Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Πότε επιτρέπονται τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Πότε επιτρέπονται τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Δεν υπάρχει περιορισμός εισόδου στη χώρα για Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό - Άπαξ η επιστροφή στη μόνιμη κατοικία σε άλλο νομό

Μετακινήσεις από νομό σε νομό: Δεν υφίσταται περιορισμός εισόδου στη χώρα για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Ωστόσο, ισχύει η υποχρέωση του αρνητικού τεστ covid για την είσοδο στη χώρα. Την ίδια ώρα, η αεροπορική μετακίνηση στο εσωτερικό της χώρας επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για: επιστροφή στη μόνιμη κατοικία, επανένωση οικογενειών, επαγγελματικούς λόγους και λόγους υγείας.

Παράλληλα, όπως διευκρινίστηκε από την Πολιτική Προστασία επιτρέπεται άπαξ η μετακίνηση από μια περιφερειακή ενότητα σε άλλη, προκειμένου να επιστρέψει κάποιος στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του με την προϋπόθεση ότι θα μπορεί να αποδείξει ότι μετακινείται προς τη μόνιμη κατοικία του και αυτή η μετακίνηση μπορεί να γίνει και μετά την έναρξη ισχύος των μέτρων του lockdown. Ωστόσο αν κάποιος βρίσκεται π.χ. στην Αθήνα, αλλά η μόνιμη κατοικία του είναι στην Κόρινθο μπορεί να μετακινηθεί, να επιστρέψει στην Κόρινθο, αλλά δεν μπορεί να ταξιδεύσει πίσω στην Αθήνα. Για την επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας απαιτείται αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας Ε1 ή βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Δεύτερο lockdown το Σάββατο

Από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου η Ελλάδα μπαίνει σε ένα δεύτερο lockdown. O υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης εξειδίκευσαν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα δοκιμασία, στην ίδια μάχη, στον ίδιο πόλεμο», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το νέο lockdown στη χώρα.

Αντιμετωπίζουμε «ακόμα μια δύσκολη συγκυρία», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «μια δοκιμασία που όλοι έχουμε ξαναζήσει και θα θέλαμε να μην ξαναζήσουμε», καλώντας τους πολίτες «να προστατεύσουμε όσους αγαπάμε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την ίδια μας την πατρίδα». «Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά πρέπει να επαναλάβουμε όλα τα σημαντικά, τα ξεχωριστά», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι σε «μόλις 5 ημέρες είχαμε αύξηση κρουσμάτων κατά 20%», ενώ οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται αυξήθηκαν κατά 36%, οι διασωληνωμένοι κατά 34%, οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ και ΜΑΘ κατά 33%, ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες χρειάστηκαν ακόμα 55 ΜΕΘ.

Επιτρέπονται delivery και take away

«Όπως και την άνοιξη», εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, «θα ισχύσουν περιορισμοί στην κυκλοφορία, καθώς οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για μετάβαση από και προς την εργασία ή συνοδεύοντας το παιδί στο σχολείο, αλλά και για λόγους έκτακτης ανάγκης». Η μετάβαση από και προς την εργασία τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας, εφόσον είναι απαραίτητο, επιτρέπεται αποκλειστικά με σχετική βεβαίωση του εργοδότη, η οποία εκδίδεται μέσω του συστήματος «Εργάνη».

Για τη μετάβαση των μαθητών από και προς το σχολείο εκδίδεται σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή του σχολείου.

Όλα τα σχετικά έντυπα καθώς και αναλυτικές οδηγίες είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα forma.gov.gr.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως από το Σάββατο στις 6:00 το πρωί όλη η χώρα μπαίνει σε lockdown για τρεις εβδομάδες, έως τις 30 Νοεμβρίου.

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης ύψους 3,3 δισ. ευρώ για επιχειρήσεις και εργαζομένους, στα οποία προχωρεί η κυβέρνηση μετά την απόφαση για πανεθνικό lockdown λόγω του κορονοϊού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις