Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πάσχα 2021 lockdown: “Βόμβα” Παγώνη, μάσκα ως την άνοιξη, τακτική «ακορντεόν»
ΜΑΣΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ

Πάσχα 2021 lockdown: “Βόμβα” Παγώνη, μάσκα ως την άνοιξη, τακτική «ακορντεόν»

Πάσχα 2021 lockdown: Ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι αυτός που θα κρίνει τα επόμενα βήματα, γι' αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η τακτική του «ακορντεόν», δηλαδή επιβολή και άρση καραντίνας ξανά και ξανά.

Πάσχα 2021 lockdown: Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα φυσικά θα χρειαστεί παράτασή τους δήλωσε τον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), Ματίνα Παγώνη, εκφράζοντας αμφιβολίες αν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά. “Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα, μετά κάνα δυο μέρες περίπου θα έχουμε ευθεία και μετά θα υπάρξει μείωση. Γι’ αυτό πήραμε τα νέα μέτρα γιατί το σύστημα δεν μπορούσε να αντέξει. Χρειάζονται 300 με 500 κρούσματα την ημέρα για να αρθούν τα μέτρα. Και μετά θα γίνει σταδιακή άρση μέτρων. Αν δεν πάνε καλά θα χρειαστεί φυσικά παράταση” ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Τώρα έχουμε και μη COVID περιπτώσεις στα νοσοκομεία” διευκρίνισε, σημειώνοντας ότι το σύστημα δέχεται πίεση. “Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα. Από το νέο χρόνο αναμένεται να βγει το εμβόλιο όταν τελειώσει η τρίτη δοκιμαστική φάση. Αν όλα πάνε καλά περίπου τον Ιούνιο θα εμβολιαστούν όλες οι ομάδες” τόνισε.

“Αν είναι πιο μολυσματικός ο ιός θα αργήσουμε, θα έχουμε περισσότερα κρούσματα και (η πανδημία) θα κρατήσει περισσότερο” δήλωσε δε. “Φέτος θα κάνουμε οικογενειακά τα Χριστούγεννα. Μπορούμε να γιορτάσουμε με μέτρο” τόνισε η κ. Παγώνη.

Μάσκα μέχρι την άνοιξη

Έκκληση για την προστασία των ευπαθών ομάδων από τον sars-cov-2 και τήρηση από όλους των μέτρων που έχουν ληφθεί απηύθυνε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. “Ο ιός έχει διασπαρεί στην κοινότητα. Είναι ύπουλος, γιατί είναι ασυμπτωματικός. Οι νέοι άνθρωποι τον μεταφέρουν ασυμπτωματικά. Χωρίς να το καταλάβουν, χωρίς να το θέλουν, βάζουν σε κίνδυνο τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους”, είπε ο υπουργός. Σημείωσε ότι η ασφαλής οδός για να βγούμε από την καραντίνα είναι να τηρήσουμε τους υγειονομικούς κανόνες και έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ το οποίο από 11.000 διαγνώσεις πέτυχε να μειώσει τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό επιβάλλοντας lockdown και τηρώντας τα μέτρα προστασίας.

Έκανε έκκληση στις μεγάλες ηλικίες και τις ευπαθείς ομάδες, να προσέξουν 10 φορές παραπάνω εν μέσω καραντίνας, λέγοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξουν σε ένα νοσοκομείο ή σε μία Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πρέπει όλοι να αντιληφθούν το μέγεθος του κινδύνου

Ανέφερε ότι αν τηρηθούν τα μέτρα θα μειωθεί “ραγδαία” το ποσοστό της θετικότητας. Είπε ότι στη Θεσσαλονίκη, στα τεστ που κάνουν οι κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του Υπουργείου Υγείας, η θετικότητα ξεπέρασε το 20%. “‘Αρα, 2 στους 10 είναι θετικοί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως στη Βόρεια Ελλάδα, είναι τεράστιο το ποσοστό”. “Θέλω να αντιληφθούν όλοι το μέγεθος του κινδύνου. Πόσο πολύ κινδυνεύουμε και τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε τέτοια διασπορά ή σε τέτοιο περιορισμό του ιού και να μπορέσουμε σταδιακά και σιγά-σιγά να ξανανοίξουμε την κοινωνία και την οικονομία”, τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Χρήση μάσκας σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης

“Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα είναι κάτι το οποίο θα μας ακολουθήσει σίγουρα μέχρι τους πρώτους μήνες της άνοιξης και είναι εκ των ων ουκ άνευ ότι από κάποια στιγμή το βράδυ και μετά δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία, γιατί δυστυχώς είναι αδιανόητα αυτά τα οποία είδαμε με μειοψηφίες, σε πλατείες”, τόνισε ο υπουργός.

Ζητώ να αντέξουμε 2-3 μήνες μέχρι να έρθει το εμβόλιο

Για το εμβόλιο τόνισε ότι εφόσον ολοκληρωθούν και τα τελευταία στάδια με επιτυχία και ασφάλεια, θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι από το τέλος του 2020, αρχές του 2021, θα μπορούμε να έχουμε ένα εμβόλιο για τις ευπαθείς ομάδες και για τους υγειονομικούς κατ’ αρχάς και μετά για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό.

“Θα επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα, απλά ζητώ αυτούς τους 2-3 μήνες, να αντέξουμε και να μείνουμε όρθιοι, απέναντι σε αυτούς τους λίγους που συκοφαντούν, σε αυτούς οι οποίοι λαϊκίζουν αισχρά, που δίνουν ψευδή στοιχεία και που δεν σέβονται τον κόπο και τον πόνο των Ελλήνων”.

Lockdown με τακτική «ακορντεόν» συστήνουν οι ειδικοί

Το πανεθνικό lockdown ξεκίνησε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί, βάσει του σχεδιασμού, στις 30 του μήνα. Ωστόσο ο αριθμός των κρουσμάτων θα είναι αυτός που θα κρίνει τα επόμενα βήματα, γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι η τακτική του «ακορντεόν», δηλαδή επιβολή και άρση καραντίνας ξανά και ξανά.

Παράλληλα, καθοριστικός παράγοντας θα είναι και το εμβόλιο. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει πως κοντά στα Χριστούγεννα (πιθανότερο αμέσως μετά) να υπάρχουν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει σταδιακά ο εμβολιασμός του πληθυσμού. Ωστόσο, μέχρι να φτάσουμε εκεί η ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης του ιού είναι τα περιοριστικά μέτρα.
Ετσι για την ώρα τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση που θα δέχεται το σύστημα Υγείας θα είναι οι βασικές παράμετροι στα μέτρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση, βάσει και των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων. Όταν τα αποτελέσματα από τα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων θα έχουν αποτέλεσμα, τότε θα γίνεται άρση της καραντίνας, όταν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, τότε θα έχουμε νέο lockdown.

Σχέδιο για lockdown έως τον Μάρτιο – 21 ημέρες καραντίνα, 14 ημέρες χαλάρωση

Αποκλιμάκωση των κρουσμάτων μετά τις 10 Νοεμβρίου, αγγίζοντας τα 500 κρούσματα ημερησίως στις 30 Νοεμβρίου, προβλέπει το υπολογιστικό μοντέλο του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη. Παρά την προσωρινή επιδημιολογική αποσυμπίεση, ο καθηγητής εκτιμά ότι η Πολιτεία θα χρειαστεί να πάρει και άλλα περιοριστικά μέτρα στο μέλλον. Όπως είπε, η πρότασή του είναι η εφαρμογή εναλλασσόμενων τοπικών lockdown.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει 21 μέρες lockdown και 14 ημέρες χαλάρωση, επαναλαμβάνοντας το μοντέλο αυτό τρεις με τέσσερις φορές, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να οδηγηθούμε μέχρι τον Μάρτιο με ασφάλεια. Η πρόταση αυτή υπολογίζει ότι τα κρούσματα ημερησίως θα κυμαίνονται κοντά στα 500 με 800, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο στην αποσυμπίεση του συστήματος υγείας, καθώς στις ΜΕΘ δεν θα καταλήγουν περισσότεροι από 200 ασθενείς, αριθμός που το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να διαχειριστεί.

Κλείσιμο και καραντίνα βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων

Αυτό, εξάλλου, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χθες. Μπορεί ο στόχος της κυβέρνησης με το πανεθνικό lockdown να είναι η επιστροφή της χώρας σε μια -έστω και λίγο περιορισμένη- κανονικότητα τα Χριστούγεννα, ωστόσο όσο ο κορωνοϊός και τα κρούσματα θα παραμένουν και θα έχουν αυξητική τάση, τότε η καραντίνα θα επανέρχεται για κάποιο χρονικό διάστημα, πάντα ανάλογα με την κατάσταση, η οποία θα εκτιμάται από την ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων, που θα προτείνει στην κυβέρνηση τη διάρκεια του κλεισίματος.
Σημειώνεται πως ακόμα ένας παράγοντας για την επιβολή και την άρση του lockdown θα είναι και το κατά πόσο θα πειθαρχεί η κοινωνία στα μέτρα. Από τα στοιχεία του Σαββατοκύριακου φαίνεται πως οι πολίτες προσαρμόστηκαν άμεσα στον περιορισμό των μετακινήσεων και στη χρήση των SMS. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν και τα γνωστά φαινόμενα με τα παράνομα πάρτι.

Μετά την πρώτη εβδομάδα του lockdown θα γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

Στην κυβέρνηση θα περιμένουν να περάσει τουλάχιστον μία εβδομάδα από την έναρξη του lockdown για να μπορέσουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν έχουν λειτουργήσει τα μέτρα. Παράλληλα οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν από την πλευρά τους ότι για να φτάσουμε στην απόφαση άρσης των περιοριστικών μέτρων θα πρέπει ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού να πέσει σε τριψήφιο αριθμός της τάξης των 400 και να μπορέσει να σταθεροποιηθεί σε αυτά τα επίπεδα. Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων στην κυκλοφορία, στο άνοιγμα των καταστημάτων, με την εστίαση πάντως και τη διασκέδαση να βρίσκονται στο τέλος της λίστας.

Βατόπουλος: Πρέπει να πέσει πολύ κάτω από τη μονάδα ο ρυθμός μετάδοσης

Tην εκτίμηση ότι «τα κρούσματα κορωνοϊού θα αρχίζουν να ελαττώνονται την επόμενη εβδομάδα, αν και για 2-3 ημέρες θα έχουμε ακόμα κρούσματα και διασωληνώσεις», έκανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε ότι για να αρθεί το lockdown που έχει τεθεί σε ισχύ από το περασμένο Σάββατο «πρέπει το R (σ.σ.: ο δείκτης μεταδοτικότητας) να πέσει πολύ κάτω από τη μονάδα. Στην προηγούμενη καραντίνα είχε πάει στο 0,5».

«Ο κόσμος θα καταλάβει ότι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος, σημειώνοντας ότι «από τον Ιούνιο και πέρα γίνονται περίπου 20.000 τεστ γενικά καθημερινά». Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.914 νέα κρούσματα στη χώρα και 35 θανάτους σε ένα 24ωρο!

Δερμιτζάκης: Πόσο χρόνο θέλουν για να λειτουργήσουν τα νέα μέτρα

Για τα νέα μέτρα και το πότε μπορεί να αποδώσει το lockdown μίλησε σήμερα ο Μανώλης Δερμιτζάκης στο Mega. Ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης σημείωσε ότι δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει το lockdown στο οποίο βρίσκεται η χώρα. «Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δεν θα έχουμε σοβαρές μειώσεις διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες. Θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση. Το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις