Αθήνα

°C

Σάββατο

12

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σάμος – Καρδίτσα lockdown: Τι ισχύει για τις δύο περιοχές
ΕΛΛΑΔΑ

Σάμος – Καρδίτσα lockdown: Τι ισχύει για τις δύο περιοχές

Σάμος - Καρδίτσα lockdown: To lockdown είναι σε εφαρμογή σήμερα σε όλη τη χώρα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για δύο περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σάμος – Καρδίτσα lockdown: To lockdown είναι σε εφαρμογή σήμερα σε όλη τη χώρα, ωστόσο υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για δύο περιοχές οι οποίες βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πρόκειται για την Σάμο και την Καρδίτσα, καθώς η Σάμος προσπαθεί να συνέλθει μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, ενώ ακόμη η Καρδίτσα είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τις φονικές πλημμύρες από την κακοκαιρία «Ιανός».

Για τη Σάμο και μόνο δεν ισχύει η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών. Επίσης, τόσο στη Σάμο όσο και στην Καρδίτσα, με χρήση όμως SMS λόγω ειδικών συνθηκών που επιβάλλουν οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, κανονικά λειτουργεί τόσο το λιανεμπόριο όσο και το χονδρεμπόριο που σχετίζεται με τις επισκευές κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αρμόδιες αρχές για την επιτήρηση των μέτρων είναι η ΕΛΑΣ, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς, το Λιμενικό Σώμα, η Δημοτική Αστυνομία και οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες των Περιφερειών.

Από σήμερα το δεύτερο lockdown

Για την υπόλοιπη Ελλάδα, από τις 6 το πρωί και για τρεις εβδομάδες είναι πλέον σε ισχύ το δεύτερο lockdown στη χώρα, από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού. Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αποφευχθεί αυτό, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων έχει φέρει στα «κόκκινα» τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στα νέα μέτρα, τα οποία πλέον καλούνται όλοι οι πολίτες της χώρας να ακολουθήσουν. Μεταξύ των μέτρων είναι φυσικά και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.

Μετακινήσεις μόνο με SMS ή βεβαίωση

Το πρώτο και βασικότερο μέτρο που είναι σε ισχύ από σήμερα, είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη τη χώρα. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση είτε με βεβαίωση, είτε με SMS στο 13033 και αυστηρά μόνο για τους εξής λόγους:

για λόγους εργασίας (Χειρόγραφη βεβαίωση τύπου Α΄ συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη με φυσική σφραγίδα αυτού ή Βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας για τους εργαζόμενους από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»)

για λόγους μετάβασης στο σχολείο (SMS- Επιλογή 4 και πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας)

για λόγους υγείας (SMS -επιλογή 1)

για λόγους μετάβασης σε εν λειτουργία κατάστημα (SMS -επιλογή 2)

για λόγους μετάβασης σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα (SMS -επιλογή 3)

κίνηση για παροχή βοήθειας ή συνοδεία μαθητή στο σχολείο ( SMS -επιλογή 4)

μετάβαση σε κηδεία ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων (SMS -επιλογή 5)

σωματική άσκηση ή κίνηση για τις ανάγκες κατοικίδιου ζώου ή σίτιση αδέσποτων εντός του δήμου (SMS -επιλογή 6).

Μεταξύ 9 το βράδυ και 5 το πρωί ισχύουν περαιτέρω περιορισμοί κυκλοφορίας καθώς επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι, με SMS και πάλι, αλλά μόνο για λόγους εργασίας και υγείας ή για το κατοικίδιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις