Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/11: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/11: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/11: Επιστρέφουν τα SMS, ανοιχτά σούπερ μάρκετ και δομές υγείας, νηπιαγωγεία, δημοτικά και σχολεία ειδικής αγωγής - Κλειστά γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση - Τρία μέτρα για ανέργους και εργαζόμενους σε αναστολή

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 5/11: Σήμερα ανακοινώθηκαν 2917 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49807, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες. 4303 (8.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14879 (29.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 43 (23.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.4%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 29 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 702 θανάτους συνολικά στη χώρα. 275 (39.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Λοκντάουν από το Σάββατο

Το δεύτερο εθνικό lockdown στη χώρα, αρχής γενομένης από τις 6 το πρώι του Σαββάτου και για τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Έχοντας διπλα του τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα». «Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις» συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».

«Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου». Μια σημαντική διαφορά, σε σχέση με τον Μάρτη και τον Απρίλιο, είναι πως τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα είναι ανοικτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια. Η χρήση μάσκας είναι καθολική σε όλες τις μετακινήσεις. Ανοικτά επίσης θα παραμείνουν και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.

«Τις τελευταίες 5 ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων».

Παράλληλα προανήγγειλε τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης:

Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ, έναντι των 534 ευρώ, πέραν του δώρου.

Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο.

Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ για τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Επίσης, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες επιδοτήσεις ενοικίου, οι λεπτομέρειες για τις οποίες θα εξειδικευτούν σε δεύτερο χρόνο.

Lockdown: Η απάντηση Μητσοτάκη για το τι θα είχε κάνει διαφορετικά

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το τι θα έκανε διαφορετικά αν είχε τη δυνατότητα να γυρίσει το χρόνο πίσω, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Όλοι μας κάνουμε καθημερινά την αυτοκριτική μας. Αν έπρεπε να γυρίσω το ρολόι του χρόνου πίσω, θα ήμουν πιο πιεστικός, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, για να πάρουμε νωρίτερα κάποια μέτρα εκεί, καθώς έβλεπα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, εν μέσω πανδημίας, η λήψη αποφάσεων «δεν είναι εύκολη δουλειά, πρώτα των ειδικών, οι οποίοι καλούνται τρεις φορές την εβδομάδα να κάνουν συστάσεις και προτάσεις». «Δεν είναι καθόλου εύκολο για μένα να πάρω την απόφαση για lockdown όταν υπάρχει τόσος οικονομικός πόνος», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ευθύνες της κυβέρνησης μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κύματος πανδημίας. «Προφανώς και υπάρχει και ατομική ευθύνη και συλλογική ευθύνη και κυβερνητική ευθύνη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των έκτακτων ανακοινώσεών του για την πανδημία και το δεύτερο lockdown στη χώρα. «Επειδή θέλω να απαντήσω με ειλικρίνεια: το ένα λάθος ήταν ο συνολικός εφησυχασμός ότι αυτό πέρασε. Παρότι ξέραμε και προετοιμαζόμασταν, θέλαμε να τελειώσουμε με αυτό τον εφιάλτη. Δεν ντρέπομαι να το πω ότι ο ΕΟΔΥ δεν έχει καμία σχέση με το παλιό ΚΕΕΛΠΝΟ, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας έχει κάνει άλματα σε σχέση με τη διαχείριση της κρίσης».

«Όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις ειδικών» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι λοιμωξιολόγοι συμφωνούσαν με την αύξηση των μαθητών στα σχολεία και των επιβατών στα πλοία και για ποιο λόγο δεν δίδονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής.

Για ΜΜΜ και τουρισμό

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι το «άνοιγμα» του τουρισμού δεν επιβάρυνε την διασπορά του ιού, αφού «τα αυξημένα κρούσματα παρατηρούνται τώρα και όχι τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και το καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν. Τα δεδομένα για Αύγουστο και Σεπτέμβριο δείχνουν ελεγχόμενη αύξηση, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων καταλήγει σε μια απόφαση που δεν είναι πάντα ομόφωνη.

«Για τα σχολεία υπήρχαν διαφορετικές απόψεις, εκφράστηκαν, αλλά πρέπει να καταλήξει κάπου η επιτροπή, έστω και δια ψηφοφορίας. Είναι προσβολή προς τους επιστήμονες τα όσα λέγονται για την επιτροπή. Έχουν λόγο οι επιστήμονες, και μπορεί να υπάρχουν αποχρώσεις, αλλά η επιτροπή καταλήγει σε συστάσεις, τις οποίες η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη. Η ευθύνη είναι της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητη η σύσταση της επιτροπή για τα Μεσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά το πως θα το κάνουμε, είναι δική μας δουλειά» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις και εμείς πιστωνόμαστε την αποτυχία και την επιτυχία των επιλογών μας. Προφανώς έχουν γίνει και λάθη, τα οποία έχουμε σπεύσει να διορθώσουμε. Έχει γίνει όμως και ανυπόστατη κριτική από την αντιπολίτευση. Π.χ. το ζήτημα των ΜΜΜ. Κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε, αυξήσαμε σημαντικά το στόλο. Κάναμε αυτό που μπορούσαμε. Είναι μέσα μαζικής μεταφοράς όμως. Παντού στον κόσμο παρατηρείται συγχρωτισμός. Γι’ αυτό και επιμένουμε στις μάσκες» είπε.

Αναλυτικές οδηγίες για το δωρεάν sms στο 13033

Με τους ίδιους κωδικούς όπως αναφέρουν οι οδηγίες στο forma.gov.gr που ίσχυαν στο lockdown του Μαρτίου και με νέες προσθήκες λόγω της μετακίνησης στα σχολεία θα μετακινούνται από το Σάββατο οι πολίτες σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες θα πρέπει δηλαδή να στέλνουν SMS στο 13033 για να πάνε σε τράπεζα, σε φαρμακείο, σε σούπερ μάρκετ, είτε για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη αλλά και για την γνωστή σε όλους ατομική άσκηση με το «περίφημο» 6αρι που ήταν και ο πιο δημοφιλείς κωδικός. Ειδικότερα για τις τρεις εβδομάδες lockdown θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για τους παρακάτω λόγους και με αποστολή SMS στο 13033:

Οι επιλογές για SMS

1. Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία). SMS – Επιλογή 1

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους. SMS – Επιλογή 2

3. Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. SMS – Επιλογή 3

4. Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη. Μεταφορά από και προς τον τόπο εργασίας συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη. Μεταφορά ανηλίκου από και προς σχολική μονάδα SMS – Επιλογή 4

5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. SMS – Επιλογή 5

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. SMS – Επιλογή 6

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις