Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Εμβόλιο κορονοϊού Pfizer – Ελλάδα: Πότε θα έρθει στη χώρα μας, τι γνωρίζουμε
ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εμβόλιο κορονοϊού Pfizer – Ελλάδα: Πότε θα έρθει στη χώρα μας, τι γνωρίζουμε

Εμβόλιο κορονοϊού Pfizer - Ελλάδα: Επειδή παρασκευάζεται με mRNA, οι δόσεις θα πρέπει να διατηρούνται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες - Η Pfizer έχει αναπτύξει ένα ειδικό ψυκτικό για τη μεταφορά του

Εμβόλιο κορονοϊού Pfizer – Ελλάδα: Τα νέα για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer Inc. και της BioNTech σκόρπισαν χαμόγελα σε όλο τον κόσμο, καθώς αποδείχθηκε καλύτερο από το αναμενόμενο για την προστασία ανθρώπων από τον κορωνοϊό. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη είναι έτοιμες να λάβουν τις πρώτες δόσεις του πειραματικού εμβολίου για τον κορωνοϊό. Πλέον, οι ρυθμιστικές αρχές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού εργάζονται για να επιταχύνουν τον έλεγχο ασφαλείας και την αποτελεσματικότητα, καθώς το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, όπως ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Pfizer και BioNTech έχουν, ήδη, συνάψει συμφωνία για 100 εκατομμύρια δόσεις με τις ΗΠΑ και διπλάσιες με την ΕΕ, με οψιόν για αγορά επιπλέον 100 εκατομμυρίων. «Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το διανείμουμε με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν, σε συνέντευξή του.

Τα deal για το εμβόλιο

ΕΕ: 200 εκατ. δόσεις (οψιόν: 100 εκατ.)

Ιαπωνία: 120 εκατ. δόσεις

ΗΠΑ: 100 εκατ. δόσεις (οψιόν: 500 εκατ.)

Ηνωμένο Βασίλειο: 30 εκατ. δόσεις

Να σημειωθεί ότι Pfizer και BioNTech αναμένουν ότι θα έχουν 50 εκατ. δόσεις του εμβολίου φέτος και 1,3 δισ. το 2021 Η Pfizer δήλωσε ότι θα υποβάλει το εμβόλιο στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για έκτακτη άδεια μόλις λάβει κατά μέσο όρο δύο μήνες δεδομένων παρακολούθησης σχετικά με την ασφάλεια, κάτι που πιθανότατα θα συμβεί την επόμενη εβδομάδα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε ήδη μια κυλιόμενη ανασκόπηση του πειραματικού εμβολίου τον περασμένο μήνα.

Φον ντερ Λάιεν: Θα υπογράψουμε συμβόλαιο για 300 εκατ. δόσεις

Την ικανοποίησή της για τα ενθαρρυντικά νέα που προήλθαν από τις εταιρείες Pfizer και BioNTech όσον αφορά στην ανάπτυξη και διανομή του εμβολίου κατά του κορωνοϊού εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ανακοίνωσε, δε, ότι η Κομισιόν θα υπογράψει συμβόλαιο μαζί τους για να προμηθευτεί έως και 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου. «Υπέροχα νέα από Pfizer & την BioNTech Group σχετικά με τα επιτυχή αποτελέσματα της τελευταίας κλινικής δοκιμής για εμβόλιο του COVID19», σημείωσε η Φον ντερ Λάιεν σε ανάρτησή της στο Τwitter, προσθέτοντας ότι «η ευρωπαϊκή επιστήμη λειτουργεί».

Τα εμβόλια για την ΕΕ θα παραχθούν στη Γερμανία και το Βέλγιο

Σε παλαιότερη ανακοίνωσή της, η Pfizer είχε γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση των διερευνητικών συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προτεινόμενη προμήθεια 200 εκατ. δόσεων του ερευνητικού υποψήφιου mRNA εμβολίου BNT162 κατά του SARS-CoV-2 στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), με δυνατότητα προμήθειας επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων.

«Υπό την προϋπόθεση της κλινικής επιτυχίας, και εφόσον ληφθεί άδεια από τις κανονιστικές αρχές, οι παραδόσεις των εμβολίων θα ξεκινήσουν έως το τέλος του 2020. Οι εταιρείες εισέρχονται πλέον σε στάδιο συμβατικών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σημείωνε η ανακοίνωση.

Οι δόσεις του εμβολίου για την Ευρώπη θα παραχθούν στη Γερμανία

«Η προτεινόμενη συμφωνία προμήθειας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία δόσεων εμβολίου στην ιστορία της Pfizer και της BioNTech έως τώρα. Οι δόσεις του εμβολίου για την Ευρώπη θα παραχθούν στις μονάδες παραγωγής της BioNTech στη Γερμανία, καθώς και στη μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Βέλγιο. Εάν ληφθεί έγκριση για το υποψήφιο εμβόλιο BNT162b2 από τις κανονιστικές αρχές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ηγηθεί των διαδικασιών κατανομής των δόσεων του εμβολίου μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε.», πρόσθετε.

«Η αναμενόμενη συμφωνία της Pfizer και της BioNTech με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου προς τον κοινό στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να μπορούμε να διαθέσουμε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου COVID-19 στους ευπαθείς πληθυσμούς πριν από το τέλος του έτους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δέσμευση και την εμπιστοσύνη, που δείχνει στις προσπάθειες ανάπτυξης που καταβάλλουμε», είχε δηλώσει ο Αλβέρτος Μπουρλά, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer.

«Έχουμε ενεργοποιήσει την αλυσίδα εφοδιασμού μας, κυρίως τη μονάδα μας στο Βέλγιο, και έχουμε αρχίσει ήδη τις διαδικασίες παραγωγής, ώστε το εμβόλιό μας να είναι διαθέσιμο το συντομότερο δυνατό, εφόσον οι κλινικές μελέτες μας αποδειχθούν επιτυχείς και ληφθεί έγκριση από τις κανονιστικές αρχές».

«Ως εταιρεία που ιδρύθηκε στην καρδιά της Ευρώπης, είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώσαμε τις διερευνητικές συνομιλίες μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη μεγαλύτερη αρχική παραγγελία στην ιστορία της εταιρείας μας έως τώρα. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο, που θα συμβάλει στην εξάλειψη αυτής της πανδημίας στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο. Η απόφαση αυτή καταδεικνύει ακόμα περισσότερο το πως η συνεργασία και η αλληλεγγύη μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση ως διεθνής κοινότητα», είχε δηλώσει ο Ουγκούρ Σαχίν, M.D., συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της BioNTech.

Κούβελας: Πολύ αισιόδοξα νέα

Μάλιστα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Κούβελας, σημειώνει: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος γιατί πρώτον γνωρίζω και προσωπικά τον CEO της Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά, ο οποίος είναι Θεσσαλονικιός και ξέρω ότι δεν θα έκανε τέτοιες ανακοινώσεις αν δεν είχε σοβαρά στοιχεία στα χέρια του».

Πώς χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με διαφορά τριών εβδομάδων σε 43.500 εθελοντές σε έξι διαφορετικές χώρες. Μια εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση επιτεύχθηκε ανοσία. «Οταν έλεγξαν αυτούς που έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου συγκριτικά με αυτούς που είχαν λάβει ψευδοφάρμακο, ανακάλυψαν ότι προφύλασσε κατά 90% από μόλυνση με κορονοϊό. Είναι απίστευτο αποτέλεσμα», αναφέρει στο ρεπορτάζ του το Skynews.

Οι επικεφαλής των εταιρειών που αναπτύσσουν το εμβόλιο εμφανίστηκαν πιο αισιόδοξοι από ποτέ. «Καταλαβαίνετε ότι η ελπίδα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων επιχειρήσεων και εκατοντάδων κυβερνήσεων είχε “πέσει” στους ώμους μας. Τώρα μπορούμε με ασφάλεια να τους πούμε ότι βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ», συμπληρώνει ο Αλβέρτος Μπουρλά.

Με τη σειρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Biontech, Ούγκουρ Σαχίν, σημειώνει: «Τα νέα αυτά δείχνουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να ελεγχθεί. Εν τέλει, πρόκειται πραγματικά για μία νίκη της επιστήμης».

Μητσοτάκης: Είμαι σίγουρος ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ ισχυρή

Αισιοδοξία μετά τις θετικές ειδήσεις για το εμβόλιο επικρατεί και στην ελληνική επιστημονική κοινότητα. «Αυτή είναι πραγματικά μία πολύ ευχάριστη είδηση. Είναι πραγματικά το πρώτο πολύ καλό νέο που έχουμε στο θέμα της αντιμετώπισης του κορονοϊού», σημειώνει ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Μανωλόπουλος. Για να προσθέσει: «Είναι προπομπός και άλλων τέτοιων νέων από το μέτωπο του εμβολίου».

Τη θετική εξέλιξη για το εμβόλιο σχολίασε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Είμαι σίγουρος ότι η ανάκαμψη (της ελληνικής οικονομίας) θα είναι πολύ ισχυρή, αμέσως μόλις έχουμε ένα εμβόλιο. Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε καλά νέα σύντομα».

Η Pfizer ανακοινώνει ότι θα προμηθεύσει 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου μέχρι το τέλος της χρονιάς και 1,3 δισεκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2021. Μέχρι το τέλος του μήνα η εταιρεία θα έχει υποβάλει αίτηση για επείγουσα έγκριση χρήσης του σκευάσματος, ώστε να προλάβει να κυκλοφορήσει πριν τα Χριστούγεννα.

Μητσοτάκης: Πρώτος θα εμβολιαστώ όταν έρθει το εμβόλιο

Ορισμένα στοιχεία για το εμβόλιο σύμφωνα με την Biontech

Σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία Biontech που συμμετέχει στην παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό:

Χρειάζονται δύο δόσεις από το εμβόλιο

Η δεύτερη δόση χορηγείται τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη

Μία εβδομάδα ύστερα από την δεύτερη δόση οι περισσότεροι εμφανίζουν αντισώματα

Μέσα στο 2020 θα έχουμε 50 εκατ. δόσεις εμβολίου 

Μέσα στο 2021 θα υπάρξουν ακόμα 1,5 δισ. δόσεις εμβολίου

Η παραγωγή έχει ξεκινήσει ήδη από την Biontech παρόλο που δεν έχει υπάρξει άδεια σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι «σύντομα θα έχουμε το εμβόλιο. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι ομάδες υψηλού κινδύνου».

Όσον αφορά το πότε θα έχουμε νικήσει τον κορονοϊό και θα αποσυρθούν όλα τα υγειονομικά μέτρα η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Όταν το 60% με 70% του πληθυσμού έχει αντισώματα από το εμβόλιο ή από μόλυνση, όμως δεν θα υπάρξει σύντομα χαλάρωση των μέτρων. Ίσως μάλιστα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα», σημείωσε.

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ πρόσθεσε ότι η Γερμανία οργανώνει ήδη 60 κέντρα μαζικών εμβολιασμών και συστήνει πρωτόκολλο προτεραιότητας (δηλ. ποιες κατηγορίες θα εμβολιαστούν πρώτα). Αυτά τα κέντρα χρειάζονται διότι το εμβόλιο αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και χρειάζεται ειδικές θερμοκρασίες για να διατηρείται.

Αλβέρτος Μπουρλά: O Ελληνας πίσω από το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό

Aυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι πίσω από τη Pfizer και το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού κρύβεται ένας Ελληνας. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά, που είναι ο Ελληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανάρτηση Μόσιαλου

Στον «συμπατριώτη μας Αλβέρτο Μπουρλά» αναφέρεται με νέα ανάρτησή του και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. «Πριν από ένα χρόνο ακριβώς (στις 11/11/2019) είχα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, τον Αλβέρτο Μπουρλά. Μου είχε κάνει εξαιρετική εντύπωση η απλότητα του και η ευφυΐα του. Κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά για την ανακάλυψη του εμβολίου σε συνεργασία με τη Γερμανική εταιρεία BioNTech. Είναι ιδιαίτερη χαρά για εμένα ότι Διευθυντής Στρατηγικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BioNTech είναι ο Ryan Richardson πρώην φοιτητής μου στο LSE. Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά με το εμβόλιο!», γράφει χαρακτηριστικά ο Ηλίας Μόσιαλος.

Η συνάντηση του Αλβέρτου Μπουρλά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer, Αλβέρτο Μπουρλά. «Ένας Έλληνας που βρίσκεται στη διεθνή πρωτοπορία της έρευνας, της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας», σημείωνε στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει, μάλιστα, ότι στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Αλβέρτο Μπουρλά μίλησε «για τη μεγάλη επένδυση της εταιρείας στη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Ένα από τα έξι κέντρα ψηφιακών ερευνών της Pfizer στον κόσμο, που μέχρι το τέλος του χρόνου θα απασχολεί 200 επιστήμονες της χώρας μας. Κυρίως, όμως, άκουσα από τον κ. Μπουρλά τα καλά νέα από το μέτωπο του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

«Γεννήθηκα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη»

«Ναι, γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ερωτεύτηκα και παντρεύτηκα στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη ήταν και είναι το κέντρο της ζωής μου» είχε δηλώσει ο Αλβέρτος Μπουρλά σε συνέντευξή του στον Αλέξη Παπαχελά και την «Καθημερινή».

«Πήγα στο γνωστό σχολείο της Θεσσαλονίκης, το 10ο, στην οδό Ικτίνου και Τσιμισκή, οι Θεσσαλονικείς το ξέρουν καλά. Πανεπιστήμιο πήγα στην κτηνιατρική σχολή στο ΑΠΘ και μετά που αποφοίτησα συνέχισα στο πανεπιστήμιο με στόχο να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα, τελείωσα το διδακτορικό μου και πήγα στον στρατό. Μετά ξαναγύρισα στο Αριστοτέλειο για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, να γίνω πανεπιστημιακός.

Αλλά εκείνη τη στιγμή επενέβη η Pfizer και άλλαξε τελείως τον δρόμο μου, μου ζήτησαν να γίνω μέλος της ομάδας τους στην Αθήνα. Στην αρχή δεν ήθελα καθόλου, για δύο λόγους: Ο πρώτος ήταν γιατί ήθελα να κάνω ακαδημαϊκή καριέρα και ο δεύτερος γιατί όπως κάθε Θεσσαλονικιός, δεν ήθελα να ζήσω στην Αθήνα.

Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι το κέντρο του κόσμου για εμάς. Τελικά δέχθηκα, με στόχο να κάτσω ένα-δύο χρόνια να ασχοληθώ με τη φαρμακευτική βιομηχανία και μετά να ξαναγυρίσω στο πανεπιστήμιο.

Οι αναμνήσεις μου από την Ελλάδα με έχουν σημαδέψει

Αλλά αυτό που συνέβη είναι ότι τελικά ερωτεύτηκα και τα δύο. Και τη δουλειά στη φαρμακευτική εταιρεία και την Αθήνα. Το γεγονός μου άλλαξε τελείως τις πεποιθήσεις, γιατί η Αθήνα ήταν μία από τις οκτώ μετακινήσεις που έκανα. Ζήσαμε με τη γυναίκα μου σε οκτώ διαφορετικές πόλεις από πέντε διαφορετικές χώρες, μέχρι να φτάσω εδώ που είμαι τώρα.

Η ελληνικότητά μου είναι έντονη, οι αναμνήσεις μου από την Ελλάδα με έχουν σημαδέψει. Ας μην ξεχνάμε ότι έφυγα μεγάλος από την Ελλάδα, έφυγα όταν ήμουν ήδη 34-35 χρόνων και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα χρόνια που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα ενός ανθρώπου να τα περάσω στην Ελλάδα. Ολοι οι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι οι φίλοι που είχα τότε. Κάθε καλοκαίρι γυρνάω στην Ελλάδα και με περιμένουν και πάμε διακοπές μαζί. Κάθε καλοκαίρι», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις