Μητσοτάκης – Αναβάθμιση Moody’s: «Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης – Αναβάθμιση Moody’s: «Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Μητσοτάκης - Αναβάθμιση Moody's: Στα αγγλικά η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

07.11.2020 | 12:25

Μητσοτάκης – Αναβάθμιση Moody’s: Ως ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης χαρακτηρίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Όπως γράφει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός «η αναβάθμιση της Ελλαδάς από την Moody’s που ήρθε εν μέσω της παγκόσμιας ύφεσης, αποτελεί ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας στην μετά Covid εποχή».

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1325009441234817024

Αναβάθμιση ”έκλπηξη’ από τη Moody’s

O πιο αυστηρός Οίκος Αξιολόγησης -όπως πιστοποιείται από το γεγονός ότι είχε «ξεχάσει» την Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2019- αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα κι έτσι πλέον απέχουμε τρία σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την κλίμακα της Moody’s. «Υπό φυσιολογικές συνθήκες, αυτή η αναβάθμιση θα ήταν διπλή», σχολίασαν αρμόδιες πηγές τη θετική κίνηση της Moody’s, η οποία στη συνοδευτική της έκθεση επικεντρώνεται στις αντοχές της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που «τρέχουν» ακόμα και σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όπως ο νέος Πτωχευτικός, καθώς και στις προοπτικές για την επόμενη ημέρα, όπως αυτές ενισχύονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.

Η αλλαγή συμβόλων σημαίνει και αλλαγή κατηγορίας για τα ελληνικά χρεόγραφα, αν και παραμένουν ακόμα 3 «σκαλιά» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα της Moody’s –όπως ακριβώς και της S&P’s αλλά και της DBRS ενώ ο Fitch τοποθετεί την Ελλάδα μια βαθμίδα ψηλότερα και απομένουν 2 «σκαλιά» για να περάσει στην δική της επενδυτική βαθμίδα. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει και νέο ομόλογο μετά τις αμερικανικές εκλογές. Και θεωρούν πως αν δεν εμαίνετο η διεθνής υγειονομική και οικονομική κρίση, η αναβάθμιση από τη Moody’s θα ήταν ενδεχομένως και δύο αντί μίας βαθμίδος.

Exit mobile version