Orange της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Ρουμανία. Η μετοχή του ΟΤΕ με μεγάλο ειδικό βάρος στο ΧΑ έρχεται στο επίκεντρο, καθώς η πώληση έγινε σε υψηλότερη από το προσδοκώμενο τίμημα ενώ τα κεφάλαια που απέφερε θα διανεμηθούν στους μετόχους.

Ο ρόλος της ΕΚΤ στην ενίσχυση των ελληνικών τίτλων

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων ΡΕΡΡ για πρώτη φορά κι ενώ στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης, έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο για τη διαμόρφωση αυτού του θετικού μομέντουμ των ελληνικών τίτλων χρέους.

Να σημειωθεί ότι η κάθοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων συντελείται ήδη από το καλοκαίρι του 2019, με την υποχώρηση της απόδοσης της 10ετίας να σημειώνει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, με τους ελληνικούς τίτλους και τους ιταλικούς να αναδεικνύονται «πρωταθλητές», μεταξύ των ομότιμων τους στην Ευρωζώνη.

Το χαμηλό κόστους δανεισμού διαμορφώνει νέες συνθήκες για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς όχι μόνο μπορεί να δανείζεται φθηνά, αλλά μπορεί και να επαναδιαπραγματεύεται το υφιστάμενο χρέος με καινούργιες εκδόσεις, όπως έπραξε με την τελευταία έκδοση του 15ετούς (στο 0,953% κυμαίνεται η απόδοσή του σήμερα), με την οποία χρηματοδότησε την έκδοση του παλαιότερου 15ετούς τίτλου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις