ΚΥΡΙΑΚΗ

07

ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΕΘ Κοντοζαμάνης: Τι λέει για την κατάσταση στα νοσοκομεία ο υφυπουργός Υγείας
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΘ Κοντοζαμάνης: Τι λέει για την κατάσταση στα νοσοκομεία ο υφυπουργός Υγείας

ΜΕΘ Κοντοζαμάνης: Για το δεύτερο lockdown στη χώρα και την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης στον ΘΕΜΑ 104,6 fm. Μεταξύ άλλων προανήγγειλε και τον διορισμό 1400 γιατρών μέχρι το τέλος του έτους. «Σίγουρα υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα, γι΄αυτό και παίρνουμε αυτά τα μέτρα», δήλωσε ο υφυπουργός, ενώ γνωστοποίησε ότι «στο νοσοκομείο Σωτηρία από τις 49 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, οι 36 είναι καλυμμένες.

Επομένως και το νοσοκομείο αυτό και το σύστημα κρατάει ακόμα. Περισσότεροι από 1400 γιατροί θα έχουν διοριστεί μέχρι το τέλος του έτους και ήδη αρκετοί από αυτούς είναι στα νοσοκομεία. Τουλάχιστον 600 θέσεις έχουν ήδη πληρωθεί. Έχουμε 6.800 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που ήρθαν στα νοσοκομεία την περίοδο της πανδημίας, ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι 2.000 προσλήψεις».

«H ιχνηλάτηση δεν έχει νόημα»

Για την εξέλιξη της πανδημίας ανέφερε: «Η ιχνηλάτηση μας βοηθά να έχουμε στοιχεία και δεδομένα έτσι ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Η κατάσταση δεν είναι στο σημείο που πλέον η ιχνηλάτηση δεν έχει νόημα. Και υπάρχει και ανησυχία. Τα μέτρα τα παίρνουμε προκειμένου καταρχάς να προστατέψουμε την υγεία των πολιτών. Κανείς δεν θέλει να έχει lockdown ή περιορισμούς. Η εξέλιξη της πανδημίας έπαιξε τον καθοριστικό λόγο για να φτάσουμε σε αυτά τα μέτρα. Πρέπει και αυτήν τη φορά να τα καταφέρουμε, να παραμείνουμε πιστοί στις αποφάσεις και τις οδηγίες της πολιτείας. Α

ντιλαμβανόμαστε όλοι την πανδημική κόπωση, σίγουρα δεν είναι κάτι ευχάριστο. Για τις έξτρα υποδομές, ξεκινήσαμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας, δεν καθήσαμε με σταυρωμένα τα χέρια. Σχεδιάσαμε έχοντας στο μυαλό μας και το χειρότερο σενάριο. Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί στα δημόσια νοσοκομεία 300 νέες κλίνες ΜΕΘ και συνεχίζουμε.

Και το πιο πλούσιο σύστημα υγείας να είχαμε, η πιο πλούσια χώρα, το πιο ανεπτυγμένο κράτος…βλέπουμε τι γίνεται και στα άλλα κράτη: υπάρχει μία κόκκινη γραμμή που οι δυνάμεις ποτέ δεν είναι ανεξάντλητες. Επομένως, δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το οριακό σημείο, έχουμε περιθώρια ακόμα. Γι’ αυτό έχουμε πάρει εγκαίρως τα μέτρα προκειμένου να αποφύγουμε αυτές τις καταστάσεις».