Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Δάνεια αναστολή: Αύξηση «βλέπουν» οι τράπεζες λόγω lockdown
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δάνεια αναστολή: Αύξηση «βλέπουν» οι τράπεζες λόγω lockdown

Δάνεια αναστολή: Αν και είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσοστό των δανειοληπτών που θα αιτηθεί της αναστολής δόσεων το αργότερο έως το τέλος του 2020, τραπεζικές πηγές θεωρούν βέβαιο πως οι… κρούσεις θα ενταθούν μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση

Δάνεια αναστολή: Στον… πάγο θα υποχρεωθούν να βάλουν οι τράπεζες μεγάλο αριθμό δανείων, οι οφειλέτες των οποίων επέλεξαν να περάσουν το πρώτο κύμα της πανδημίας χωρίς να υπαχθούν σε μορατόρια, αλλά δεν φαίνεται πιθανό να αντέξουν το δεύτερο lockdown που έφερε ο κορονοϊός.

Όπως σημειώνει στο ΝΜ υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, μολονότι είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσοστό των δανειοληπτών που θα αιτηθεί της αναστολής δόσεων το αργότερο έως το τέλος του 2020, θεωρείται βέβαιο πως οι… κρούσεις θα ενταθούν μετά και τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από το πρωί του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες η χώρα επανέρχεται σε ρυθμούς… lockdown, με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταικούρα, να εξειδικεύει τα πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης, μεταξύ των οποίων είναι και η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ), έως το τέλος του έτους.

«Εάν παρακολουθήσει κάποιος τα στοιχεία από την προηγούμενη περίοδο της καραντίνας, το ύψος των δανείων που ‘πάγωσαν’ είχε μία σταδιακή αύξηση από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο, με την ζήτηση να περιορίζεται στη συνέχεια, λαμβάνοντας υπόψη και τις εναλλακτικές δυνατότητες που διατίθενται μέσω των κρατικών προγραμμάτων στήριξης», σχολιάζει χαρακτηριστικά το παραπάνω στέλεχος.

Μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών δεν θέλησε να προχωρήσει σε αναστολή

Πράγματι, ένα μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών δεν θέλησε να προχωρήσει σε αναστολή είτε γιατί δεν τη χρειαζόταν είτε για λόγους που σχετίζονταν με το υπόλοιπο του δανείου στο τέλος αυτής της περιόδου χάριτος. Υπενθυμίζεται πως οι μήνες αναστολής είναι έντοκοι, γεγονός, που σημαίνει ότι οι τόκοι, που αναλογούν σε αυτούς, θα προστεθούν στο τέλος στο ανεξόφλητο κεφάλαιο της οφειλής. Παράλληλα, δεδομένου ότι η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου παραμένει αμετάβλητη, οι δανειολήπτες θα παρατηρήσουν αύξηση στο καταβλητέο ποσό για τις δόσεις που θα καταβάλλουν μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής και μέχρι την εξόφληση του δανείου. «Τα νέα περιοριστικά μέτρα, ωστόσο, που συνοδεύονται από ένα γενικότερο ‘λουκέτο’ σε βασικούς τομείς της δραστηριότητας, αναμένεται να αναζωπυρώσει την ζήτηση», προσθέτει ο ίδιος.

Δεδομένου δε, ότι οι εποπτικοί φορείς, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, έχουν διαμηνύσει πως μεγάλο μέρος των επίμαχων δανείων κινδυνεύει να «κοκκινίσει», ανεβάζοντας τις εκτιμήσεις για νέα κορονοδάνεια, ύψους 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και έως και 1,4 τρισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρώπη, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καλούνται από τώρα να βρουν τρόπο, προκειμένου να τα διατηρήσουν εντός τροχιάς την επομένη της πανδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις