Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εκλογές ΗΠΑ 2020: Το Business Insider ανακήρυξε τον νικητή των εκλογών
ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές ΗΠΑ 2020: Το Business Insider ανακήρυξε τον νικητή των εκλογών

Εκλογές ΗΠΑ 2020: "Ο ηλικιωμένος, έμπειρος Μπάιντεν κατέβηκε στην κούρσα με μετριοπαθή πολιτική ατζέντα, που μπορεί να σταθεροποιήσει μια χώρα κλυδωνιζόμενη από αρκετές κρίσεις"

Εκλογές ΗΠΑ 2020: «ΤΕΛΕΙΩΣΕ:Ο Μπάιντεν νικά τον Τραμπ καθώς οι Αμερικανοί ψηφοφόροι κάνουν το σπάνιο βήμα να αποπέμψουν έναν Πρόεδρο που διεκδικεί την επανεκλογή του», αναφωνεί το Business Insider. Στο κεντρικό άρθρο του σημειώνει ότι «σύμφωνα με εκτιμήσεις του Decision Desk HQ o Δημοκρατικός υποψήφιος ξεπέρασε τις 270 εκλεκτορικές ψήφους γυρίζοντας υπέρ του το παιχνίδι στο Ουισκόνσιν, το Μίσιγκαν και την Πενσιλβάνια καθώς «οι ψηφοφόροι απέρριψαν την χαοτική και βαθιά πολωτική πρώτη θητεία του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ». Έτσι, όπως αναφέρει, «η γερουσιαστής της Καλιφόρνια, Καμάλα Χάρις, έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα, μαύρη και ινδικής καταγωγής αντιπρόεδρος στην ιστορία του αμερικανικού έθνους».

«Ο Μπάιντεν κέρδισε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια περισσότερες ψήφους από τον Τραμπ μέχρι την Παρασκευή, προβάδισμα που πιθανώς να αυξηθεί καθώς οι Πολιτείες θα οριστικοποιήσουν τα αποτελέσματά τους τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Με τη νίκη του Μπάιντεν ο Τραμπ γίνεται ο 13ος Πρόεδρος που χάνει την επανεκλογή του και μόλις ο τέταρτος από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μπάιντεν προηγείτο επί μήνες σε δημοσκοπήσεις πανεθνικά και σε πολιτειακό επίπεδο και μολονότι τελικά κέρδισε την κούρσα, σφυγμομετρήσεις σε κρίσιμες πολιτείες υπερεκτίμησαν σημαντικά το προβάδισμά του (…) Η νίκη του Μπάιντεν συνιστά μια απόρριψη της προεδρίας Τραμπ, που επισκιάστηκε τους τελευταίους εννέα μήνες από την καταστροφική απάντηση της κυβέρνησης σε μια πανδημία που έχει προκαλέσει το θάνατο άνω των 230.000 Αμερικανών και οδήγησε σε μια οικονομική κρίση.

Η νίκη του Μπάιντεν ήρθε επίσης με φόντο τις επιθέσεις του Τραμπ στην ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας. Ο ηλικιωμένος, έμπειρος Μπάιντεν κατέβηκε στην κούρσα με μετριοπαθή πολιτική ατζέντα, που μπορεί να σταθεροποιήσει μια χώρα κλυδωνιζόμενη από αρκετές κρίσεις και να ανοικοδομήσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με ξένους συμμάχους», σημειώνει μεταξύ άλλων το Business Insider.

Τραμπ: Οι δικαστικές μάχες μόλις τώρα ξεκινάνε

Σε σειρά οργισμένων tweet προχώρησε ο Ντόναλντ Τραμπ το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου ώρα Ελλάδος), διαμηνύοντας ότι ο Τζο Μπάιντεν δεν θα πρέπει να προκηρύξει λανθασμένα τη νίκη του.  «Θα μπορούσα και εγώ να προχωρήσω σε αυτό τον ισχυρισμό. Οι δικαστικές ενέργειες μόλις τώρα ξεκινάνε» έγραψε στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος, που δίνει «μάχη» για την επανεκλογή του.

«Είχα τόσο μεγάλο προβάδισμα στις πολιτείες αυτές (σ.σ. στις πολιτείες – κλειδιά) το βράδυ των εκλογών και εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς όσο περνούσαν οι μέρες. Ενδεχομένως τα προβαδίσματα αυτά να επιστρέψουν όσο προχωρούν οι δικαστικές διαδικασίες» τόνισε επίσης ο Ντόναλντ Τραμπ, υπαινισσόμενος για ακόμη μια φορά πως υπήρξε νοθεία στις εκλογές.

Μάλιστα, σε tweet του νωρίτερα είχε διερωτηθεί:

«Πού είναι τα εξαφανισμένα ψηφοδέλτια στρατιωτικών στη Τζόρτζια; Τι τους συνέβη;».

Τα tweet αυτά έγιναν πριν από τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της νύχτας (ώρα Ελλάδας).

Μπάιντεν: «Θα κερδίσουμε τις εκλογές»

Νικητής με «ξεκάθαρη πλειοψηφία» είπε ότι θα είναι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αλλά απέφυγε να ανακηρύξει επισήμως τη νίκη του έναντι του αντιπάλου του, νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών δήλωσε ότι θα κερδίσει την Πενσιλβάνια, την Αριζόνα και τη Νεβάδα, πολιτείες όπου συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων μετά τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι θα συγκεντρώσει 300 εκλέκτορες, με το κρίσιμο όριο για την εκλογή του να είναι στους 270.

Στην πολιτεία της Πενσιλβάνιας ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του αντιπάλου του, Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση του ινστιτούτου Edison Research για τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών. Στην περίπτωση που ο Μπάιντεν κερδίσει την πολιτεία αυτή (20 εκλέκτορες) εξασφαλίζει τους 270 εκλέκτορες και κηρύσσεται νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Με το 96% των εκτιμώμενων ψήφων καταμετρημένο, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ λαμβάνει 49,6% και ο Τραμπ 49,1%. Κατά την Edison Research, στη λαϊκή ψήφο, ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ κατά 4,1 εκατομμύρια ψήφους.

Στις άλλες τέσσερις κρίσιμες πολιτείες η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής, σύμφωνα με την πηγή αυτή:

Αριζόνα (11 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 94% – Μπάιντεν 49,9% – Τραμπ 48,6% – Διαφορά ψήφων: 38.455. Το Associated Press δίνει στον Μπάιντεν 264 εκλέκτορες, εκτιμώντας ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος έχει εξασφαλίσει την νίκη του στην Αριζόνα. Το CNNi δεν επιβεβαιώνει ακόμη την προβολή νίκης του Μπάιντεν στην πολιτεία αυτή.

Τζόρτζια (16 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 99% – Μπάιντεν 49,4% – Τραμπ 49,3% – Διαφορά ψήφων: 4.275

Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 98% – Τραμπ 50% – Μπάιντεν 48,6% – Διαφορά ψήφων: 76.623

Νεβάδα (6 εκλέκτορες) – Καταμετρημένοι ψήφοι: 93% Μπάιντεν 49,8% – Τραμπ 48% – Διαφορά ψήφων: 22.657

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις