Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

07

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Τεχνητό φως – ρύπανση: Τι λένε οι επιστήμονες
ΚΟΣΜΟΣ

Τεχνητό φως – ρύπανση: Τι λένε οι επιστήμονες

Τεχνητό φως - ρύπανση: Η επίλυση του προβλήματος του φωτισμού θα εξοικονομήσει αντί να κοστίζει χρήματα

Τεχνητό φως – ρύπανση: Ο ανθρώπινος φωτισμός του πλανήτη αυξάνεται σε εύρος και ένταση κατά περίπου 2% ετησίως, δημιουργώντας ένα πρόβλημα που μπορεί να συγκριθεί με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια ομάδα βιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ, μετέδωσε ο Guardian. Τα επίπεδα ορμονών, οι κύκλοι αναπαραγωγής, τα πρότυπα δραστηριότητας και η ευπάθεια στους αρπακτικούς επηρεάζονται σε ένα ευρύ φάσμα ειδών, γράφουν σε μια δημοσίευση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Ecology and Evolution. Από τη μειωμένη γονιμοποίηση από έντομα και δέντρα που βλαστάθηκαν νωρίτερα την άνοιξη, μέχρι θαλασσοπούλια που πετούν σε φάρους και θαλάσσιες χελώνες που περιπλανιούνται λανθασμένα στην ενδοχώρα σε φωτεινά ξενοδοχεία αναζητώντας τον ήλιο της αυγής, η μελέτη των μελετών τους συγκεντρώνει 126 προηγούμενες εργασίες για να εκτιμήσει την έκταση του επίπτωση.

Σε όλα τα είδη ζώων που εξετάστηκαν, βρήκαν μειωμένα επίπεδα μελατονίνης – μια ορμόνη που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου – ως αποτέλεσμα τεχνητού φωτός τη νύχτα. Τα πρότυπα συμπεριφοράς διαταράχθηκαν επίσης τόσο στα νυκτερινά όσο και στα ημερήσια πλάσματα. Τα τρωκτικά, τα οποία κυρίως χορτονομή τη νύχτα, ήταν ενεργά για μικρότερη διάρκεια, ενώ τα πουλιά άρχισαν να τραγουδούν και να ψάχνουν σκουλήκια νωρίτερα την ημέρα. Τα αποτελέσματα δεν ήταν καθαρά αρνητικά. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ορισμένα είδη σε συγκεκριμένες τοποθεσίες επωφελήθηκαν από το νυχτερινό φως: μερικά φυτά αναπτύχθηκαν γρηγορότερα και ορισμένοι τύποι νυχτερίδων ευδοκίμησαν. Ωστόσο, είπαν ότι η συνολική επίδραση ήταν ανησυχητική, ιδίως στα έντομα που τραβούσαν τους λαμπτήρες αυτοκινήτων που κινούνται γρήγορα.

Τα αποτελέσματα βρέθηκαν παντού

«Αυτό που ξεχωρίζει είναι το πόσο διαδεδομένα είναι τα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα βρέθηκαν παντού – μικρόβια, ασπόνδυλα, ζώα και φυτά», δήλωσε ο κύριος συγγραφέας, Kevin Gaston, καθηγητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας του πανεπιστημίου. «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τον φωτισμό με τον τρόπο που σκεφτόμαστε άλλες μεγάλες συστημικές πιέσεις όπως η κλιματική αλλαγή».

Είπε ότι υπήρξε αύξηση των μελετών τα τελευταία πέντε έως 10 χρόνια καθώς η ποσότητα φωτισμού στον κόσμο έχει αυξηθεί και τα αποτελέσματα γίνονται πιο εμφανή.

Οι δορυφορικές εικόνες της Γης τη νύχτα δείχνουν πόσο γρήγορα το πρόβλημα επεκτείνεται γεωγραφικά, αλλά τα φώτα γίνονται επίσης πιο έντονα καθώς οι ακριβοί μαλακοί πορτοκαλί λαμπτήρες αντικαθίστανται από μεγαλύτερους αριθμούς φθηνών λευκών φωτεινών LED. Αυτό είναι βιολογικά προβληματικό επειδή το λευκό φως έχει ευρύτερο φάσμα, όπως το φως του ήλιου.

Λιγότερα φώτα σημαίνει χαμηλότερο κόστος

Ο Γκάστον προέτρεψε τις κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τα άτομα να κάνουν πιο διακριτικές. «Αυτή τη στιγμή, έχουμε τη στάση ότι ο φωτισμός είναι κάτι που τσακίζουμε εκεί έξω και δεν το σκεφτόμαστε πολύ. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε ως προς τη χρήση του μόνο όταν το χρειαζόμαστε, πού το χρειαζόμαστε και πώς το χρειαζόμαστε », είπε. «Είναι ένας άλλος ρύπος.»

Σε αντίθεση με την κλιματική κρίση, ωστόσο, είπε ότι η επίλυση του προβλήματος του φωτισμού θα εξοικονομήσει αντί να κοστίζει χρήματα. Εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λιγότερα φώτα, αυτό θα σήμαινε χαμηλότερο κόστος, λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια και χαμηλότερες εκπομπές. Αλλά θα απαιτούσε αλλαγή νοοτροπίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις