Μπαίντεν – Τουρκία: Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας

ΚΟΣΜΟΣ

Μπαίντεν – Τουρκία: Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μπαίντεν - Τουρκία: Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών είναι τεταμένες τα τελευταία πέντε χρόνια

08.11.2020 | 12:52

Μπαίντεν – Τουρκία: Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση σε θέματα που αφορούν τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι, στην πρώτη αντίδραση της Άγκυρας μετά την ανακοίνωση της νίκης του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών είναι τεταμένες τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της κρίσης στη Συρία, τους στενούς δεσμούς της Τουρκίας με τη Ρωσία, τις φιλοδοξίες της στην ανατολική Μεσόγειο, τις αμερικανικές κατηγορίες εναντίον μιας κρατικής, τουρκικής τράπεζας και την υποβάθμιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 7, ο Οκτάι επεσήμανε ότι αν και η φιλία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ συνέβαλε στη διευθέτηση αρκετών ζητημάτων, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον θα λειτουργούν όπως πριν.

Πάντως, ο Γιώργος Φίλης, επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων εκτίμησε ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να φέρει προ τετελεσμένου τη νέα αμερικανική ηγεσία. «Είναι πολύ επικίνδυνη η επόμενη περίοδος αν και εφόσον έχουμε αλλαγή στη διοίκηση στον Λευκό Οίκο. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» τόνισε.

Για τον Άγγελο Συρίγο, η εκλογή Μπάιντεν σημαίνει επιστροφή στην άσκηση μια πολύ πιο παραδοσιακής αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, σημαίνει απόλυτη συνεννόηση με την γραφειοκρατία του υπουργείων εξωτερικών και άμυνας, δηλαδή δεν θα μπορεί πλέον ο Ερντογάν να πάρει στο τηλέφωνο τον Αμερικανό Πρόεδρο και να ανατρέψει τις προτάσεις της γραφειοκρατίας αυτών των υπουργείων. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως το επόμενο τρίμηνο ο Ερντογάν πιθανόν να κάνει βήματα μέσα στην γεωπολιτική μας σκακιέρα, να κρατήσει κάποιες θέσεις, ούτως ώστε όταν έρθει ο Μπάιντεν που θα είναι θεωρητικός απέναντι του σε πολλά πράγματα ο Ερντογάν να έχει προχωρήσει τις θέσεις του…

Το tweet Καντέρ μετά τη νίκη Μπάιντεν – Έκανε tag τον Ερντογάν!
Έξαλλη η Άγκυρα με τον Μπάιντεν – Για… περσινές δηλώσεις!
Η Άγκυρα απειλεί ξανά τον Μπάιντεν – «Οι μέρες που μας διατάζατε τελείωσαν»
Exit mobile version