Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Λοκντάουν Αττική: Σύσκεψη Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λοκντάουν Αττική: Σύσκεψη Μητσοτάκη με λοιμωξιολόγους

Λοκντάουν Αττική: Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού αναμένεται να φέρουν νέα μέτρα, ενώ πλέον η Αττική βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην γκρίζα ζώνη

Λοκντάουν Αττική: Τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού αναμένεται να φέρουν νέα μέτρα, ενώ πλέον η Αττική βρίσκεται όλο και πιο κοντά στην…γκρίζα ζώνη. Προς το παρόν δεν έχει ληφθεί η απόφαση για lockdown, όπως στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο στην κυβέρνηση υπάρχει προβληματισμός από την διάδοση του κορονοϊού στην πρωτεύουσα. Παρότι αποτελεί απευκταίο σενάριο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και τις επόμενες ημέρες να ληφθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα και στην Αττική.

Ο πρωθυπουργός έχει αυτή την ώρα τηλεδιάσκεψη με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, κατά την οποία αξιολογούνται όλα τα τελευταία στοιχεία. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται κρίσιμη και όλα βρίσκονται στο τραπέζι. Η πίεση που δέχονται και τα νοσοκομεία της Αθήνας δεν αφήνει πολλά περιθώρια, την στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι πρώτο μέλημα αποτελεί η διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Υπό αυτές τις συνθήκες βρισκόμαστε πολύ κοντά στην απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Ο κίνδυνος διασποράς του ιού με ταξίδια από και προς τις κόκκινες περιοχές είναι μεγάλος και προκειμένου να αποφευχθεί, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, προσανατολίζεται να τις απαγορεύσει πριν το Σαββατοκύριακο.

Βατόπουλος: 15 ημέρες το lockdown, αν γίνει

Στην ανάγκη να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις για ενδεχόμενο lockdown αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Όπως είπε ο κ. Βατόπουλος κριτήριο για μια τέτοια απόφαση δεν αποτελεί το αν έχουμε πολλές ΜΕΘ. «Δεν ξέρω αν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Η επιτροπή των ειδικών προτείνει πιο αυστηρά πράγματα από αυτά που υιοθετούνται» υποστήριξε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Κατά τον κ. Βατόπουλο η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό ήταν μέσα στις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο εν μέρει καλύπτεται από το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 12 π.μ. Όσον αφορά, τέλος, στην περίπτωση ενός γενικευμένου lockdown, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι θα έχει διάρκεια 15 μέρες.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι οι λοιμωξιολόγοι θα περιμένουν μερικές ακόμη ημέρες, προκειμένου να δουν την πορεία των κρουσμάτων στην Αθήνα. Πολλά θα κριθούν από το αν θα αποδώσουν τα νέα μέτρα, καθώς, αν τα κρούσματα δεν σταθεροποιηθούν ή ακόμα και δεν πέσουν, αλλά ακολουθήσουν ανοδική πορεία, πιέζοντας και τις ΜΕΘ, τότε το γενικό κλείσιμο της Αττικής δεν μπορεί να αποκλειστεί. Από τις τοποθετήσεις των ειδικών φαίνεται είναι ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ στο λεκανοπέδιο αποτελούν το τελευταίο «ανάχωμα» αποφυγής του γενικού λουκέτου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις